ŽESTOKA RASPRAVA

DE NIRO POD PRITISKOM IZBACIO KONTROVERZNI FILM S PROGRAMA TRIBECE 'Htio sam samo otvoriti dijalog o vezi cijepljenja i autizma'

 Ernesto Ruscio/Getty Images

Već se danima u Americi vode rasprave o dokumentarcu koji je uvršten u konkurenciju na Tribeca film festivalu, a koji u vezu dovodi cijepljenje i autizam. No, organizatori su u subotu odlučili da će film ipak skinuti s programa te da neće biti prikazan.

Objašnjenje je u službenoj izjavi dao jedan od osnivača festivala, Robert De Niro, koji je napisao: ‘Moja namjera u prikazivanju ovog filma bila je otvaranje razgovora o ovoj temi koja je vrlo osobna za mene i moju obitelj. Međutim, nakon što smo posljednjih dana proučili sve okolnosti, konzultirali se s organizatorima festivala i sa znanstvenom zajednicom, ne vjerujemo da film može doprinijeti daljnjim konstruktivnim raspravama kojima smo se nadali.’

De Niro, naime, ima šestero djece, što biološke, što usvojene, a iz drugog braka s Grace Hightower ima autistično dijete što se zapravo tek sad doznalo. Pretpostavlja se da je De Niro mislio na 18-godišnjeg sina Elliota, a par ima i petogodišnju kćer Helen Grace.

Film ‘Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe’ režirao je Andrew Wakefield koji je ujedno i autor studije objavljene u britanskom medicinskom časopisu The Lancet, a zatim povučene 2010. godine. Wakefieldu je oduzeta dozvola za prakticiranje medicine zbog financijskih nepravilnosti i narušavanja etičkih kodeksa, prenosi New York Times .

Na službenim stranicama festivala više nema nikakvih informacija o filmu.

Više studija kroz više godina nije pronašlo nikakvu vezu između cjepiva i autizma, a pretpostavlja se da je otpor roditelja da cijepe svoju djecu doveo do povećanja zaraznih dječjih bolesti poput ospica, zaušnjaka itd.

Velika većina američkih medija podržava De Nirovu odluku da se film izbaci iz konkurencije, a neki poput Forbesa su mu se čak zahvalili što ‘čini pravu stvar za autistične osobe i djecu’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 11:55