PIŠE NENAD POLIMAC

HOLLYWOOD I STRIP INDUSTRIJA Do kraja desetljeća očekuje nas prava invazija filmova o superjunacima

‘Crna pantera’, ‘Kapetan Marvel’ i ‘Inhumans’ imat će premijere 2017. i 2018., a dotad će već biti prikazane još dvije Marvelove novotarije, ‘Ant-Man’ te ‘Doktor Strange’. Do 2019. iz Marvela stižu i nastavci Kapetana Amerike, Thora i Čuvara galaksije te treće izdanje ‘Osvetnika’, dok iz DC Comicsa i Warnera najavljuju ‘Batmana protiv Supermana’ i ‘Wonder Woman’

Kada se prije dva tjedna na YouTubeu pojavila najava za blockbuster “Osvetnici: Doba Ultrona”, koji će u kina 1. svibnja naredne godine, točno na praznik rada, dvominutni filmić u trenu je diljem svijeta pregledan pedeset milijuna puta, što dostatno svjedoči koliko je zastrašujuće široka baza poklonika svega što je u vezi sa superjunacima.

Prvi “Osvetnici”, svojevrsna revija Marvelovih ikona - od Iron Mana, Kapetana Amerike i Thora do Hulka i Black Widow, pojavila se u kinima 2012. i s bruto zaradom od milijardu i pol dolara postala treći najuspješniji film svih vremena, odmah iza dva blockbustera Jamesa Camerona “Avatar” i “Titanic”. Koliko će zgrnuti “dvojka”, ne treba puno nagađati, posve dostatno da se Cameron zabrine za svoju čelnu poziciju na top listi.

Disneyjeva akvizija

Otprilike u isto vrijeme Marvel Studios i Walt Disney objavili su da ulaze u treću fazu svoje korporativne strategije: više neće proizvoditi samo jedan do dva filma godišnje, nego čak tri. Prenaprezanje? Nipošto, ustvrdio je Marvelov glavni producent Kevin Feige, u stanju smo povećati obim proizvodnje a da ne ugrozimo njezinu kvalitetu. Marvel Studios, odvojak za filmsku i televizijsku produkciju Marvel Entertainmenta, danas je među najozbiljnijim holivudskim igračima, jer svaki njegov film unatoč visokoj cijeni koštanja ostvaruje zamjeran profit.

Najava za film 'Osvetnici: Doba Ultrona' u dva tjedna pregledana 50 milijuna puta

Otkako je 2009. Disney kupio Marvelov koncern za 4,24 milijarde dolara, i pozicija Marvel Studios bitno je ojačala: osnovan je prije deset godina, kako bi Marvelovci sami kontrolirali ekranizacije svojih stripova koje su dotad producirali Fox, Sony i Universal, počelo je bombastično s “Iron Manom” i “Nevjerojatnim Hulkom”, prvi je prošao izvrsno, drugi tako-tako, pa je samo Čovjek od željeza dobio pravo na samostalne nastavke - i to je valjda bila prva faza.

U drugoj su se Iron Manu pridružili filmovi o Kapetanu Americi i Thoru, a “Osvetnici” su bili kruna te faze, spektakl od 220 milijuna dolara koji je istodobno poslužio i kao poligon za etabliranje postojećih i lansiranje novih superjunaka. Treća faza trajat će do 2019. i tijekom nje Marvel Studios i Disney povećavaju produkciju na tri filma godišnje.

Najzanimljiviji među njima su filmovi s novim superjunacima, “Crna pantera”, “Kapetan Marvel” i “Inhumans”. Potonji je inačica “X-Mena”, i ovdje su u pitanju mutanti, samo s vanzemaljskim genima, likovi su se počeli pojavljivati u stripovima o “Fantastičnoj četvorki”, da bi naposljetku dobili i vlastita izdanja. Ipak, glavna atrakcija su svakako “Crna pantera” i “Kapetan Marvel”, budući da će to biti prvi Marvelovi filmovi u kojima su glavni likovi Afroamerikanac odnosno žena, što se doima poprilično revolucionarno.

Crna udovica

Poklonici stripova znaju da je pravo ime Crne pantere T'challa, on je vođa elitnog plemena Wakanda, započeo je kao sporedni lik također u “Fantastičnoj četvorci”, da bi od 1973. dobio samostalne albume. Kapetan Marvel zapravo se zove Carol Danvers, njezin nadimak isprva je pripadao drugim likovima, ona je pilot američkog vojnog zrakoplovstva i samo simpatija drugih superjunaka koji su se tako zvali, u sedamdesetima se primjereno uzletu feminizma zvala Ms Marvel, a od 2012. dobiva novu seriju albuma: u stripovima ima puno humora i otkvačenih situacija, no pitanje je hoće li i filmovi zadržati taj prosede. Glumac za Crnu panteru već je izabran, to je Chadwick Boseman koji je ove godine odlično igrao Jamesa Browna u biografskom filmu “Get on Up”, dok rezultati audicije za “kapetanicu”Marvel još nisu poznati.

Bilo je prigovora zašto se nije igralo na sigurno, Scarlett Johansson se ionako već etablirala kao Crna udovica u “Iron Manu 2” i “Osvetnicima”, a njezin film “Lucy” ove je godine zaradio 450 milijuna dolara bruto i postao najuspješniji akcić svih vremena sa ženom kao glavnim likom. Marvelovci, međutim, ovaj put izbjegavaju ziheraške poteze, Crna udovica ionako ima itekako važnu ulogu u filmu “Osvetnici: Doba Ultrona”, puno se intrigantnijim čini uvesti novi lik i novu glumicu u svijet njihovih superjunaka.

Scarlett Johansson se već etablirala kao Crna udovica u 'Osvetnicima'

“Crna pantera”, “Kapetan Marvel” i “Inhumans” imat će premijere 2017. i 2018. godine, a dotad će već biti prikazane još dvije Marvelove novotarije, “Ant-Man” ili Čovjek mrav s Paulom Ruddom te “Doktor Strange” s Benedictom Cumberbatchom (glumac je trenutačno najozbiljniji kandidat za Oscara za ulogu u filmu “Igra imitacije”). Do 2019. iz Marvelove radionice stižu još jedan nastavak Kapetana Amerike, Thora i Čuvara galaksije te treće izdanje “Osvetnika” - podijeljeno u dva dijela!

Konkurencija

Ukoliko vam se čini da je to previše superjunaka za holivudsko sazviježđe u tako kratkom vremenskom razmaku, treba napomenuti da je to samo Marvelova ponuda. Devedesetih godina, u razdoblju kada je Marvelova korporacija čak dospjela i u privremeni stečaj, činilo se da uspješne franšize mogu nastati samo po stripovima DC Comicsa, o čemu su svjedočili kratkotrajni uzleti serijala o Supermanu i Batmanu. Uz DC Comics se posebno vezao Warner Bros., no otkako je Marvel započeo svoju filmsku ofanzivu u novom mileniju, najprije uz pomoć Foxa i Sonyja (“X-Men”, “Spider-Man”), a zatim i vlastitim snagama uz ne malu Disneyjevu podršku, prve je održala u toj utakmici jedino trilogija o Batmanu Christophera Nolana (“Vitez tame” i “Vitez tame: Povratak” zaradili su po milijardu dolara bruto u svjetskim kinima).

Nakon objave Marvelove treće faze i oni su obznanili svoj paket, u kojem je najvažniji ulog “Batman protiv Supermana” s Benom Affleckom i Henryjem Cavillom, spektakl po uzoru na “Osvetnike” u kojem kao likovi figuriraju i Wonder Woman, Aquaman i Cyborg.

To je dosta važan podatak, jer će svi spomenuti do 2020. dobiti vlastite filmove, a još će nastupiti i kolektivno u “Ligi pravde” i njezinom nastavku.

“Wonder Woman” imat će premijeru 2017., odmah nakon “Batmana protiv Supermana”, igrat će je izraelska glumica Gal Gadot, promovirana u serijalu “Brzi i žestoki”, godinu dana prije no što Marvel predstavi svoju “Kapetanicu Marvel”, tako da ćemo već tada znati kakve su šanse za opstanak filmova sa superjunakinjama. Warner i DC Comics su na tom terenu već jednom napravili pogrešan korak, “Catwoman” s Halle Berry prošla je slabo, no valjda su iz tog promašaja izvukli pouke. Do kraja desetljeća vidjet ćemo i prvu visokobudžetnu filmsku verziju “Flasha” (aktualna tv serija je veliki hit) te novi pokušaj da se Green Lantern etablira kao filmski junak.

Najava novog doba

Fox će nastaviti sa serijalom “X-Men”, očekuju nas film s podnaslovom “Apokalipsa”, ali i “Wolverine 3”, Sony je odustao od nauma da zbrza još jedan nastavak “Čudesnog Spider-Mana”, pomakao ga je na 2018., a 2016. je premijera “Zlokobne šestorice”, u kojoj kao superjunaci figuriraju najveći neprijatelji Čovjeka pauka, dok Universal planira također za 2016. “Otok lubanja”, pred nastavak King Konga, prvog superjunaka u povijesti zvučnog filma.

2016. očekuje se premijera 'Zlokobne šestorke'

Čim su objavljeni rasporedi filmova, holivudski analitičari zloguko su najavili doba u kojem će svakog tjedna prikazati po jedan novi blockbuster sa superjunacima. Procjena nije nerealna, a ukoliko se ostvari, loše je to što će za drugu vrstu filmova biti sve manje novca. Neminovno zasićenje tržišta dobra je strana tog fenomena: nakon prvih podbačaja u Hollywoodu će nastati panika, slična onoj 2008. godine na Wall Streetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 02:57