OPSESIJA NOVCEM

RETROSPEKTIVA U NEW YORKU Mladen Stilinović u akciji uništavanja američke privrede

 Vjekoslav Skledar / Cropix
Novac svatko razumije, objašnjava Stilinović koji već godinama u svojim radovima škarama siječe američke dolare

Da za hrvatskim umjetnicima konceptualne prakse vlada veliki interes na međunarodnoj umjetničkoj sceni potvrđuje i skora retrospektiva Mladena Stilinovića koja se krajem ožujka otvara u New Yorku u Galeriji e-flux. Na izložbi naslovljenoj “Ništa dobiveno kockom” Stilinović će izložiti više od pedeset radova, uglavnom kolaža nastalih zadnjih tridesetak godina. Prikazivat će se i njegovi filmovi, a jedan od središnjih radova bit će instalacija “Ambijent od novca” iz 1980.

Soba kao galerija

Stilinović je jedan od umjetnika čiji rad u posljednje vrijeme posebno zanima inozemne kustose i galeriste i često je pozivan da izlaže u galerijima, sajmovima, muzejima diljem svijeta. A kako to ne bi bio on kada ne bi provocirao, objašnjavajući koncepciju svoje skore izložbe, pred američku publiku izložit će i seriju naslovljenu “Polagano uništavanje američke ekonomije”. Riječ je o kolažima napravljenima od isječenih novčanica dolara koje je prvi put počeo koristiti za jednu od svojih knjiga umjetnika. - Sad već godinama radim tako da uništavam dolar, pa tako mogu reći da uništavam američku ekonomiju - kaže umjetnik.

Novac je nešto što Stilinovića zaokuplja odavno, još od vremena komunizma, pa sve do današnjih dana. Nekad je aludirao na inflaciju, objašnjava, pa je radio novčanice s nulama.

Pa iako se njegov rad opisuje terminima kao što su humor i ironija, a on sam kao vječni cinik, Stilinović tvrdi da mu nije namjera provocirati pa tako niti onda kada se koristi novcem u svom umjetničkom djelovanju.

Ipak, ta ironija toliko karakteristična za njegov rad dolazi do izražaja više nego drugdje upravo u radovima s novcem kao što je “Dvostruki prekršaj” iz 1979.

Jedan od njegovih najpoznatijih i najčešće izlaganih radova s novcem je kolaž u kojem je zalijepio novčanicu na svoje čelo i napisao “Pjevaj!”

Naslov izložbe citat je koji je Stilinović preuzeo od pjesnika Paula Celana, na kojeg se često referira u svojim “razmišljanjima o ništavilu i nulama”. Na izložbi će biti predstavljena većina radova koje je Stilinović izložio u jednoj od svojih čuvenih soba, odnosno svom ateljeu, onoj nazvanoj jednostavno “Soba novca”. Zadnjih 10 godina Stilinović priređuje izložbe na različite teme u svom domu, a nazvao ih je sobama jer se atelje nalazi u stanu u kojem živi.

U Galeriji e-flux, u kojoj izlaže drugi put u četiri godine, Stilinovića predstavljaju kao umjetnika koji se od početka svoje karijere sedamdesetih godina suprotstavlja normama, ideologiji te političkim i kulturnim kanonima.

Zalijepljena kovanica

Naglašavaju i da je od 1975. bio član Grupe šestorice, skupine avangardnih umjetnika iz Zagreba koji su organizirali izložbe i akcije u javnim prostorima: “Stilinović konstantno reafirmira svoju poziciju umjetnika koji djeluje kao umjetnički korektiv stvarnosti, od vremena jugoslavenskog socijalizma do neoliberalnog globalnog kapitalizma.”

A što se tiče novca kojem je posvetio mnoge radove, kaže kako je sve počelo jednim ranim uratkom - zalijepljenom kovanicom i sloganom “Pljuni to iz usta” u knjizi umjetnika “Govorili su mi su ti” iz 1973., koju je napravio ručno. Kako se kasnije u svom radu bavio odnosom umjetnosti, jezika i ekonomije, novac se sam po sebi nametnuo.

Radovi u galeriji e-flux: Na koliko se načina može uništiti dolar

Stilinović se i na ovoj izložbi bavi jednom od svojih opsesivnih tema - novcem. Novac, jugoslavenski dinar, javlja se u njegovoj umjetnosti još u doba komunizma, u vrijeme velike inflacije. Sada se umjetnik predstavlja kolažima napravljenima od isječaka novčanica dolara uništavanima na različite načine.

- Novac je najkomunikativnije sredstvo danas. Svatko ga razumije. No s druge strane, novac je samo papir. U socijalističkim i tranzicijskim zemljama događalo se doista da je novac postao papir, izgubio bi vrijednost. I prema novcu i prema galeriji ponašam se kao da nemaju vrijednosti. Jedan dan mi je važan, drugi dan nije - kaže Stilinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 00:32