BERLINSKI FESTIVAL

Berlinale: Potpuni trijumf balkanskog filma

Grand Prix žirija osvojio je rumunjski debitant Florin Serban

BERLIN - Film “Med/Bal” turskoga redatelja Semiha Kaplanoglua pobjednik je međunarodnog filmskog festivala u Berlinu. Internacionalni žiri kojim je predsjedao modernistički klasik Werner Herzog dodijelio je Zlatnog medvjeda filmu 47-godišnjeg turskog režisera koji se bavi jednostavnim životom jedne pčelarske obitelji iz ruralne, planinske Turske.

Riječ je o zasluženoj nagradi - jer je “Med” odličan film - ali i iznenađujućoj, zato što “Bal” nije tipični pobjednik.

Nagrada art filmu

Dok festivalski žiriji obično vole filmove na “velike teme”, nešto bliže srednjoj struji, berlinski je žiri ove godine odlučio nagraditi ljuti art-film u kojem ima puno više metafizike nego politike ili socijale. Odlučio je, ukratko, nagraditi film koji sliči na one kakve je sam Herzog radio kad je bio na vrhuncu snage. Berlinska pobjeda “Bala” kruna je izvanrednog razdoblja turskog filma, ali i kruna karijere za Kaplanoglua, režisera koji se kasno afirmirao, ali posljednjih nekoliko godina stekao i svojevrsni kultni status. Semih Kaplanoglu, rođen 1963., u kinima je debitirao kasno, godine 2000. Svjetsku slavu stekao je trilogijom kojoj je “Med” treći i posljednji dio. U toj trilogiji (Jaje, 2007., Mlijeko 2008. i sada Med, 2010.) Kaplanoglu kronološki unatrag pripovijeda biografiju turskog intelektualca odraslog u seoskoj zabiti. Junak “Meda” je dječak prvokoškolac koji se muči s čitanjem, a istodobno pomaže ocu koji bere med divljih pčela. Jednog dana, otac se zaputi u šumu i ne vrati se.

Uloga Cinelinka

Spiritualan, fokusiran na jednostavni život ljudi sljubljenih s prirodom, Kaplanogluov film mnoge je podsjetio na “Drvo za klompe”, a Kaplanoglu na svojevrsnog muslimanskog Ermanna Olmija.

Potpuni trijumf balkanskog filma u Berlinu upotpunio je i rumunjski debitant Florin Serban čiji je film “Ako mi se zviždi, zviždim” osvojio Grand Prix žirija i nagrade “Alfred Bauer”. Zanimljivo je spomenuti i to da su oba pobjednička filma izišla iz pred-produkcijskog projekta Cinelink sarajevskog filmskog festivala, preko kojeg često nastaju i hrvatski zapaženi naslovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:37