ZAGREBDOX OD 26.2.

Provjerite zbog čega su dokumentarci hit suvremene kinematografije

Lani je na ZagrebDoxu uvjerljivo pobijedio film “Među zvijezdama” renomiranog nizozemskog filmaša Leonarda Retela Helmricha, koji je stigao s najboljim mogućim preporukama: naime, prije toga je dobio grand prix na IDFA, najvažnijem svjetskom festivalu dokumentarnog filma koji se održava u Amsterdamu.

Vidjet ćemo hoće li i ove godine žiri ZagrebDoxa respektirati odluke IDFA jer je na repertoaru nekoliko filmova koji su prošle jeseni tamo nagrađeni, među njima i južnokorejski “Pužev planet”, koji je ocijenjen kao najbolji film tog festivala.

Redatelj Seung-Yun Ji zabilježio je svakodnevicu neobičnog mladog para: muškarac je gluh i slijep, a njegova partnerica je također hendikepirana.

Dokumentarni filmaši često se bave ljudima s tjelesnim nedostacima, ponekad vrlo rutinski, no južnokorejski redatelj čini to na malo drukčiji način i zato je njegovo novo ostvarenje na festivalima dočekano panegiricima.

Međunarodni program: Kako izgleda histerija koju je izazvala turska sapunica

Postrani od toga tko će naposljetku dobiti nagrade, međunarodni program nudi niz ostvarenja koji intrigiraju zanimljivim temama. Belgijski filmaš Olivier Jourdain pozabavio se u filmu “1001 dan” histerijom koju je na Balkanu (pa i u nas) izazvala turska sapunica “1001 noć”, dok je irski redatelj Ciaran Cassidy u dokumentarcu “Ležeća kolaboracija” pokušao otkriti što se dogodilo sa ženom i djetetom koje je 1944. snimio u Francuskoj legendarni fotograf Robert Capa: njoj su obrijali glavu zato što je bila ljubavnica njemačkog vojnika i zatim je za primjer drugima vodili kroz grad, s djetetom u naručju.

Poslastice regionalnog programa: Europa noću, priča o Yugu te bosanski film snimljen mobitelom

U regionalnom programu naslovi koje ne smijete propustiti su “Film mobitelom” poznatog bosanskog redatelja i likovnog umjetnika Nedžada Begovića, koji je lani na Sarajevo film festivalu nagrađen kao najbolji (zasigurno i najinventivniji) dokumentarac, a Mina Đokić pobijedila je na festivalu dokumentarnog filma u Beogradu vrlo zabavnim ostvarenjem “Yugo - kratka autobiografija“, pričom o vozilu kojim je autoindustrija bivše Jugoslavije pokušala osvojiti Ameriku. Na prošlogodišnjem festivalu novog filma i videa u Splitu prikazan je austrijski “Abendland” Nikolausa Geyrhaltera, svojevrsna minimalistička inačica nekad popularnog dokumentarca “Europa noću”, i od mnogih ocijenjena kao vrhunac te smotre. Dostatan razlog da ga ni u Zagrebu ne propustite.

Kontroverzni dox: Najveća gužva očekuje se na srpskom filmu ‘Tuđman i Milošević - dogovoreni rat?’

Kontroverzni Dox nikad se nije žalio na posjet, a ove godine najveća će gužva biti za dokumentarac srpskih filmaša Slađane Zarić i Filipa Čolovića “Tuđman i Milošević - dogovoreni rat?”. U njemu u nizu rijetko viđenih snimki doznajemo da su se hrvatski i srpski predsjednik susreli čak 48 puta te da je Hrvoje Šarinić, predstojnik Tuđmanova ureda, od 1993. do 1995. 18 puta odlazio u Beograd na sastanak s Miloševićem, posljednji put neposredno prije akcije “Oluja”. Film je producirala Radiotelevizija Srbija, svojedobno huškačka propagandna mašina, koja danas ima uglavnom drukčiju strategiju.

Majstori doxa: Fantastični Herzog, Broomfield o Sarah Palin i film koji nije film

ZagrebDox je poznat po tome što njegove prateće programe pogleda puno više gledatelja nego međunarodnu i regionalnu konkurenciju. Ove godine osobito se značajnim čine Majstori doxa, u kojima se štošta može pogledati, ponajprije dokumentarac neobična naslova “Ovo nije film” u kojem je Mojtaba Mirtahmasb zabilježio videokamerom i mobitelom tjeskobnu situaciju u kojoj se našao njegov kolega, veliki iranski filmaš Jafar Panahi: zbog “umjetničke neposlušnosti” osuđen je na šest godina zatvora i 20 godina zabrane bavljenja filmom, a Mirtahmasb ga je snimao dok iščekuje rezultat svoje žalbe na presudu. Film je poslije prokrijumčaren iz Irana u rođendanskoj torti!

“Ovo nije film” izazvao je veliku pažnju, uostalom kao i “Život u jednom danu”, kolektivni rad grupe autora koji je nadgledao Kevin Macdonald, dobitnik Oscara za “Jedan dan u rujnu” i nagrade Britanske akademije za “Dotaknuti dno”: istoga dana, 24. srpnja 2010., svi su sudionici projekta dali svoj prilog naslovnoj temi, kako je to bilo živjeti u tom trenutku. Film je svojevrsni testament idućim generacijama. Nick Broomfield redatelj je niza vrlo atraktivnih dokumentaraca (“Kurt i Courtney”, “Biggie i Tupac”, “Aileen: Život i smrt serijske ubojice”), već je imao retrospektivu na ZagrebDoxu, a ovaj put predstavlja novi film čiji je naslov “Sarah Palin - itekako!”, sto posto neautorizirana biografija nekadašnje velike zvijezde američke politike. Prvi put ćemo u Zagrebu moći vidjeti i “Spilju zaboravljenih snova”, i to u 3-D tehnici: veliki njemački redatelj Werner Herzog prvi je dobio dozvolu da kamerama snimi zidno slikarstvo u spiljama Južne Francuske, najstariji zabilježeni likovni rad ljudske vrste. Film je imao premijeru lani na berlinskom festivalu i ocijenjen je kao fascinantan.

Factumentarac: Naslovi snažnih umjetničkih osobnosti - Kaloper i Trbuljaka

Odličan odabir naslova nudi i popularni Factumentarac. Poznata hrvatska glumica i likovna umjetnica Jagoda Kaloper predstavit će svoj autobiografski dokumentarac “Žena u ogledalu”, a njezin kolega iz likovne branše Goran Trbuljak, također i renomirani direktor fotografije, premijerno će prikazati film “L.E.F”. Vidjet ćemo i “Blokadu” mladog Igora Bezinovića, dokumentarac o štrajku studenata na Filozofskom fakultetu 2009. godine, koji je lani odlično primljen na prestižnom festivalu Karlovy Vary.

Nepoznati dokumentarci Tomislava Radića

Posebna poslastica je program nazvan ‘Autorska večer Tomislava Radića’. Naš redatelj poznat je uglavnom po igranim filmovima, no na prijelazu 60-ih u 70-e snimao je dokumentarce za Televiziju Zagreb, od kojih će tri biti opet prikazana publici.

Za neke će to biti jedna od najvažnijih projekcija na ZagrebDoxu.

Što nedostaje: Film o Senni i Marini Abramović

Da li nešto nedostaje? ZagrebDox se uglavnom usmjerava na filmove prikazane na renomiranim svjetskim festivalima dokumentarnog filma, kao što su IDFA ili Hot Docs, te na vlastita otkrića, međutim, pomalo razočarava da u program nije uvrstio niti jedan od dokumentaraca - ni kratkih niti dugih - koji su ove godine nominirani za Oscara. Nedostaje i odličan biografski dokumentarac “Senna”, o tragično poginulom vozaču Formule 1 Ayrtonu Senni, koji je prije tjedan dana dobio nagradu Britanske akademije za film i televiziju, a sada je u Berlinu upravo nagrađen film “ Marina Abramović - umjetnica je prisutna”. To bismo rado vidjeli na ZagrebDoxu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:32