ZLATNA PALMA

'ZIMSKI SAN' POBJEDNIK OVOGODIŠNJEG CANNESA Veliki uspjeh turskog redatelja Nure Bilge Ceylana

CANNES - Film „Zimski san“ turskog redatelja Nure Bilge Ceylana pobjednik je 67. filmskog festivala u Cannesu koji je završen u subotu navečer.

Međunarodni žiri kojim je predsjedala novozelandska redateljica Jane Campion dodijelio je Zlatnu palmu turskom redatelju koji je u Cannesu dosad već tri puta osvajao sporedne nagrade. Drugu nagradu - Grand prix žirija- osvojila je Talijanka Alice Rohrwacher za film „Le Meraviglie“ (Čudesa), a dva posebna priznanja žirija kanadski film „Mommy“ Xaviera Dolana i film „Zbogom jeziku“ Jeana Luca Godarda.

Nagradu za najbolju režiju osvojio je Amerikanac Bennett Miller za film „Foxcatcher“, a onu za najbolji scenarij Rus Andrej Zvjagincev za film „Levijatan“. Nagradu za najbolju žensku ulogu osvojila je Julianne Moore za ulogu ocvale holivudske glumice u filma „Map of the Stars“, a za najbolju mušku Timothy Spall za ulogu slikara Turnera u biografskom filmu „Mr Turner“ Mikea Leigha.

Nagradu Zlatna kamera za najbolji debitantski film osvojio je trojni kolektiv francuskih režisera Marie Amachoukeli, Claire Burger i Samuel Theis za film „Party Girl“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:57