HRVATSKA KOPRODUKCIJA

Film ‘Kokoška’ u konkurenciji na Sundanceu

U Park Cityju u državi Utah u četvrtak je počeo Sundance Film Festival, ovogodišnje izdanje najvažnijeg festivala američkog nezavisnog filma, te jednog od dva (uz Toronto) najvažnija filmska festivala u Sjevernoj Americi.

Sundance - koji će trajati do 1. veljače - po tradiciji će imati pet natjecateljskih programa: američkog igranog i dokumentarnog, svjetskog igranog i dokumentarnog te kratkog filma.

U kratkometražnoj konkurenciji ove će godine sudjelovati i jedna hrvatska koprodukcija: njemačko-hrvatski film “Kokoška” autorice Une Gunjak.

Slavni eksperiment

Američke igrana i dokumentarna konkurencija ove godine imaju po 16 naslova, a među brojnim debitantima i mlađim autorima izdvaja se lider “mumblecore” pokreta Andrew Bujalski koji stiže s novim filmom “Rezultati”.

Pažnju skreće i film “Stanfordski zatvorski eksperiment” Kylea Alvereza o slavnom psihološkom eksperimentu sa simulacijom zatvora iz 1971., kao i film “Vještica” Roberta Eggersa o slučaju vještica iz Salema 1692.

Ilegalni VHS-ovi

U svjetskoj dugometražnoj i dokumentarnoj konkurenciji ove godine nema filmova iz Hrvatske, kao ni iz uže regije. U igranoj konkurenciji jedini istočnoeuropski film stiže iz Litve (“Ljeto Sangaile” Alante Kawaite), a u dokumentarnoj temom pažnju skreće britanski film autorice rumunjskog podrijetla Ilince Calugureanu.

Njen film “Chuck Norris protiv komunizma” bavi se ilegalnim VHS tržištem zapadnih filmova u komunističkoj Rumunjskoj u doba Ceausescua.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:02