KNJIŽEVNI IZVOZ

AMERIČKI ZAGREB NOIR U gradovimaSAD-a započelo predstavljanje knjige o neuljepšanim sudbinama Zagrepčana

Akashic Books je nezavisna nakladnička kuća koja je otkrila ovogodišnjeg dobitnika nagrade Man Booker Marlona Jamesa i objavila neobičnu slikovnicu za odrasle 'Go the F*** to Sleep', koja je samo u SAD-u prodana u više od 1,5 milijuna primjeraka

Predstavljanje američkog izdanja knjige Zagreb Noir, koju je za njujoršku nezavisnu izdavačku kuću Akashic Books uredio Ivan Sršen, započelo je u San Franciscu prošlog ponedjeljka, 26. listopada.

Urednik Ivan Sršen otvorio je seriju američkih predstavljanja književnom večeri u knjižari The Booksmith u glasovitoj četvrti Haight-Ashbury razgovorom s američkim piscem Adamom Mansbachom, a u petak, 30.10. knjigu Zagreb Noir predstavio je zajedno s prevoditeljicom Ellen Elias-Bursac, na 38. godišnjoj konferenciji Udruženja američkih književnih prevoditelja (ALTA) u Tucsonu u Arizoni. Ovaj tjedan Sršen će knjigu Zagreb Noir još predstaviti u New Yorku, Washingtonu i Chicagu.

Knjiga donosi četrnaest priča koje kroz prizmu noirovskog žanra prikazuju neuljepšane sudbine stanovnika Zagreba u najrazličitijim okolnostima.

Noir serija koju objavljuje Akashic Books ima vrlo široku čitateljsku publiku i do sada je objavljeno više od devedeset izdanja posvećenih gradovima diljem svijeta, od Brooklyna i Los Angelesa, preko Pariza, Moskve i Istanbula, do Mumbaija i Buenos Airesa. Radi se o ozbiljnom prevoditeljskom projektu, jer je više od polovice naslova u seriji prevedeno sa raznih jezika svijeta. Zagreb Noir je dočekan s nestrpljenjem i pozitivnim medijskim najavama, a službeni datum izlaska knjige u SAD-u je 4. studenog.

Akashic Books je nezavisna nakladnička kuća koja se ponosi brojnim izdavačkim uspjesima, poput otkrića ovogodišnjeg dobitnika nagrade Man Booker Marlona Jamesa ili pak izdanja neobične slikovnice za odrasle 'Go the F*** to Sleep', koja je samo u SAD-u prodana u više od milijun i po primjeraka.

Autori zastupljeni u knjizi Zagreb Noir su Ivan Vidić, Josip Novaković, Robert Perišić, Mima Simić, Pero Kvesić, Nada Gašić, Zoran Pilić, Ružica Gašperov, Andrea Žigić–Dolenec, Darko Milošić, Nora Verde, Ivan Sršen, Neven Ušumović i Darko Macan.

Priče su s hrvatskoga na engleski preveli Ellen Elias-Bursac, Will Firth, Stephen Dickey i Coral Petkovich.

Knjiga Zagreb Noir dostupna je hrvatskim čitateljima u izdanju zagrebačke izdavačke kuće Durieux.

Naslovnica američkog izdanja 'Zagreb Noir'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:44