PRAIZVEDBA PREDSTAVE `AIR´

Raskošan ptičji balet o biti života i pokreta - emociji

ZAGREB - Air je velika i raskošna bijenalska koprodukcija nastala u suradnji s Baletom zagrebačkog HNK, ansamblom Cantus i timom autora - skladateljem Krešimirom Seletkovićem i koreografom Martinom Muellerom.

Švicarskog će se plesnog umjetnika Muellera zagrebačka publika, možda, sjećati s gostovanja '95. u sklopu “Donauballetta”, a ovom se zgodom mogla iščitati razvojna putanja njegova umjetničkog izričaja, u koji su se upleli još i elementi splektakla i akrobatike, kao posljedica suradnje s proslavljenim Cirque du Soleilom.

Rastrgane crne trake

Početak, Stvaranje, hladni je monokrom čiju ogoljenost dodatno potenciraju rastrgane crne trake, asocijacija na perje gavrana - ptice koja se, kao lajtmotiv u najrazličitijim materijalnim i nematerijalnim manifestacijama, provlači kroz svih trinaest scena baleta kao slutnja, i upozorenje.

Mueller je koreografiju radio za ansambl, s iznimkom Bijele djevojke, ekspresivne i za ovu vrstu koreografija očito vrlo podatne Pavle Mikolavčić .

Između dva pola

Angažirani plesači lebde kroz nekohezivnu naraciju lelujavih pokreta ruku iz ramena.

Ekstravagantna drama interpreta postupno eruptira u furiozno posloženoj koreografskoj matrici, a život, iza svega toga, i dalje tiho tinja. Jer, “Air” je priča (uvjetno rečeno) upravo o životu: između dva pola ništavila, kao i zrak bez mirisa je, boje i okusa, dok se ne dogodi nešto - Emocija.

Esencija pokreta esencija je života. A sve njih u svojoj partituri nadahnuto evocira i gotovo ritualiziranom intenzivnošću objedinjuje autor glazbe, jedan od naših najboljih skladatelja mlađe generacije Seletković. Ansambl Cantus, pod ravnanjem Berislava Šipuša, bio je na visini zadatka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:02