MIRIS BARUTA U CEKATEU

PREMIJERA GALICIJE Mladi umjetnici, studenti - amateri i profesionalci ukoštac s Krležom

Kao svojevrsni intermezzo u dramu su uklopljene dvije novele iz 'Hrvatskog boga Marsa'

U ambicioznom projektu postavljanja kompleksne Galicije velikog Miroslava Krleže na kazališne daske, angažirajući pritom golem ansambl i glumaca i studenata bez kućne dvorane, i bez financijskih „darova“, angažirani trio - producentica Marina Trandler čiji je ovo diplomski rad, redateljica Iva Srnec i student ukrajinistike Branimir Suk - najavljuje službenu premijeru ovog petka, 6. veljače, u zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka s početkom u 20 sati.

Mladi umjetnici, studenti - amateri i profesionalci primili su se ukoštac s Krležinim djelima i upriličit će cjelovečernje događanje kojime će obilježiti 100. obljetnicu od početka Prvog svjetskog rata.

Uz nostalgičan zvuk ruskog valcera, suigru svjetla i mraka u naglašenoj simbolici smrti dizajnera Zdravka Trandlera, povijesni koloplet bogatih kostima i časničkih odora, predstava će nas vratiti u sumorno razdoblje Prvog svjetskog rata, te govoriti o propasti jednog starog svijeta i neumitnom dolasku ratne stvarnosti.

U cijelu su dramu kao svojevrsni intermezzo uklopljene dvije novele iz Hrvatskog boga Marsa, a likovi su pritom pretvoreni u mrtvački kor koje utjelovljuju studenti ukrajinistike s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

U izvedbi glume, među ostalima, Alan Katić, Matija Antolić, Davor Kovač, Marko Cindrić, Asim Ugljen, Petra Vukelić, Ivan Grčić, Igor Stanković i Vjera Peršić.

Predstava je nastala u produkciji Točke na i, te u suradnji s Centrom za kulturu Trešnjevka, Akademijom dramske umjetnosti i Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Režiju potpisuje Iva Srnec, a tekst je dramaturški adaptirala Nina Gojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:58