UVJET KERUMU

Almira Osmanović: Raspuštam Balet ako ne zaposle nove plesače

 Paun Paunović/CROPIX
Na svoj posljednji radni dan dosadašnja ravnateljica Baleta splitskog HNK postavila je uvjete i Kerumu

Ravnateljica Opere splitskog HNK Maja Žarković danas je došla u kazalište po svoju radnu knjižicu. Ali, u kadrovskoj su je službi pitali kud je navalila, jer nitko drugi to još nije učinio.

Svima danas istekli ugovori

Međutim, kako nam je sama rekla, ona zna da joj je danas bio posljednji radni dan prema dosadašnjem ugovoru, a na novi ne računa, jer Ivica Čikeš se već ionako ponaša kao novi ravnatelj Opere, napravio je i raspored pokusa. Ona ne zna tko je sastavljao novu opernu sezonu, tko je odabrao Verdijeva “Macbetha” s redateljem Petrom Selemom i dirigentom Ivom Lipanovićem. Samo zna da ona nije.

Ugovor je istekao i ravnateljici Drame Dubravki Lampalov koju smo telefonom dobili dok je u svom dosadašnjem uredu pakirala svoje knjige, a od nas je saznala da je na splitskom Gradskom vijeću još jednom propalo imenovanje novog intendanta Duška Mucala, jer je izlaskom zastupnika HDZ-a i SDP-a nestalo kvoruma.

Naposljetku, posljednji je radni dan trebao biti i intendantu Milanu Štrljiću. On nam je rekao kako čeka pravno tumačenje iz Grada, ali prema onome što zna, on bi po sili zakona morao ostati obavljati posao intendanta sve dok se kriza ne riješi, jer javna ustanova poput HNK ne može ostati bez svih elemenata upravljanja.

- U svakom slučaju program je na prvom mjestu i bit će napravljeno sve da se on neometano priprema i održi - a svim ostalim počet ću se baviti sutra - rekao je Štrljić i na pitanje što će biti s ugovorima za novih osmero plesača koje mu je, skupa sa svojim, na stol dostavila ravnateljica Baleta Almira Osmanović.

Podigla Balet iz pepela

Samo njezinu poziciju do sada nitko nije doveo u pitanje. Što je i u redu, budući da je u proteklih osam godina napravila čudo, podigla splitski Balet iz pepela, napravila od njega ponos i kazališta i grada, a k tomu i rentabilan izvozni proizvod. Zahvaljujući velikim turnejama Baleta po Italiji, HNK Split već nekoliko godina redovito prezimljava u Europi, dok se HNK Hajduk ove jeseni tome prvi put tek smije nadati.

Ali, nacionalna baletna prvakinja i nekadašnja zvijezda baletnih pozornica sama je dovela u pitanje svoju poziciju i uz to založila sve što je u proteklih osam godina napravila.

Baletni je ansambl poput sportske ekipe i ne može si dopustiti nekoliko mjeseci nerada i čekanja tko će biti novi intendant. Almira Osmanović stoga je novu sezonu i rješavanje kadrovskih pitanja dogovarala i s dosadašnjim, ali i s dolazećim intendantom.

- Od Štrljića je, najblaže rečeno, nekorektno što je čitavu najavljenu sezonu pripisao sebi - rekao nam je jučer, još uvijek u iščekivanju raspleta, Duško Mucalo, tvrdeći da je vrlo aktivno sudjelovao u njezinom planiranju, pa i angažiranju primjerice Selema i Lipanovića za prvu opernu premijeru.

O međunarodnoj audiciji koju je ljetos održala Almira Osmanović, i o tome da je angažirala osmero novih plesača, Mucalo kaže da su se upravo tako dogovorili, da je on temeljito proučio stanje u Baletu i obećao ravnateljici da će prvog dana svoje intendanture potpisati sve nove ugovore.

Štrljić je sebi pripisao i planiranje baletne sezone, pa tako i premijere “Giselle” koja će 16. listopada otvoriti novu sezonu HNK. Ali se nije složio s brojem plesača koje namjerava zaposliti Almira Osmanović. Prema njezinim rječima, prekjučer joj je poručio da će svima biti potpisani ugovori, ali nekima od njih samo na mjesec dana. Ona na to ne pristaje i kaže:

Izgubljeni u tranziciji

- Svaki taj čovjek Baletu je potreban i to za čitavu sezonu, ako je želimo odigrati onako kao što je planirano, a to uključuje i novu turneju po Italiji. Ne pristajem na ništa drugo i spremna sam, ako ne bude tako, raspustiti čitav ansambl - rekla nam je, kad je balet u pitanju uvijek borbena i strastvena ravnateljica.

Četvero Amerikanaca, dvoje Ukrajinaca, jedan Rumunj i jedna Zagrepčanka trenutno su još uvijek izgubljeni u prijenosu intendantske vlasti kakav je još moguć valjda samo u Hrvatskoj.

Da bi uopće nastavila raditi Almira Osmanović zato je danas tražila i sastanak s gradonačelnikom Kerumom, jer naposljetku sve to Grad i plaća.

Očito je bila uvjerljiva, jer nakon sastanka Kerum je za HTV izjavio: “Nema šanse da se nešto desi Baletu i sve će biti onako kako kaže gospođa Osmanović. Bez obzira tko bio intendant, njezin će program imati podršku, a novca se, kad postoji volja, uvijek nađe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:48