ZAGREBDOX PREDSTAVLJA

VIDEO: POTENCIJALNI DOBITNICI OSCARA Četiri kandidata u Zagrebu

Glavni favorit je ‘Čin smaknuća’ Joshue Oppenheimera, no šansu imaju i ‘Prljavi ratovi’ Richarda Rowleyja, film o tajnom američkom postrojenju specijalaca

U programima ZagrebDoxa čak su tri filma koja se ove godine natječu za Oscara za najbolji cjelovečernji dokumentarac, zapravo četiri jer će “Čin smaknuća” Joshue Oppenheimera, koji je imao premijeru na lanjskom festivalu i zasluženo pobudio veliku pažnju, biti prikazan u svojevrsnoj retrospektivi “Moj najbolji dox” upriličenoj u povodu desete obljetnice.

Ako ga još niste vidjeli, ne propustite ovu priliku jer je u pitanju nevjerojatno ostvarenje: rođeni Teksašanin koji danas živi u Europi uspio je nagovoriti nekadašnje pripadnike indonezijskih odreda smrti da evociraju pred kamerom svoja nekadašnja zlodjela, katkad i uz pomoć ekstravagantnih glazbeno-plesnih brojeva. Među brojnim poklonicima filma su i Werner Herzog (koji će zajedno s Oppenheimerom producirati svojevrsni nastavak) i Dušan Makavejev.

Novinar istraživač

“Čin smaknuća” slovi kao favorit za Oscara, no poprilične šanse imaju i “Prljavi ratovi” američkog filmaša Richarda Rowleyja. Njegovo probojno ostvarenje bio je dokumentarac “Ovako izgleda demokracija”, a solidnu reputaciju uživa i “Četvrti svjetski rat”. Rowley je tipičan angažirani filmaš, koji otkriva aspekte o kojima svjetska javnost nema pojma, pa je tako i u “Prljavim ratovima”. Kroz film nas vodi novinar Jeremy Scahill, autor bestselera “Blackwater - uspon najmoćnije plaćeničke vojske na svijetu”, koji je ovaj put za svoju istraživačku metu odabrao Komandu združenih specijalnih operacija (JSOC). Nikad čuli? Ništa čudno, jer posrijedi je tajno američko postrojenje specijalaca koje djeluje od Srednjeg istoka do Latinske Amerike.

Značaj cura u sjeni

Do njega nije bi bilo lako prodrijeti, ali spretni Scahill ima veliko iskustvo u ovakvoj vrsti pothvata. “Prljavi ratovi” povremeno su čisti akcijski film, povremeno i film detekcije, a gledaju se lako i sa zanimanjem. Film je premijerno prikazan lani na festivalu američkog nezavisnog filma u Sundanceu, gdje je dobio nagradu za najbolju kameru, a nedavno ga je Ceh američkih scenarista nominirao za najbolji scenarij u kategoriji dokumentaraca.

Sheryl Crow imala je sreću da napravi sjajnu samostalnu karijeru unatoč tome što je godinama bila prateći vokal. Mnogim njezinim kolegicama to nije uspjelo, ali ih je pod svjetla reflektora doveo Morgan Neville, redatelj dokumentarca “Pet metara od slave”, koji se na ZagrebDoxu prikazuje u programu Glazbeni globus.

Neville je napravio fascinantnu kompilaciju iz starih snimaka i zanimljivih intervjua ne samo s pratećim vokalima nego i zvijezdama poput Micka Jaggera, koje jako dobro znaju koliki je značaj cura u sjeni koje su najčešće Afroamerikanke.

Slika rukavicama

Neville je inače poznat po svojim glazbenim spotovima za koje je triput nominiran za Grammy, a nedavno je napravio zapažen dokumentarac “Trubaduri” u čijem su središtu Carole King i James Taylor.

“Pet metara od slave” lani je imao premijeru na Sundanceu i otad krstari svijetom da bi napokon stigao i u Zagreb.

Program Biografski dox predstavlja i četvrtog natjecatelja za Oscara, film “Slatkica i boksač”. Režirao ga je Zachary Heinzerling, to mu je prvijenac, no prije toga se nekoliko godina bavio produkcijom. Protagonist njegova filma je Ushio Shinohara, slikar koji živi u New Yorku sa suprugom Noriko, a šezdesetih godina se afirmirao na tamošnjoj umjetničkoj sceni specifičnom umjetničkom tehnikom, namočio bi boksačke rukavice u boju i slika bi bila gotova za manje od tri minute. Shinoharina reputacija je u međuvremenu nešto splasnula, pa Heinzerling prati njegove ne baš uspješne pokušaje da prodre u MOMA-u te da proda slike u inozemstvu. Noriko prati njegove poteze sa sve većim nestrpljenjem, ona je zapažena crtačica stripova, ali je uvijek bila u sjeni svoga supruga, s kojim je u braku već četiri desetljeća.

Pobjeda na Sundanceu

Film prati njihove krize i povremene uspone u formi kolaža, pogotovo je dojmljiva Heinzerlingova kamera, a u vodećim američkim novinama - od New York Timesa do Wall Street Journala - kritičari su mu dali čistu peticu.

Lani je pobijedio na Sundanceu u kategoriji najboljeg dokumentarca, no veliko je priznanje i nominacija Heinzerlinga za najboljeg redatelja od strane Ceha američkih redatelja.

Zachary Heinzerling:Slatkica i boksač

Protagonist filma je Ushio Shinohara, slikar koji živi u New Yorku sa suprugom Noriko. Šezdesetih godina Ushio se afirmirao na umjetničkoj sceni specifičnom tehnikom, namočio bi boksačke rukavice u boju i slika bi bila gotova za manje od tri minute.

Richard Rowley: Prljavi ratovi

Kroz film nas vodi novinar Jeremy Scahill koji je ovaj put za svoju istraživačku metu odabrao Komandu združenih specijalnih operacija (JSOC).

Posrijedi je tajno američko postrojenje specijalaca koje djeluje od Srednjeg istoka do Latinske Amerike.

Joshua Oppenheimer: Čin smaknuća

Ako ga još niste vidjeli, na propustite ovu priliku jer je u pitanju nevjerojatno ostvarenje: rođeni Teksašanin koji danas živi u Europi uspio je nagovoriti nekadašnje pripadnike indonezijskih odreda smrti da evociraju pred kamerom svoja nekadašnja zlodjela, katkad i uz pomoć ekstravagantnih glazbeno-plesnih brojeva.

Morgan Neville: Pet metara od slave

Sheryl Crow imala je sreću da napravi sjajnu samostalnu karijeru unatoč tome što je godinama bila prateći vokal. Mnogim njezinim kolegicama to nije uspjelo, ali ih je pod svjetla reflektora doveo Morgan Neville, redatelj dokumentarca, koji se prikazuje u programu Glazbeni globus. Fascinantna kompilacija starih snimaka i zanimljivih intervjua.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:45