FILMSKI FESTIVAL

Sundance osvojila ‘Zimska kost’

Američkoj redateljici Debri Granik ‘Zimska kost’ tek je drugi film u karijeri. Mediji su najveću pažnju posvetili filmovima koji su ostali bez nagrada

ZAGREB - Film “Zimska kost” ( Winter's Bone) 50-godišnje njujorške autorice Debre Granik pobijedio je na 26. Sundance filmskom festivalu koji je u nedjelju završio u zimovalištu Park City u Utahu.

“Zimska kost” socijalna je drama ambijentirana u siromašnu gorsku regiju Ozark, a junakinja filma je seoska tinejdžerka (Jennifer Lawrence) kojoj otac kuha amfetamin, a potom prekrši uvjetnu kaznu i nestane bez traga. Junakinja filma daje se u potragu za njim.

U dokumentarnoj konkurenciji pobjednik je “Restrepo”, film Sebastiana Jungera i Tima Hetheringtona koji su film snimali godinu dana u američkoj postrojbi u Afganistanu.

Nagrada ‘Crvenoj kapeli

U međunarodnoj igranoj konkurenciji pobijedio je australski film “Životinjsko carstvo” redatelja Davida Michoda, kriminalistička drama o tinejdžeru koji se polako uvodi u sidnejski ulični kriminal. U konkurenciji međunarodnih dokumentaraca pobijedio je pak film “Crvena kapela” Danca Madsa Brueggera. Jedan od medijski najpopraćenijih naslova festivala, Brueggerov film prati dvojicu komičara koji pod lažnom izlikom da su pristaše Kim Jong Ila putuju u Sjevernu Koreju.

Publika za Supermana

Najveći dio nagrada u internacionalnoj konkurenciji otišao je - kako to na Sundanceu često biva - u Latinsku Ameriku. Nagradu publike u nacionalnoj konkurenciji ponio je dokumentarac “U iščekivanju Supermana” Davida Guggenheima koji se bavi paradoksima američkog obrazovnog sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:31