PIŠE JURICA PAVIČIĆ

NAGRADE FESTIVALA SUNDANCE Trijumf filma američkog debitanta Gomez-Rejona

 YouTube
Film "Ja, Earl i umiruća djevojka" režisera Alfonsa Gomez-Rejona najveći je dobitnik ovogodišnjeg Sundance film festivala

Film američkog debitanta Gomez-Rejona u subotu je u američkom Park Cityju ponio dvije najatraktivnije nagrade festivala: onu za najbolji američki igrani film, te nagradu publike.

“Me and Earl and the Dying Girl” humorna je drama o dvojici tinejdžera i bolesnoj djevojci. Film je već tijekom festivala dočekan s euforijom, a kritičar Hollywood Reportera opisao ga je kao “film koji će se svidjeti filmofilskim čudacima, ali široko pristupačan i vrlo zabavan” te procijenio da ima potencijal srednjestrujaškog hita.

Film o vješticama

U međunarodnoj igranoj konkurenciji nagradu Sundancea ponio je škotsko-novozelandski vestern “Slow West” Johna Macleana s radnjom u doba Američkog građanskog rata. Nagradu publike u stranoj je konkurenciji dobio indijski film “Umrika” Prashanta Naira, koji je kritika tijekom festivala dosta uspoređivala s velikim ovogodišnjim indijskim art-hitom “Pogrešna dostava”.

U američkoj dokumentarnoj konkurenciji, glavnu nagradu žirija ponio je film “Vučji čopor” Crystala Mozellea, film o šestero braće koje su roditelji usred Manhattana odgajali u potpunoj izolaciji od vanjskog svijeta. U međunarodnoj dokumentarnoj konkurenciji nagradu žirija ponio je “Ruski djetlić” autora Chada Garcije, film o ukrajinskom umjetniku-teoretičaru zavjere Fjodoru Aleksandoviču koji autora vodi kroz ukrajinsku povijest i ruševine Černobila.

U američkoj igranoj konkurenciji izdvojila su se još dva filma koja su pobudila pažnju medija i dobila nagrade.

Autor Robert Eggers dobio je nagradu za režiju za film “Vještica” koji se bavi dobro poznatim procesom protiv vještica u američkom gradu Salem 1672. Kyle Alvarez dobio je nagradu za scenarij za film “Stanfordski zatvorski eksperiment” u kojem tematizira glasoviti sveučilišni psihološki pokus u kojem su volonteri bili podijeljeni na zatvorenike i čuvare.

Hrvatska produkcija

U internacionalnoj igranoj konkurenciji odlično je prošao i jedan istočnoeuropski film. Riječ je o filmu “Sancailino ljeto” litvanske redateljice Alante Kavaite koji je osvojio nagradu za režiju u međunarodnom programu. Na festivalu Sundance - koji je završio u nedjelju rano ujutro - igrao je i kratkometražni film u hrvatskoj produkciji “Kokoška” Une Gunjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:55