GRADSKI TEATRI I BIROKRATSKE ZAVRZLAME

Koreografkinja unijela nervozu unutar ZeKaeM-a

 Ronald Goršić/CROPIX
Kazalište je trenutno bez vodstva jer se čeka promjena statuta kako bi se mogla kandidirati Snježana Abramović

Vlada li u Zagrebačkom kazalištu mladih, kako javljaju neki mediji, zbilja kaos?

I to zato što još nije izabrana nasljednica Dubravke Vrgoč, koja je kazalištem ravnala cijelo desetljeće a sad je preuzela Hrvatsko narodno kazalište? Prije bi se moglo reći da je zavladala kontrolirana nervoza. Naime, do izbora nove ravnateljice (muških pretendenata nema), vršiteljica dužnosti jest poznata glumica i članica ZKM-ova ansambla Ksenija Marinković. A nova ravnateljica, koreografkinja i poduzetnica u kulturi Snježana Abramović Milković, zasjest će najkasnije do početka studenoga. Međutim, natječaj još nije raspisan, a trebao je biti u zakonskom roku od 30 dana nakon stupanja na dužnost v.d. ravnateljice, dakle do kraja listopada. A nije raspisan jer je odgođena 19. sjednica Gradske skupštine koja se trebala održati 25. rujna, a na kojoj je trebalo potvrditi izmjene Statuta ZKM-a, a koje je donijelo ZKM-ovo Kazališno vijeće na čelu s glumicom Kostadinkom Velkovskom upravo toga istog, 25. rujna!

Bandićev izbor

A cijela ta procedura potrebna je da bi se Snježana Abramović Milković uopće mogla kandidirati. Naime, ona je diplomirala na Prirodoslovno- matematičkom fakultetu, a po dosadašnjem Statutu ravnatelj ZKM-a može biti jedino osoba sa diplomom društveno-humanističkih znanosti.

Koreografkinja, plesačica i poduzetnica u kulturi Snježana Abramović Milković očito je definitivan izbor gradonačelnika Milana Bandića. Čemu inače ovaj proceduralni rašomon?

Rasplet će, dakle, ako gradonačelnik ima većinu u Skupštini, uslijediti na sljedećoj, 19. sjednici zagrebačke Gradske skupštine, zakazanoj za 9. listopada. Na dnevnom redu su 54 točke, među kojima su one što se tiču kazališnog života plasirane posve na začelje, daleko poslije, primjerice, “Prijedloga odluke o izmjeni i dopuni Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama”, koji je 21. točka Dnevnog reda.

Svrtanova potvrda

Zagrebačkog kazališta mladih tiče se točka 45., koja glasi: “Davanje suglasnosti na Odluku o izmjeni i dopuni Statuta Zagrebačkog kazališta mladih”.

Što ako, međutim, Skupština ne potvrdi ovu odluku? Pa to bi značilo da je gradonačelnik Milan Bandić izgubio većinu u gradskom parlamentu.

Također, još nije potvrđen, premda je predložen, novi ravnatelj Dramskog kazališta Gavella, Boris Svrtan, glumac i profesor na Akademiji dramske umjetnosti. I on bi trebao biti imenovan na istoj, predstojećoj 19. sjednici Gradske skupštine. Prijedlog njegova imenovanja 51. je točka dnevnog reda. I njega je predložilo gradonačelniku odano Kazališno vijeće Gradskog dramskog kazališta Gavella, a trebala je potvrditi eto Skupština 25. rujna. U Svrtanovu izboru dakle nije bilo birokratskih začkoljica što ih je trebalo preskočiti…

Situacija je u oba teatra jasna da jasnija i ne može biti: financira ih Grad, a tko će ih voditi, odlučuje gradonačelnik. Kazališna vijeća, statuti, sve su to tek instrumenti za provođenje političke volje.

Kriza u Komediji

Otvorena je kriza i u Komediji. To najrastrošnije, najskuplje gradsko kazalište posjetio je Uskok. Ravnatelj Niko Pavlović izjavio je kako je posrijedi redovna, ničim posebnim izazvana provjera poslovanja. Takva rutinska kontrola ne tako davno provedena je i u Gavelli. Nikakvih rezultata do danas nema. Kako bilo, Niko Pavlović je ionako pred mirovinom pa možemo uskoro očekivati raspisivanje natječaja i za njegova nasljednika.

Jedino, evo, ostaje otvoreno pitanje, zašto natječaj za ravnatelja ZKM-a nije raspisan na vrijeme. Hoće li se krivica svaliti na vršiteljicu dužnosti ravnateljice Kseniju Marinković? Ona je, doduše, dramska umjetnica a ne pravnica, ali mogla je o tome, je li, ranije razmišljati. Ta ne može sad očekivati da će političari krivnju preuzeti na sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:39