PIŠE NENAD POLIMAC

POGLEDALI SMO PRVU EPIZODU PETE SEZONE Najatraktivnija scena Igre prijestolja odigrat će se na Stradunu!

Split, 090914.U Podrumima Dioklecijanove palace i na ulicama kod Peristila u toku je snimanje pete sezone serije Igre prijestolja. Na fotografiji: Set na Vestibulu.Foto: Vojko Basic / CROPIX
 Vojko Bašić / CROPIX / CROPIX
Kritičar Jutarnjeg pogledao je prvu epizodu koja otkriva u kojem će se smjeru razigravati radnja u seriji

Budućnost je sranje kao i prošlost - bijesno gunđa patuljasti Tyrion Lannister dok ispija čašu za čašom vina. Nije mu bilo lako, prošvercali su ga iz Kraljeva grudobrana u bačvi, ubacili na brod, a iz svojeg se skrovišta nije smio maknuti. Na kraju četvrte sezone smrt je izbjegao za dlaku, osudili su ga za ubojstvo trovanjem mladog kralja Joffreyja, iako su svi znali da nije kriv. Jednoruki brat Jamie pustio ga je iz tamnice, a Tyrion je prije no što će pobjeći najprije zadavio svoju nevjernu ljubavnicu Shae, a zatim ustrijelio oca Tywina dok je sjedio na zahodskoj školjci.

Tyrion se ne trijezni

Prva epizoda pete sezone “Igre prijestolja” tu i tamo otkriva u kojem će se smjeru razigravati radnja. Tyrion (izvrsni Peter Dinklage) je zdvojan zbog dvostrukog ubojstva, ne trijezni se ni trenutka, dok ga mudri eunuh ne upozori da za ljude njegova talenta ima mjesta u Westerosu, i to u vrhovima vlasti. Glupost! Svoju vlastohlepnu sestru Cersei više nikad ne želi vidjeti, a i tko bi htio kepeca na željeznom prijestolju. Eunuh mu to i ne nudi, ali ga upozori da bi mu plavokosa Daenerys Targaryen ( Emilia Clarke nedavno je proglašena najvećom zvijezdom serije) s druge strane mora mogla biti korisna saveznica. Njezina dva zmaja sve su veća i opasnija, treći se skriva tko zna gdje, ona će kad tad sa svojom vojskom stići do Weste-rosa i zatražiti krunu koja je nekad pripadala njezinu ocu.

U međuvremenu, kolikogod je Cersei ( Lena Headey) nezadovoljna zbog Tyrionova bijega, drago joj je što ju je oslobodio tiranskog oca: taj ju je prisiljavao na brak s Lorasom Tyrellom koji ionako više voli dečke.

Gay seks

To su nam već dali do znanja u prvoj sezoni, a u spomenutoj prvoj epizodi pete sezone ima i prilično izravna scena gay seksa. Na Sjevernom zidu je posebno dramatično, Jon Stark ( Kit Harrington) mora posredovati između plemena s one strane zida koje vodi Mance Rayder ( Ciaran Hinds) i upravo pristiglih snaga Stannisa Baratheona. S kraljem je i vještica Melisandre (Carice van Houten) koja čak i previše zuri u naočitog Jona, no on je i ne primjećuje, jer je još uzdrman smrću divljakuše Ygritte u prethodnoj sezoni.

Oni najnestrpljiviji moći će pogledati tu prvu epizodu u nedjelju u tri u noći na kanalu HBO, istodobno kada i Amerikanci, međutim, većina će se ipak strpjeti do ponedjeljka u osam uvečer, kada u nas i službeno kreće peta sezona, koja će kao i sve prethodne dosada imati ukupno deset epizoda.

Dioklecijanova palača

Otkako su nedavno objavljeni podaci da se “Igre prijestolja” najviše skidaju sa interneta (prvaci u toj raboti su Brazil, Francuska i SAD), HBO još više ustrajava u pravilu da serija čim prije stigne legalno do gledatelja, tako da se smanji potreba za piraterijom. Peta sezona je opet znatnim dijelom snimana u nas, Split figurira već u prvoj epizodi (podrum u kojem Daenerys drži zatočene svoje zmajeve je u Dioklecijanovoj palači), uostalom kao i Dubrovnik: Stradun će biti poprište najatraktivnije scene, u kojoj Cersei Lannister hoda gola kroz svjetinu kako bi okajala grijehe. Dakako, glumica Lena Hedey se neće skinuti nego njezina dublerka. Naša se obala zbilja ne može požaliti na tretman koji je dobila u najpopularnijoj seriji na svijetu, u tv specijalu snimljenom uoči početka ove sezone posebno se naglašavaju prirodne ljepote Hrvatske.

Serija više ne slijedi doslovno knjige Georgea R.R. Martina, za petu sezonu korišteni su dijelovi četvrte knjige “Gozba vrana” i pete “Ples zmajeva”. Pisac upravo završava šestu knjigu “Vjetrovi zime”, pa je odustao od dosadašnje navike da napiše scenarij za po jednu epizodu svake sezone. Ima i odvojaka radnje i likova koji se u knjigama uopće ne pojavljuju, no na to smo već navikli.

Povećanje honorara

Najvažnija glumačka prinova je Englez Jonathan Pryce (“Brazil”, “Sutra nikada ne umire”), on igra vođu militantnih vjernika u Kraljevom grudobranu, a među poznatijim imenima su i Adewale Akkinuoye-Agbaje (impozantnog Londonca nigerijskog podrijetla znamo po serijama “Oz” i “Izgubljeni”) te Alexander Siddig (“Siryana”). Ima ih još, no tko bi ih sve pobrojao, kad u seriji ima bar stotinjak likova, a pritom ih i scenaristi likvidiraju nesmiljeno.

Zanimljivi su podaci procurili krajem prošle godine kada je petoro glavnih glumaca - Emilia Clarke, Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harrington, Nikolaj Coster-Waldau - zatražilo i dobilo povećanje honorara, kao i nekolicina njihovih kolega koji tumače prateće uloge. Tada je obznanjeno da svi oni imaju ugovore samo do kraja šeste sezone, a već sada je očito da će se snimati i sedma. Tko zna koliko će dugačka biti knjiga “Vjetrovi zime”, no to nije ni važno, scenaristi mogu razvlačiti radnju koliko im se prohtije, a uostalom, Martin će napisati još jedan roman i time završiti serijal. HBO se neće tako lako odreći uigranog pogona koji mu donosi toliki profit: po svoj prilici, pregovori s glumcima za sedmu sezonu - a i za one kasnije - neće biti laki, međutim, teško da će to pokolebati najprestižniju američku kablovsku mrežu. “Igra prijestolja” mora ići dalje, pa makar to trajalo i deset sezona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 09:28