MEMOARI

Eva Gabrielsson: Žena koju mrze muškarci obitelji Larsson

Gabrielsson je u svađi s ocem i bratom pokojnoga nevjenčanog muža. U memoarima tvrdi da je Stiegu pomagala pisati te je potvrdila kako postoji nacrt za 4. nastavak ‘Milleniuma’

ZAGREB - Da, napisao je dvjesto stranice četvrtog nastavka, i da, njegova nevjenčana supruga mu je pomogala prilikom pisanja, najvažniji su podaci iz novog poglavlja sapunice zvane Larsson. Naime, uskoro izlaze memoari Eve Gabrielsson, dugogodišnje partnerice švedskog pisca Stiega Larssona koji je umro netom nakon što je predao prva dva nastavka svoje trilogije “Millenim”.

Nepoznati detalji

Gabrielsson bi u svojim memoarima trebala iznijeti nepoznate detalje iz života pisca. Podsjetimo, nevjerojatan uspjeh trilogije “Millennium”, diljem svijeta prodane u 40 milijuna primjeraka, popraćen je i golemom zaradom.

Novac se slijeva u džepove zakonskih nasljednika autorskih prava - oca Erlanda i brata Joakima s kojima je pisac bio u zategnutim odnosima.

Njegova nevjenčana supruga Eva Gabrielsson nije dobila ništa jer prema švedskom zakonu zajednički život nije garancija za nasljedstvo. Obitelj je, navodno, prije nekoliko godina predložila Evi Gabrielsson nagodbu: dobit će drugu polovicu stana ako im ustupi piščev laptop u kojemu je skica za četvrti nastavak. Nije pristala. Teške riječi pale su s obje strane: krvni srodnici opuživali su Evu Gabrielsson da je mentalno nestabilna, ona njih da su beskrupulozni, pohlepni gadovi. U srazu dva muškarca i žene koja prebolijeva ljubav svog života, javnost je odabrala Evu.

Larsson kao brand

Ona sad vraća udarac pa tako u odlomku koji je ustupljen novinama, među ostalim, u jednom dnevničkom zapisu piše: “Prošlo je deset mjeseci od Stiegove smrti, ni njegov otac ni njegov brat nisu me pitali gdje je pokopan”.

Tvrdi kako je novac od knjiga ne zanima, ali misli da bi se on trebao upotrijebiti za magazin koji je pokojni pisac osnovao i financiranje skloništa za zlostavljane žene. “Ne želim da njegovo ime postane industrija ili brand. Kako je krenulo, mogao bi završiti na boci piva, šalici kave ili automobilu”, ističe u tekstu.

Što se tiče sinopisisa za četvrti nastavak, tvrdi da se on nalazi na kompjutoru koji je pisac koristio u matičnoj redakciji.

Iz te redakcije, pak, poručuju kako ne znaju gdje je.

Radili zajedno

Gabrielsson je istaknula kako misli da bi njezin bivši suprug bio izbezumljen svime što se događa. “Borio bi se, stoga to moram raditi i ja”.

Potvrdila je i nagađanje da je i ona sudjelovala u pisanju: “ Mogu samo reći da smo često radili zajedno. Millennium je rezultat njegova iskustva, ali i moga.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:50