POTRESNO

NEPOZNATI DOKUMENTARAC ‘Stravičan i briljantan’ film A. Hitchcocka o holokaustu

Nepoznati dokumentarac Alfreda Hitchcocka o holokaustu koji do sada nije bio prikazivan iz političkih razloga prvi će put biti predstavljen u originalnoj verziji, prenosi The Independent. Film trenutačno restaurira Imperial War Museum.

Viši kustos toga muzeja Toby Haggith tvrdi kako je film u dobrom stanju. Britanska je vojska odmah nakon Drugoga svjetskog rata zamolila slavnog redatelja da napravi dokumentarac na temelju snimki iz koncentracijskog logora Bergen-Belsen koji je trebao informirati o stravičnim zločinima što su ih počinili nacisti.

“Kada su otkrili logore”, nastavlja Haggith, “Amerikanci i Britanci bili su nestrpljivi da odmah pokažu film kako bi njemački narod prihvatio odgovornost za počinjene zločine”.

Godine 1984. prikazana je nepotpuna verzija na Berlinskom filmskom festivalu, i pri tom još loše kvalitete, što se ponovilo i kada se prikazivalo na PSB-u.

Sada će film napokon biti prikazan u verziji kakvu je napravio Hitchcock. Jedina je promjena u glasu naratora; nasnimljen je, naime, novi glas glumca.

Dokumentarac će javnosti biti prikazan 2015. kako bi se obilježila 70. godišnjica oslobođenja Europe.

U međuvremenu ga je moglo odgledati nekoliko iskusnih povjesničara filma i ni jedan nije ostao ravnodušan.

Svi su nakon projekcije izjavili da su duboko potreseni. Haggit je ustvrdio da je najčešća reakcija bila izjava da je film “stravičan i briljantan u isto vrijeme”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 00:25