SAMO PRIJATELJI?

Slavoj Žižek u intervjuu Guardianu: Niti sam komunist, niti ljubavnik Lady Gage

 Marko Miščević/Cropix

ZAGREB - Više je razloga zbog kojih je Slavoj Žižek bio u centru pozornosti međunarodnih medija zadnjih dana, a jedan od njih je navodna veza s Lady Gagom.

“Prijatelji pjevačice plaše se da je Lady Gaga pod snažnim utjecajem ekstremističkih ideja Slovenca Slavoja Žižeka”, pisali su, među ostalima, i New York Post i Daily Star. Spekuliralo se čak i o vezi dubljoj od prijateljske.

Facebook laži

“Moja je greška da sam kategorički zanijekao vezu, trebao sam reći da nemam komentara, kako bih ostavio prostora za opskurnu mogućnost da sam njezin ljubavnik”, rekao je Žižek u intervjuu koji je dao Guardianu.

I ironično nadodao: “Ne bih trebao govoriti o vrijednosti WikiLeaksa i Lady Gage, trebao bih biti profesor filozofije u Ljubljani”.

Vijest o Lady Gagi je, kako se kasnije otkrilo, krenula s lažne Facebook stranice, a više od same laži Žižeka je iznerviralo ono što se navodi kao sadržaj njihova razgovora jedne večeri.

Naime, prema toj informaciji dekonstruirali su patrijahalnu ideologiju, feminizam i kolektivnu ljudsku odgovornost: “Ja ne govorim takve stvari. Možete li zamisliti dosadniju večer?”

Nisam bio komunist

“Budimo iskreni, iako bih trebao biti jedan od vodećih komunističkih intelektualaca, većina me ljevičara ne podnosi. Ovdje, u Londonu, anarhistička grupa me mrzi”, rekao je o sebi Žižek.

U Londonu je, u teatru Troxy, na tribini gostovao uz Assangea, zajedno s američkom novinarkom Amy Goodman koja je bila i moderatorica. “Ti beskrajni govori... Kako možete sjediti na tim događanjima a da se ne našalite. To je strašno”.

Fasciniran Assangeom, pozvao je, ipak, na oprez: “Moramo paziti kako se ne bismo približili ideologiji holivudskih blockbustera tipa ‘Svi predsjednikovi ljudi’, u kojemu par ‘običnih’ ljudi otkriva skandal koji dolazi do predsjednika, sili ga da da ostavku... Korupcija je i tu dotaknuta samo površno.

Ideologija takvih radova leži u finalnoj poruci, kakva to zemlja mora biti, kad par običnih momaka poput tebe i mene može srušiti predsjednika”.

Jeste li ikad bili komunist, pita ga novinar Guardiana: “Ne onako kako vi to zamišljate. Marx je pisao o posjedima, o zemlji. Ja mislim na informaciju. Kad plaćamo rentu Billu Gatesu, to je nova vrsta poreza. WikiLeaks predstavlja prijetnju takvoj kontroli informacija”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:45