RADE ŠERBEDŽIJA JE RAZGALIO LISINSKI

Melankolični koncert kao priča o vlastitom životu

Ovo je bila najdraža pjesma Nikole Tesle, najavio je Rade Šerbedžija na koncu trosatnog koncerta u “Lisinskom”, a potom nježno otpjevao “Tiho noći, moje zlato spava”, sišao u publiku i bratski zagrlio i poljubio predsjednika Ivu Josipovića.

Lijep i emotivan

I da nije bilo te tople ljudske geste, moglo bi se konstatirati kako je Šerbedžija uz filigranski preciznu i lahorastu akustičku pratnju iznimno kapacitiranog sastava Zapadni kolodvor i goste poput Vlade Kreslina, Vlatka Stefanovskog, Kemala Montena i kćerke Mimi, publici u Lisinskom priuštio lijep i emotivan koncert tijekom kojeg je izveo niz pjesama Miroslava Krleže, Arsena Dedića, Vice Vukova, Fabrizija de Andrea, Miljenka Jergovića, ali i vlastitih skladbi poput potresne “Povratak ratnika”, napisane sa suprugom Lenkom “u kuhinji, u Ljubljani, 1992. godine”.

Rade je izuzetno sugestivan kad se uživi u ulogu pjevača, nabijen emocijama i erosom kad pjeva skladbe poput “Imam pjesmu za tebe”, “Kose boje maka”, “Panonskih trešanja”, “Nine Končereve”, “Pjesme za bekima”, “Na vanjkušeku glava”, “Gumbelijum roža fino diši” i drugih kojima je “Lisinski” pretvarao u kabare i gostionu.

Priznajući da je već četiri desetljeća “vojnik Arsena Dedića”, a izvukao je i šešir koji mu je u amanet ostavio Krleža, naš najveći glumac iznova se okušao ne samo u recitalima poput “Ne daj se, Ines” po kojima je odavno postao poznat nego i u nizu skladbi kojima podastire širinu i dobrotu, ali i tugu i čemer melankolične i često nesretne južnoslavenske duše.

Ispresijecani kolosijeci

Rade uz Zapadni kolodvor ujedno “prepričava” i vlastiti, nevjerojatno bogat i uzbudljiv životni put s ispresijecanih kolosijeka glumca, pjevača, pjesnika, pisca, boema i čovjeka koji voli ljude ma koje vjere i nacije bili. Samo da su ispravni i dobri poput Kreslina koji je razvalio vokalnom i autorskom snagom, Stefanovskog koji je briljirao virtuoznošću i Montena koji je razgalio humorom i toplinom, a i Radetova kći Mimi zvonkog je glasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 21:28