SERIJAL KUĆE HBO

FOTO 'Igra prijestolja' je nova hit serija puna nasilja i seksa: Tako izgleda obitelj Soprano iz Međuzemlja

Scenaristima serije “Igra prijestolja”, koja se nedjeljom uvečer emitira na kabelskoj mreži HBO u Americi, a dan kasnije u Hrvatskoj, treba priznati da znaju kako završiti epizodu i ostaviti gledatelja u iščekivanju. Na kraju prve, zločesti blizanci Lannister bacili su s vrha tornja malog Brana Starka zato što ih je zatekao u ljubavnom činu. Kraj druge opet je protekao u znaku Cersei Lannister: natjerala je Eddarda Starka, protagonista serije, da napravi nešto što sebi neće nikad oprostiti. Što? Nije fer otkriti, jer će mnogi tu epizodu pogledati na reprizi. No, reakcije na scenu tako su burne da su se mnogi zarekli da će odustati od daljnjeg gledanja “Igre prijestolja”.

Britanski “Guardian” prošle je godine prognozirao da će ekranizacija fantasy bestselera Georgea R. R. Martina biti televizijski događaj godine. Sudeći po ocjenama koje se ovih dana daju seriji na internetu, nisu pogriješili. HBO je, istina, očekivao malo više od 4 milijuna i 200 tisuća gledatelja prvog vikenda u Americi (“Carstvo poroka” u produkciji iste kompanije imalo ih je 4 milijuna i 800 tisuća), no svi upozoravaju da prvi rezultati jako često varaju. HBO-ova horor serija “Okus krvi” startala je dvostruko slabije od “Igre prijestolja”, no danas ipak slovi za televizijski megahit, s hordom poklonika koji čak i na reprizama osiguravaju svakoj epizodi visoku gledanost.

Skuplji od mafijaša

Najmoćnija američka kabelska mreža procjenjuje da će se isto dogoditi i s “Igrom prijestolja”, stoga je već naručila drugu sezonu: jedan od razloga za taj korak je i činjenica da serija na međunarodnom tržištu postiže višu cijenu čak i od “Obitelji Soprano”.

Kada je prije dvije i pol godine HBO naručio pilot-epizodu od uglednoga hollywoodskog scenarista Davida Benioffa (“Troja”, “Wolverine”) i njegova manje poznatog kolege D. B. Weissa, u branši su posprdno komentirali - nadovezujući se na Benioffovu izjavu da će nova serija biti nešto poput “Obitelji Sporano u Međuzemlju” - da kabelski gigant želi svoju inačicu “Gospodara prstenova”. Šef HBO-a Michael Lombardo kratko je uzvratio: “Uopće nas ne zanima fantasy žanr, privukla nas je Martinova naracija”.

Nema skraćivanja

Poznati pisac - čiji serijal “Pjesma leda i vatre” zasad ima četiri od planiranih sedam nastavaka - u nekoliko je prigoda isticao da neće dopustiti kraćenje svojih knjiga: njih je moguće ekranizirati po uzoru na mini serije “Korijeni” i “Šogun”. Upravo to ponudio mu je HBO, koji je - nakon što je odobren scenarij za pilot - prihvatio Benioffov i Weissov plan da se prva knjiga Martinova serijala razdijeli u deset epizoda.

Fantastični stvorovi

Projekt baš nije bio jeftin, ali ni toliko skup otkako su ratne mini serije “Združena braća” i “Pacifik” postavile nove rekorde u cijeni televizijskih produkcija (budžet druge iznosio je 120 milijuna dolara). Za pilot-epizodu izdvojeno je malo manje od 10 milijuna dolara, a na ostale epizode još 50. Snimalo se u Sjevernoj Irskoj i na Malti, a radni plan od 170 dana snimanja iskorišten je tako što se istodobno radilo na obje lokacije. HBO je angažirao svoju prvu redateljsku postavu: Tim Van Patten potpisao je - između ostalih - pojedine epizode “Pacifika”, “Carstva poroka”, “Okusa krvi” i “Obitelji Soprano”, a Alan Taylor imao je slične angažmane, ali je režirao i “Momke s Madisona”. U glumačkoj ekipi samo je jedno uistinu poznato ime - Sean Bean.

Ako je suditi po dvije dosad emitirane epizode, “Igra prijestolja” vrhunski je proizvod. Poznavatelji Martinova opusa znaju da se fabula odigrava u svijetu koji nikad nije postojao, ali podsjeća na europski srednji vijek, s dodatnim začinom koji predstavljaju fantastični stvorovi. Zemlja o kojoj je riječ zove se Sedam Kraljevina Westerosa, na sjeveru je opasuje Zid, koji je štiti od “tame”, a na prijestolju se mijenjaju dinastije koje do krune dolaze isključivo nasilnim prevratima. U prvoj epizodi upoznajemo aktualnog kralja Roberta Baratheona, koji je oženio Cersei iz moćne loze Lannister, ali je time dobio u vlastitoj ložnici novog pretendenta u borbi za vlast.

Povratku na prijestolje nada se i loza Targaryen, koja je s njega krvavo svrgnuta: stoga Viserys gura svoju maloljetnu sestru Daenerys u naručje divljeg ratnika Khala Dragoa, nadajući se da će s njegovim trupama svrgnuti kralja Roberta i Lannistere.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:38