TRIJUMF NA BERLINALEU

Zlatnog medvjeda dobio turski film 'Med'

Drama o odrastanju sina pčelara iz planinske Turske dobila je glavnu nagradu žirija kojim je predsjedao redatelj Werner Herzog

BERLIN - Turski film „Med“ redatelja Semiha Kaplanoglua dobitnik je Zlatnog medvjeda na 60. filmskom festivalu u Berlinu koji je završio u subotu navečer. Drama o odrastanju sina pčelara iz planinske Turske dobila je glavnu nagradu žirija kojim je predsjedao redatelj Werner Herzog.

Srebrenog medvjeda osvojio je rumunjski film „Ako mi se zviždi, zviždim“ režisera debitanta Florina Serbana. Srebrenog medvjeda za režiju dobio je Roman Polanski za politički triler „Ghost Writer“ . Polanski je nagradu dobio dok u Švicarskoj u kućnom pritvoru iščekuje ekstradikciju u SAD.

Nagradu za najbolju glumicu ponijela je japanska glumica Shinobu Terajima za glavnu ulogu u filmu „Gusjenica“ Kojia Wakamatsua . Nagradu za najbolju mušku ulogu ravnopravno su podijelila dva glumca iz ruskog filma „Kako sam proveo ovo ljeto“ – Grigorij Dobrigin i Sergej Puskepalis. Isti je film dobio i nagradu za najbolju kameru.

Nagradu za najbolji scenarij dobio je Kinez Wang Quan'an za scenarij filma „Odvojeno zajedno“, a nagradu Alfred Bauer za osobitu inovaciju dobio je također rumunjski film „Ako mi se zviždi, zviždim“.

Pobjednički turski film „Med“ dobio je i nagradu ekumenskog žirija koji dodjeljuju njemačka protestantska i katolička crkva, dok je nagradu kritike FIPRESCI dobio danski film „Obitelj“ redateljice Pernille Christensen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:27