PIŠE NENAD POLIMAC

OBARA SVE REKORDE ‘Čuvari galaksije’ sasvim neočekivano postali hit

Nastala prema Marvelovu stripu, ova Disneyjeva 'space opera' je u Americi zaradila preko 90 miljuna dolara

U početku nije slutilo na dobro. “Čuvari galaksije” imali su besprijekornu producentsku etiketu, koncerni Marvel i Disney posljednjih su godina potpisali nekoliko holivudskih megahitova, od “Iron Mana” i “Thora” do “Osvetnika”, međutim, redatelj James Gunn imao je neujednačenu reputaciju, a u glumačkoj ekipi najveće zvijezde Vin Diesel i Bradley Cooper samo su obavile sinkronizaciju, ali se nisu pojavljivali na ekranu. Film je snimljen po Marvelovom stripu koji postoji već pola stoljeća, ali s drugim junacima: verzija na kojoj je zasnovana ekranizacija počela je izlaziti tek 2008., što nije bog zna kakva tradicija. Kada su u jednom trenutku “Čuvari galaksije” skinuti s liste premijera naših prikazivača, potez je bio zloslutan: film vjerojatno ništa ne valja, pa će ga prerađivati dok ne naprave nešto bar donekle gledljivo.

Dobre kritike

Ispostavilo se da nije bilo razloga za bojazan. “Čuvari galaksije” ovoga su vikenda doslovno eksplodirali u svjetskim kinima, u Americi bruto zarada iznosi preko 94 milijuna dolara, što je rezultat kakav se u kolovozu ne pamti, reakcije publike i kritičara iznimno su povoljne, a ohrabreni Marvel i Disney konačno su se usudili priznati da je film koštao 170 milijuna dolara, tko zna koliko je još uloženo u reklamnu kampanju, no vrijedilo je, jer će profit biti zamaman. Bili su čak tako sigurni u svoj proizvod da su na špici napisali kako 2017. stiže nastavak. Oduševljenje medija i potrošača treba razumjeti: u Americi je ovogodišnje filmsko ljeto podbacilo više od 20 posto u odnosu na lanjsku sezonu, jedan od potencijalnih glavnih hitova u kolovozu - “Plaćenici 3” - već je piratiziran, tako da “Čuvari galaksije” popravljaju gorak okus svega što se zbivalo proteklih mjeseci.

Blizu trasha i parodije

Ima li razloga da “Čuvare galaksije” proglasimo najugodnijim filmskim iznenađenjem ovoga ljeta? I da i ne. Po žanru to je “space opera”, podvrsta znanstvene fantastike kojoj pripadaju i “Ratovi zvijezda” Georgea Lucasa. Pa dok je potonji, osobito u svoja prva dva izdanja iz 1977. i 1980. imao vrlo ozbiljnu priču začinjenu obilnim dozama humora, “Čuvari galaksije” su vrlo blizu “trashu” i parodiji: nimalo slučajno da je 43-godišnji Gunn svojedobno napisao knjigu o Lloydu Kaufmanu, vlasniku kompanije Troma, proslavljenu ultimativnim “trash” klasikom “Toksični osvetnik”. Uostalom, najefektniji likovi u filmu su Rocket Racoon (ime je posuđeno iz pjesme Beatlesa “Rocky Racoon” s “Bijelog albuma”), cinični glodavac koji vješto barata svemirskom strojnicom, i Groot, požrtvovno drvo koje govori.

Filmski srodnici

Štošta toga što promiče ekranom je derivativno, Peter Quill odnosno Star-Lord (Chris Pratt), vođa grupe plaćenika koja ratuje za galaksiju, neskrivena je kopija Hana Sola iz “Ratova zvijezda”, njegova pobočnica Gamora ne izgleda loše, ali glumica Zoe Saldana već je imala obojenu kožu u “Avataru”, a i Groot kao da je srodnik svemoćnom drveću koje smo vidjeli u srednjem dijelu trilogije “Gospodar prstenova”. Povrh svega, magična kugla oko koje se sve vrti već je figurirala u nizu “fantasy” filmova.

Početak franšize

Kad pokušavaju biti ozbiljni, “Čuvari galaksije” su jako blizu kiču (dizajn Glenn Close kao šefice svemirske kolonije neopisivo je ružan), nije jako impresivan ni u princ tame Ronan (Lee Pace) kao glavni negativac, no ta čudna cjelina tako brzo mijenja ugođaje da je teško odrediti kada se likovi na ekranu zafrkavaju a kada je naprosto gledatelj predmet poruge. Najpametnije je sa sobom u kino povesti klince, oni će nepogrešivo odgonetnuti pravi ton filma i svojim smijehom i urlicima od straha odobrovoljiti i vas.

Neosporno, James Gunn je začeo vrlo uspješnu franšizu koja se vjerojatno ni u narednim nastavcima neće plašiti ekscentričnosti, potkradanja, rogobatnosti, pa i apsurda. Sve to i nije tako loše, jer najdosadniji su blockbusteri koji igraju na sigurno. I “Čuvari galaksije” su film u kojem morate ostati u kinu dok se ne upale svjetla, budući da iza odjavne špice slijedi scena koja predstavlja junaka serijala u budućim nastavcima: to je Patak Howard, zvijezda kultnog stripa Stevea Gerbera, o kojem je George Lucas producirao katastrofalno neduhoviti blockbuster iz sredine osamdesetih. U “Čuvarima galaksije 2” Patak Howard će se osjećati poput ribe u vodi i vjerojatno će napokon započeti filmsku karijeru kakvu zaslužuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:53