CRNO-BIJELI SVIJET

ANICA DOBRA Beogradska glumica zvijezda je serije o novom valu

Kroz 12 epizoda pratimo priču o dvije zagrebačke obitelji od 1979. do 1981. godine

Titova smrt, odlasci u JNA, akcija NNNI - Ništa nas ne smije iznenaditi, nogometni derbiji Dinama i Crvene zvezde, vožnja par-nepar, redukcije struje, čekanja u redu ili pak šoping u Trstu zaživjet će u novoj seriji Interfilma i HRT-a “Crno-bijeli svijet”. Seriji koja prati život dviju zagrebačkih obitelji u rasponu od kraja 1979. do početka 1981. dodatno daje na atraktivnosti činjenica da su se u glavnim ulogama našle neke od najvećih zvijezda regije. Ulogu Jagode dobila je beogradska glumica Anica Dobra, Sreten Mokrović glumi Juru, a zapažene role dobili su i Jelena Miholjević, Franjo Kuhar, Elizabeta Kukić, Filip Riđički, Slavko Sobin, Sara Stanić, Kaja Šišmanović i Karlo Maloča.

Stvarne lokacije

Serija, čija prva klapa službeno pada 11. travnja, snimat će se na 80-ak lokacija u Zagrebu i okolici, ali i nekoliko dana u Beogradu. Dio će biti sniman i na autocesti, gdje će trebati rekonstruirati stare benzinske crpke i restorane, a jedan će granični prijelaz glimiti i nekad vrlo popularni prijelaz između Jugoslavije i Italije.

- Grad nam je jako izašao ususret, pa kad budemo snimali scene ispred nekad kultnih klubova poput Zvečke, Kavkaza, SC-a, Lapidarija ili Kulušića, uklonit će se stupići kojih tada nije bilo, kao i reklame, a parkirat ćemo i stare automobile i dovesti 50-ak statista - ispričao je Ivan Maloča iz Interfilma i dodao da su se brojne lokacije bitno promijenile od tog vremena, a druge su, pak, začuđujuće iste.

Poznate face

Serija će, tvrdi HTV-ov dramaturg Hrvoje Ivanković, biti živa slika Zagreba iz vremena novog vala, s njegovim koncertima, tulumima, rock-sastavima, redakcijama listova poput Poleta i Studentskog lista i kultnim okupljalištima.

Radnja serije fikcija je kroz koju se isprepleću društvena zbivanja, rituali i navike tog vremena, pa se tako u priči javljaju i neke vinjete iz toga vremena, poput mladog Davora Gopca. Pojavljuju se i Darko Rundek, fotograf Mio Vesović i novinar Pero Kvesić, koji je sudjelovao u stvaranju scenariju ispričavši neke svoje dogodovštine iz tog doba.

- Oživljavaju se i neki mitovi poput onog da je Debbie Harry iz grupe Blondie bila na partiju u Zagrebu. Uglavnom, to nije priča o novom valu, ali glazba iz tog razdoblja će biti u seriji - kaže Ivan Maloča.

Autor serije, redatelj i scenarist je Goran Kulenović, a koscenarist Igor Mirković. Početak emitiranja predviđen je za prosinac na Prvom programu HTV-a, a serija ima 12 nastavaka u trajanju od 50 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 11:06