PERFORMANS IZVAN KONTROLE

FOTO: KAOS NA OTVORENJU RIJEČKIH LJETNIH NOĆI Olivera Frljića gađali jajima, gradski pročelnik dobio udarac u glavu!

 Silvano Jezina / NOVI LIST / CROPIX

RIJEKA - Uz nešto naguravanja, dva-tri udarca i gađanje jajima, sve na rubu ozbiljnijeg fizičkog sukoba, performansom "Otkaz Frlljiću i Blaževiću" otvoreno je osmo izdanje festivala Riječke ljetne noći.

Riječki intendant Oliver Frljić i njegov dramaturg Marin Blažević sjeli su za stol ispred HNK Ivana pl. Zajca i pred publikom, nekoliko stotina Riječana, krenuli redom čitati komentare s Facebook grupe po kojoj je predstava dobila ime, od kojih velika većina može ući u domenu govora mržnje. Na susjedni stol stavili su rajčice, kamenje i dva kalašnjikova, pozvavši publiku da ih, ukoliko želi, slobodno gađa.

Nije trebalo dugo da dođe do reakcije. Iako je većina publike odobravala performans, našlo se tu dvadesetak ljudi s transparentima i hrvatskim zastavama koji su čitavo vrijeme dobacivali te u jednom trenutku krenuli pjevati domoljubne pjesme. Dvojica su se dokopala mikrofona i tu je, recimo, bio kraj performansa, barem u onom dijelu u kojem su se čitali komentari. Prosvjednici su počeli bacati jaja na intendanta i dramaturga, na što je jedan mladić iz publike reagirao i pokušao im oduzeti kartone, zaradivši lakši udarac u glavu.

FOTOGALERIJA: Kaos na otvorenju Riječkih ljetnih noći

Najveći je incident, pak, izazvao riječki aktivist Mićo Antolović koji je u jednom trenutku, nakon što je preuzeo mikrofon i Grad Rijeku optužio za devastaciju kulturnog dobra i rasipanje javnog novca, udario u glavu pročelnika za kulturu Grada Rijeke Ivana Šarara. Srećom, brzo su razdvojeni i Šarar se sklonio u prostore riječkog kazališta. Uz puno deranja i unošenja u lice od strane protestanata, Frljić i Blažević, koji su na početku najavili da će pročitati sve komentare, prekinuli su performans nakon otprilike 45 minuta.

Cijelu je predstavu nadgledao jedan zaštitar koji je uspio događaj sačuvati od fizičkog sukoba, a policije nije bilo niti su kasnije reagirali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 21:49