POZNATI I MLADI AUTORI

6. ZagrebDox: Teme dana mržnja i zagrebački tramvaj

Mike Ramsdell istražuje kako nastaje mržnja a Irena Škorić život u tramvaju

ZAGREB - “Bog mrzi pedere”. “Bog mrzi Ameriku”. “Amerika plaća za svoje grijehe”. “11. rujna je Božja kazna”. “Pokolj u školi Columbine je Božja kazna”...

Fred Phelps, pastor baptističke crkve iz Kanzasa, propovijeda da Bog mrzi grešne, pakao je njegova mržnja, a dobre su vijesti da pederi idu u pakao, dobra je vijest da pederska Amerika ide u pakao.

Svijet mržnje

U petak, u programu Kontrovernih Doxa, na rasporedu ZagrebDoxa je “Anatomije mržnje: dijalog za nadu”, film-esej Mikea Ramsdella. Kroz film prolaze bijeli suprematisti, američki nacisti (koji sebe nazivaju “eksterminatoristima”), palestinski radikali, izraelski naseljenici i vojnici, američki vojnici u Iraku, ali i sociolozi, filozofi, psiholozi, neurolozi koji objašnjavaju korijenje mržnje, koja nije instinktivna, “već joj se odmalena učimo”.

Šestog dana festivala na programu je i “Zadnji vlak” Lixin Fan. Dokumentarac prikazan na Sundanceu pogled je u utrobu kineskog gospodarskog čuda kroz patnju migracija stanovništva.

Gradski mikrokozmos

Možda najzanimljiviji film dana je repriza “Sudbine broja 13” Irene Škorić, o jednom starom zagrebačkom tramvaju (tzv. Genscheru) kao upečatljivoj platformi jednog gradskog mikrokozmosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:48