HRVATSKI APOKSIOMEN

Brončani mladić star 2000 godina od danas je gost muzeja Mimara

Od danas će posjetitelji muzeja Mimara moći razgledati kip Hrvatskog Apoksiomena koji će ovaj muzej privremeno udomiti, do njegova premještanja na mjesto nalaska, Mali Lošinj, gdje je u moru neposredno uz otok proveo dvije tisuće godina.

Apoksiomen će u Mimari imati status “privremenog gosta”, a kako je riječ o vrlo osjetljivom izlošku, neprestano mora biti pod stručnim nadzorom, te će se o njemu i nadalje brinuti stručnjaci Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Podsjetimo, ovo remek-djelo hrvatske kulturne baštine prvi je put bio izložen u HDLU 2003. godine, svečano predstavljanje restauriranog kipa održano je 2006. u okviru izložbe u Arheološkom muzeju, a potom i u palači Medici-Riccardi u Firenzi.

Palača Kvarner

Putujući po Hrvatskoj Apoksiomen je “posjetio” i Osijek, Rijeku i Split, ugostio ga je i Muzej grada Ljubljane, a svoj arkadijski put završit će u palači Kvarner u Malome Lošinju, koja će biti trajno mjesto smještaja ovog brončanog mladića.

Za dvije godine

- Ovo je spomenik koji izravno govori o Lošinju, gradu jedrenjaka, gradu koji se razvio na jedrima, na pola puta između Pule i Zadra, ali i o našoj vezi sa Grcima i grčkom kulturom. U sklopu projekta lošinjskog muzeja tek predstoji definicija muzeološke koncepcije, a ako bude potrebna promjena arhitekture ona će biti učinjena, jer ovaj spomenik neće biti podređen ničemu drugome nego svome dignitetu - izjavio je na press konferenciji Zlatko Uzelac, pomoćnik ministrice kulture.

U lošinjskome muzeju, koji bi trebao biti izgrađen u naredne dvije godine, bit će postavljena i izložba o opsežnome radu na kipu koji je prethodio njegovu pokazivanju javnosti, a bit će zanimljiva i usporedba Hrvatskog Apoksiomena s njegovim “bratićima” kojih u svijetu ima samo sedam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:46