PADAMO U ZAGREBU

HUDELISTOV SPECIJALNI IZVJEŠTAJ IZ KOALICIJE HRVATSKA RASTE Zbog Zagreba uzbuna u SDP-u na početku službene kampanje

"U centru grada dobit ćemo možda mandat više, a u Dubravi i Sesvetama mandat manje od Domoljubne koalicije. To nam nije dovoljno da nadoknadimo gubitak u drugim izbornim jedinicama. Pa nama bi trebalo u Zagrebu barem šest mandata više da bismo bili relativni pobjednici na državnoj razini. Ako sad budemo ovisili o malim strankama, bit će teško..."








U Gradu Zagrebu SDP, čini se, neće ostvariti onako dobar rezultat kao što je to uoči predizborne kampanje očekivao. To jest, Globusovi sugovornici predviđaju kako će prije podbaciti nego osvojiti onoliki broj mandata koliko bi mu bilo potrebno za relativnu pobjedu na državnoj razini. To proizlazi iz razgovora koje sam tijekom ponedjeljka i utorka vodio s nekoliko visokih političkih dužnosnika, od kojih su neki bliski SDP-u, tj. SDP-ovoj koaliciji Hrvatska raste, a drugi HDZ-u, tj. HDZ-ovoj Domoljubnoj koaliciji.

Iz svih tih razgovora, što sam ih obavio, proistekao je i drugi bitan zaključak, oko kojeg se slažu svi moji sugovornici, da bi konačnog pobjednika, na razini cijele Hrvatske, lako mogle odlučiti male stranke koje se svrstavaju pod kategoriju "srednja opcija". Ali ne bilo koje male ili srednje stranke, nego, prije svega, Most i HDSSB.

- Tko na kraju, nakon izbora, bude formirao postizbornu koaliciju s Mostom i HDSSB-om - rekao mi je jedan moj sugovornik - taj će biti u prilici da sastavi novu Vladu!

S jednim vrlo poznatim i utjecajnim članom i dužnosnikom SDP-a čuo sam se u ponedjeljak popodne, i to samo nekoliko sati prije nego što je RTL objavio ankete za VI. i VII. izbornu jedinicu (koje jednim dijelom obuhvaćaju i Grad Zagreb). Bio je, tada, dakle prije anketa, prilično optimističan, a pritom mi je iznio i strateški plan SDP-a za zagrebačke izborne jedinice, koji je u najkraćem glasio ovako:

- Mislim da će Grad Zagreb na kraju presuditi o ukupnom pobjedniku. Nakon već provedenih RTL ovih anketa u tzv. perifernim izbornim jedinicama, mi, SDP-ovci smo u zaostatku za HDZ-om 4 mandata i sad taj minus moramo nadoknaditi upravo u glavnom gradu. U Zagrebu mi moramo osvojiti minimalno 5 ili 6 mandata više od HDZ-a, da budemo sigurni kako ćemo na kraju biti relativni pobjednici na izborima. Zapravo, optimalno bi bilo 10 mandata razlike u našu korist, u Zagrebu, dok je 5 ili 6 mandata razlike onaj tzv. Neophodni minimum. Ali ako u Zagrebu rezultat bude izjednačen, ili otprilike izjednačen, tad će relativni pobjednik izbora biti HDZ!

Moj mi je sugovornik iz redova SDP-a izložio pritom i vlastite prognoze za svaku od četiri zagrebačke izborne jedinice posebno. U Šestoj bi jedinici, po njegovim (i SDP-ovim) očekivanjima, SDP trebao osvojiti jedan mandat više od HDZ-a (pa da na kraju bude sve kako treba, tj. u korist SDP-a). U Sedmoj bi jedinici SDP trebao ostvariti razliku od dva mandata. U Prvoj izbornoj jedinici rezultat bi trebao biti 7:5, tj. dva mandata više u korist SDP-a u odnosu na HDZ.

A u Drugoj bi izbornoj jedinici rezultat bio otprilike poravnat, s tim da bi SDP ipak, po toj prognozi, osvojio jedan mandat više od HDZ-a. Sve zajedno, bilo bi to 6 mandata više u korist SDP-a - baš onoliko koliko bi, prema procjenama napravljenim u SDP-u, trebalo biti "minimalno dovoljno" za njihovu sveukupnu pobjedu. Međutim, RTL-ove ankete za Šestu i Sedmu izbornu jedinicu, objavljene u ponedjeljak navečer, nisu išle u prilog ovakvim prognozama moga sugovornika iz redova SDP-a, tako da se on, kad smo se istog dana, u večernjim satima, čuli i drugi put, donekle povukao. Bio je, naime, puno manje optimistički raspoložen nego uoči njihova objavljivanja. Ipak, ostao je kod svoje ranije izrečene teze da bi na kraju lako mogle presuditi tzv. male stranke.

- Ako doista prođu mali - kazao mi je, pomalo razočarano - onda mi tu nemamo što tražiti. Onda je to relativna pobjeda HDZ-a. RTL-ove ankete provedene u Šestoj i Sed- moj izbornoj jedinici iznenadile su i mnoge analitičare. I u jednoj i u drugoj omjer u mandatima između HDZ-a i SDP-a u ovome je trenutku poravnat, 6:6, ali kad se gledaju postoci, HDZ je čak u blagoj prednosti pa se neki sada usuđuju prognozirati da bi, osobito u Sedmoj izbornoj jedinici, HDZ na dan održavanja izbora, 8. studenoga, mogao osvojiti i jedan mandat više.

Ima i onih koji ne isključuju mogućnost da HDZ u obje te izborne jedinice osvoji ukupno i dva mandata više u odnosu na SDP.

Sad je ključno pitanje kakav će rezultat HDZ i SDP polučiti u tzv. čistim zagrebačkim jedinicama, u Prvoj i Drugoj, tj. može li upravo u njima dvjema SDP na- doknaditi zaostatak što ga je zabilježio u ostatku Hrvatske. Kako sada stvari stoje - teško, vrlo teško.

U Prvoj izbornoj jedinici - prema prognozama većine mojih sugovornika - SDP se može nadati pobjedi od najviše dva mandata.

A u Drugoj će izbornoj jedinici biti velika gužva, mnogo veća nego u Prvoj, i tamo bi čak HDZ mogao na kraju ostvariti prednost od 1 ili 2 mandata, pri čemu je izgledno da jedan mandat osvoji i stranka zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića.

Ne zaboravimo, Druga izborna jedinica obuhvaća istočne dijelove i istočnu periferiju Grada Zagreba (Dubravu, Pešćenicu, Sesvete itd.), tamo gdje je Bandić tradicionalno jak, dok će nositelj izborne liste Domoljubne koalicije u njoj biti sin prvoga hrvatskog predsjednika Miroslav Tuđman.

Kad se, dakle, zbroje rezultati u Prvoj i Drugoj izbornoj jedinici, opet bi na kraju moglo biti "egal" (ili minimalna pobjeda jednoga ili drugoga), što SDP-u, prema njihovim vlastitim računicama, opet neće biti dovoljno za postizanje relativne većine na državnoj razini.

Ili će se u međuvremenu ipak dogoditi neki novi preokret?

Jedan moj sugovornik, koji je vrlo umjerenih nazora i komunicira i s jednima i s drugima - ali je ipak bliži HDZ-u, tj. Domoljubnoj koaliciji - rekao mi je da je ovih dana bio na jednome neformalnom sastanku na kojemu su bili nazočni članovi, odnosno simpatizeri, i SDP-a i HDZ-a. Tamo se vrlo otvoreno i opušteno govorilo o šansama obje koalicije u Prvoj i Drugoj izbornoj jedinici. Na moju zamolbu da mi prepriča sukus tog, očito, prijateljskog "odmjeravanja snaga", rekao mi je:

- Što se Prve izborne jedinice tiče, član SDP-a predviđa omjer 6:4 za SDP, odnosno za koaliciju Hrvatska raste. S druge strane, u HDZ-u očekuju da u njoj osvoje 5 mandata. A što se Druge izborne jedinice, tj. istoka Zagreba, tiče, tamo HDZ-ova koalicija očekuje 7 mandata, odnosno 2 mandata više u odnosu na SDP, iako ima i onih koji se nadaju prednosti od čak 3 mandata. SDP- ovci se, opet, ne usuđuju otvorenije prognozirati kako će proći u Drugoj izbornoj jedinici, jer će tamo doista biti velika gužva. Tamo ide i Milan Bandić, i Ivan Lovrinović u ime Mosta, i to će, kako se čini, biti prava makljaža. Sve u svemu, kad se zbroje Prva i Druga izborna jedinica, nitko, čini se, neće napraviti osjetniju razliku, a HDZ bi, ako mu se dobro poklope karte, mogao čak imati i jedan mandat više. A to onda znači da će SDP na razini Grada Zagreba ipak podbaciti.

Isti mi je sugovornik tome još dodao:

- Koliko vidim, SDP je sad u panici jer u Zagrebu ne uspijeva nadoknaditi gubitak što ga je, prema prvim anketama, zabilježio u drugim dijelovima Hrvatske. Ono što gube na periferiji, sigurno neće nadoknaditi u Zagrebu. Na kraju bi se lako moglo dogoditi ovo: u Šestoj i Sedmoj izbornoj jedinici HDZ bi poboljšao svoj rezultat za 1 ili čak za 2 mandata, u Prvoj i Drugoj bi bilo "egal" ili čak 1 mandat u korist HDZ-a, pa kad sve to zbrojimo, HDZ bi bio u ukupnoj prednosti od 7 mandata, i to bez dijaspore. A s dijasporom je to čitavih 10 mandata u korist HDZ-a, tj. dovoljno za relativnu pobjedu.

Međutim, ne misle svi tako, ima i onih koji su u izricanju prognoza oprezniji, ali i manje skloni katastrofičkim predviđanjima kada je u pitanju ukupan skor SDP-a. Takvih je, sasvim logično, najviše u SDP-u, odnosno u koaliciji Hrvatska raste, i, koliko mogu primijetiti, oni ne namjeravaju baš tako brzo izvijesiti bijelu zastavu.

Jedan visoki dužnosnik SDP-a upozorio me na dva momenta, koja ostali analitičari, kako tvrdi, svjesno ili nesvjesno zanemaruju.

Prvi je moment taj da je anketa RTL-a rađena "prije nekog vremena", a otad se, prema njegovu mišljenju, puno toga promijenilo. "A do izbora ionako ima još tri tjedna!" - upozorio me pritom. A drugi je moment taj da su se u Šestoj i Sedmoj izbornoj jedinici, u toj istoj, RTL-ovoj anketi, birači Mosta, i to kao zagovornici tzv. srednje opcije, u puno većem broju izjasnili u prilog Milanoviću nego Karamarku, što se, kako je naglasio, nikako ne poklapa s predviđanjima da je Most već u ovome trenutku "zakaparirani" postizborni saveznik HDZ-a.

- U Šestoj izbornoj jedinici - rekao mi je dotični dužnosnik SDP-a - čak 39 posto birača Mosta želi Milanovića kao novog (starog) premijera, a samo se 8 posto izjasnilo u prilog Karamarku. U Sedmoj pak izbornoj jedinici 23 posto glasača Mosta "navija" za Milanovića, a samo 6 posto za Karamarka. Dakle, ništa još nije gotovo. Bit će puno toga jasnije kad RTL objavi rezultate za Prvu i Drugu izbornu jedinicu - pričekajte taj trenutak! - pri čemu ja osobno očekujem da će u Prvoj jedinici SDP osvojiti više mandata nego HDZ, dok će u Drugoj jedinici vjerojatno biti izjednačeno. Ali kada zbrajate sve rezultate, na državnoj razini, nikako nemojte zaboraviti na IDS, mi zajedno s njima imamo mandat ili dva mandata više!

Jedna od većih nepoznanica na ovim parlamentarnim izborima jest i stranka Milan Bandić 365 - Stranka rada i solidarnosti. Koliko vidim, u njezinim redovima sve kipti od optimizma, tako da neki najavljuju pravi pohod (u mandatima) na Hrvatski sabor.

S druge strane, jedan visoki dužnosnik HDZ-a rekao mi je, upravo dok sam dovršavao ovaj tekst:

- Možete mi pljunuti u lice ako Bandić bude imao 2 ili više mandata u svih 12 izbornih jedinica, uključujući i dijasporu, tj. Bosnu i Hercegovinu! On je kao politička ličnost faraon, njegova stranka nema infrastrukturu koja bi odlučila pobjednika na ovim izborima.

U Bandićevoj stranci, inače, procjenjuju da će u Drugoj izbornoj jedinici HDZ dobiti 2 mandata više od SDP-a, ali da će i sam Milan Bandić tamo uspjeti osvojiti isto toliko, tj. dva zastupnika u Saboru. A što se tiče ishoda u Prvoj izbornoj jedinici, vrlo je zanimljiva prognoza jednog od vodećih ljudi aktualne Bandićeve koalicije:

- U centru grada, sve do Gajnica, malo je jači SDP, jer tamo žive ljudi koji su nekoć radili u državnim službama pa će i ovaj put glasovati za SDP, jer se još prisjećaju onih "starih dobrih vremena" u kojima su i oni bili nekakav faktor. A prema Zaprešiću je jači HDZ, zato što tamo žive mahom došljaci, iz Dalmacije i BiH, koji su prema svom statusu proleteri. Oni rade u tvornicama, nikad nisu radili u državnim službama, pa ne osjećaju nikakvu zahvalnost SDP-u kao baštiniku tih "starih dobrih vremena". Dakle, ako mene pitate, bit će dosta poravnato.

Budući da u Gradu Zagrebu, kako se u ovome trenutku čini, nitko neće ostvariti odlučujuću prednost, sve su oči uprte u to tko će, kad se cijeli ovaj predizborni triler završi, uspjeti formirati postizbornu koaliciju s Mostom i HDSBB-om, tim prije što je vrlo upitno hoće li ORaH i Živi zid, usprkos svim očekivanjima i najavama, osvojiti i jedan jedincati mandat u Saboru (moglo bi se, naime, dogoditi da neće). Što se Mosta tiče, njih generalno bije glas da su svjetonazorski bliži HDZ-u, ali to u konačnici i ne mora biti presudno. A kad je riječ o Branimiru Glavašu i Slavoncima zadnjih dana ponovno oživljavaju i dobivaju na težini teze (čuo sam ih na različitim stranama) o mogućoj velikoj postizbornoj senzaciji, u obliku koalicije SDP-a i HDSSB-a. SDP-ova bi koalicija posredstvom tog saveza dobila 3 zajamčena (na temelju dosadašnjih anketa) "slavonska" mandata u Hrvatskom saboru, dok bi HDSSB preko tog deala izgurao svog kandidata za ministra poljoprivrede Željka Kraljičaka (što mu, čini se, nikako ne bi pošlo za rukom u eventualnim pregovorima s Karamarkom i Domoljubnom koalicijom).

Jedan moj sugovornik iz redova SDP-a me ipak upozorio:

- Tko god pobijedi, nova će Vlada biti pokrpana, skrpljena od puno stranaka, bez programa, slaba i nesposobna. Jer, tkogod u Saboru bude imao većinu, već u startu neće imati 83 ruku u zraku, koliko je SDP-ova koalicija imala na kraju mandata, kad se u Saboru glasovalo za rebalans proračuna.

SADRŽAJ JE PREUZET IZ JEDNOG OD PROŠLIH BROJEVA GLOBUSA. DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Globus_naslovna_1291

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 17:29