FESTIVAL HRVATSKE DRAME

Predstavom 'Hamlet u selu Mrduša Donja' otvoreni 25. Marulićevi dani

Split, 210415.Hrvatsko narodno kazaliste.U Hrvatskom narodnom kazalistu svecano je otvoren Festival hrvatske drame 25. Marulicevi dani a na repertoaru je bila Predstava Hamleta u selu Mrdusa Donja.Na fotografiji: Predstava Hamleta u selu Mrdusa Donja. Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
 Vladimir Dugandzic / CROPIX

SPLIT - Jubilarni 25. festival hrvatske drame Marulićevi dani počeo je u utorak navečer u splitskom HNK-u dodjelom nagrada za dramsko djelo Marin Držić za 2014. godinu, a prvonagrađeni je Tomislav Zajec za dramski tekst "Ono što nedostaje", drugu nagradu osvojila je Ružica Aščić za "Košnice", dok treću nagradu dijele Denis i Anita Peričić za "Hiperborealni konj" te Ivan Vidić za "Noćni život".

Nakon dodijele nagrada, pomoćnica ministra kulture Vesna Jurić Bulatović proglasila je festival otvorenim, a zatim je izvedena prva festivalska predstava "Hamlet u selu Mrduša Donja" Ive Brešana u koprodukciji Crnogorskog narodnog pozorišta i Međunarodnog festivala Kotor-art.

Pomoćnica ministra kulture Vesna Jurić Bulatović je rekla da je osobno počašćena večerašnjim dolaskom u Split i što otvara taj festival s odličnom tradicijom.

"Riječ je o međunarodnom festivalu koji ima izniman rejting, a s druge strane mi je posebno drago zato što smo prije tjedan dana svjedočili predstavljanju hrvatskih gradova za europsku prijestolnicu kulture među kojima je i Split. Čini mi se da kultura svakoga dana u svakom pogledu sve bolje stoji", kazala je pomoćnica ministra kulture.

Prvonagrađeni Tomislav Zajec, koji je i izbornik ovogodišnjeg festivalskog programa, istaknuo je da je sretan i zadovoljan što je ove godine dobio prvu nagradu "Marin Držić" za tekst "Ono što nedostaje".

"To je peti put da sam do sada nagrađen tako da je to za mene velika čast, a pogotovo zbog toga što je riječ o nagradi koja je u zadnje dvije godine šifrirana što znači da imena autora nisu bila poznata. To sasvim sigurno na neki način donosi dodatan objektivni okvir prilikom biranja tako da je to za mene zaista veliko zadovoljstvo", rekao je Zajec.

Drugonagrađena Ružica Aščić rekla je da joj je lijepo u Splitu jer vlada divna atmosfera, te dodala da je i prošle godine dobila nagradu i osvojila drugo mjesto za dramu.

Trećenagrađeni Denis Peričić nagradu dijeli sa suprugom Anitom te Ivanom Vidićem, koji večeras nije bio na dodjeli nagrada. Rekao je da mu je bilo zanimljivo pisati tu dramu s obzirom na to da je profesionalni književnik, te da mu je to drugi "Držić" nakon 16 godina.

"Moja supruga Anita je moj prvi čitatelj i uvijek mi daje prve sugestije na rukopis, a ovaj put se dogodilo da sam u prvim fazama razvoja dramskog pisma počeo uvažavati njezine sugestije i sam mozaik smo počeli usmjeravati u zajedničkom smjeru", izjavio je i dodao kako očekuje prve izvedbe i interes kazališta jer je drama atraktivna i korespondira s današnjim vremenom.

Osim nagrada autorima i njihovim dramskim tekstovima dodijeljene su i pohvale Elvisu Bošnjaku za "Kašetu brokava", Stjepanu Ninu Škrabi za "U plavom podrumu" i Beatrici Kurbel za "Pravog igrača".

Inače, na natječaj je bilo prijavljeno 36 dramskih tekstova širokog raspona kvalitete, a ovogodišnja je konkurencija pokazala zaokupljenost socijalnim temama smještenim uglavnom u obiteljsko okružje. Stručno povjerenstvo je radilo u sastavu Mario Kovač, Helena Sablić Tomić i Jelena Miholjević.

Na Festivalu, koji će trajati do 28. travnja, bit će izvedeno osam predstava. Uz Brešanovog "Hamleta", za nagrade će konkurirati dvije Krležine drame, "Vučjak" (u izvedbi zagrebačkoga HNK i režiji Ivice Buljana) i "Kristofor Kolumbo" (u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih i režiji Renea Medvešeka); autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić "My Little Corner of the World" u izvedbi GDK Gavella; autorski projekt po motivima eseja Slavenke Drakulić i pričama glumica "Kako smo preživjele" u izvedbi ZKM-a i režiji Dine Mustafića; "Potop" Mirana Kurspahića u izvedbi SC-Teatra &TD i Kufer; "260 dana" Marijana Gubine u izvedbi osječkoga HNK i režiji Dražena Ferenčine; "Europa" Ivane Sajko u izvedbi Imaginarni/Cankarjev dom iz Ljubljane i u režiji Primoža Ekarta.

Izvan konkurencije će po odluci izbornika predstava nastupiti zbor i dramska skupina Udruge osoba s cerebralnom paralizom Srce, "Srce na sceni" u režiji Slavka Sobina, a posljednjeg dana festivala će, nakon dodjele festivalskih nagrada, biti izvedena predstava Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane "Poludjela lokomotiva" Stanislawa Ignacyja Witkiewicza, u režiji Jerneja Lorencija.

O nagradama "Marul" će odlučivati ocjenjivački sud kojeg sačinjavaju književnik Jakša Fiamengo, redateljica Ivana Vujić, dramatičarka Lana Šarić, glumac Milan Štrljić i pisac Davor Špišić. Nagrade će dodijeliti u šest kategorija.

Dnevni list "Slobodna Dalmacija" će dodijeliti nagradu za najbolje glumačko ostvarenje, a o njemu će odlučiti žiri čitatelja u sastavu Snježana Kaštelan, Ivana Crvelin, Viktor Mimica, Daniela Tomić Zuanin i Anđelko Stojkić. Dodijelit će se i nagrada publike za najbolju predstavu.

Nagradu za dramsko djelo "Marin Držić" Ministarstvo kulture dodjeljuje u svrhu poticanja hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva. Nagrada se dodjeljuje od 1991. godine. Prvonagrađeni dobiva 40.000, drugonagrađeni 30.000, a trećenagrađeni 20.000 kuna. Pobjednici su uz novčane iznose dobili i brončane skulpture akademskog kipara Damira Mataušića, a tijekom festivala je predviđeno i javno čitanje nagrađenih tekstova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:19