PIŠE NENAD POLIMAC

Seks i grad 2: Voli me, ne voli me, i tako puna dva i pol sata

 AP
Ista autorska ekipa, manje-više isti glumci i identičan koncept urodili su filmom koji se ne razlikuje previše od svojeg prethodnika

Ovaj film ne gledate, vi ga trpite - ispovjedio se jedan korisnik web stranice www.imdb.com, nakon što je na pretpremijeri pogledao novo izdanje filmskog serijala “Seks i grad”. “Ako niste mazohist, izbjegavajte ga kao kugu. Ako vas cura prisili da odete s njom u kino, kaznite je i poslije povedite na Veliki bijeg ili na originalnu verziju Apokalipse danas”.

Drugo se nije moglo ni očekivati. Ista autorska ekipa (redatelj i scenarist Michael Patrick King), manje-više ista glumačka postava i isti koncept opet su rezultirali ostvarenjem koje ushićuje znatan dio gledateljica, ali dovodi do bjesnila sve druge kojima ide na živce ta dvoipolsatna ekstravagancija s cijenom od stotinjak milijuna dolara. Nije to ni osobito razbacivanje. Prvi je film koštao 65 milijuna, a u svjetskim je kinima zgrnuo nešto više od 400 milijuna bruto. Nadodaju li se prihodi s DVD tržišta, očito da je u pitanju vrlo profitabilna franšiza koju bi mogla dokrajčiti jedino poodmakla dob njezinih protagonistica. A i tada će se netko dosjetiti da radnju vrati nekoliko desetljeća unatrag i s novim glumicama pokaže što se događalo kada su junakinje bile mlade!

Početak uz gay vjenčanje

“Seks i grad 2” započinje razmjerno kontroverzno, scenom gay vjenčanja: Stanford Blatch (Willie Garson), veteran serije, legalizira vezu sa svojim dečkom, a Liza Minnelli u kratkom nastupu (kasnije se pojave i Penelope Cruz te tinejdžerska zvijezda Miley Cyrus) izvodi osebujnu preradu “Single Ladies”. Jedno drugo vjenčanje odigralo se prije nego što je priča novog filma i počela: nakon poznatih peripetija iz prvog filma, Carrie Bradshaw ( Sarah Jessica Parker) ipak se udala za Mr. Biga (Chris Noth), ali je brak daleko od idealnog. Ona bi htjela da što više izlaze, a on bi na kauču u dnevnoj sobi gledao hollywoodske klasike. Krasna tema za njezinu novu knjigu, četvrtu po redu.

S njezinim prijateljicama nema bog zna što novoga. Miranda (Cynthia Nixon) nekako usklađuje karijeru i obitelj, Charlotte (Kristin Davis) je sretna majka dvoje djece - iako su ona zapravo nemoguća - a Samantha (Kim Cattrall) opstaje na stazi rezerviranoj za žene koje se ne žele vezati.

Kritičari blago zgranuti

Prilika za provod ukaže im se kada prebogati arapski šeik ponudi Samanthi da osmisli kampanju za njegov poslovni pothvat u Abu Dhabiju. Sve četiri odlaze na put (Maroko glumi glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata, u kojem, dakako, nije bilo dopušteno snimati), gdje Carrie doživi neočekivani susret: naletjela je, naime, na Aidana (John Corbett), svojeg bivšeg dečka.

Scene u kojima junakinje zagovaraju žensku ravnopravnost na Srednjem istoku zgranule su kritičare, no valjda se tako Hollywood i u ovakvoj vrsti filmova bori protiv islamskog fundamentalizma. U svakom slučaju, političke iskrice tek su uzgredni začin: puno je važnije kakve haljine, cipele i torbice nose četiri protagonistice.

Film se ovog vikenda počinje prikazivati u Americi, a već od sljedećeg četvrtka možete ga vidjeti i u nas. Već se zna tko ga neće moći dočekati, a tko će ga izbjegavati po svaku cijenu.





Nakrcala je film proizvodima koje sama reklamira

Zahvaljujući surogatnoj rodilji, 45-godišnja Sarah Jessica Parker i njezin suprug Matthew Broderick dobili su blizance i sad imaju ukupno troje djece. Za njihovu se budućnost ne moraju brinuti jer je zahvaljujući “Seksu i gradu” Sarah Jessica postala jedna od najbogatijih hollywoodskih zvijezda. No, njezine je prihode nemoguće izračunati jer ne uključuju samo glumački honorar. Ona je, naime, i producentica serija.

Tračaju je zbog navodne škrtosti i gramzivosti. Ne samo da je prisvojila neke od dragocjenih “sitnica” s filmskog seta (poput čaša za cocktail marke Swarovski), nego je i pred kameru nagurala proizvode za koje je osobno zainteresirana: odbacila je svoj legendarni MacBook i prešla na Hewlett Packard laptop, u čijoj reklamnoj kampanji nastupa.





Redatelj: Michael Patrick King

Glasovi: Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Cynthia Nixon, Kristin Davis

Žanr: humorna drama

Trajanje: 146 minuta

U kinima: 3. lipnja





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 06:27