EKSKLUZIVNO U GLOBUSU

DRAMATIČNO UPOZORENJE NIKICE VALENTIĆA 'HDZ-ova pobjeda bit će tanka, još postoji šansa da Milanović ostane'

Darko Hudelist razgovarao je s bivšim hrvatskim premijerom i visokim dužnosnikom (a danas samo članom) HDZ-a Nikicom Valentićem. Tema razgovora bila je prognoza ishoda predstojećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj
 Cropix








S bivšim hrvatskim premijerom i visokim dužnosnikom (a danas samo članom) HDZ-a Nikicom Valentićem razgovarao sam u ponedjeljak, u popodnevnim satima, u uredu njegove tvrtke NIVA u Gradišćanskoj, u zapadnom dijelu Zagreba.

Tema razgovora bila je prognoza ishoda predstojećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, uz napomenu da Valentić već godinama dobro pogađa izborne rezultate.

Tijekom razgovora, Valentić je više puta naglašavao da govori isključivo u vlastito ime i da se neka njegova predviđanja vjerojatno neće dopasti ni SDP-u ni HDZ-u.

Na glasu ste kao dobar politički prognozer, osobito kada su izbori u pitanju. Odakle vam te sposobnosti?

- Godinama pratim izbore i izborne rezultate u Hrvatskoj. Tradicija naših izbora je relativno kratka, ne dulja od 25 godina, međutim gustoća izbora je bila prilično dinamična.

Sudjelovao sam, što izravno a što neizravno, na gotovo svim izborima, tako da doista imam veliko iskustvo.

No, najvažnije je biti objektivan. Svi se krećemo u zadanom okruženju koje vas vrlo lako može učiniti subjektivnim. Taj subjektivizam je najveći protivnik objektivnog prosuđivanja - a to mogu biti vaše simpatije ili antipatije prema nekoj osobi, utjecaji supruge, rođaka, kumova, prijatelja...

Imam i ja to, ali uspijevam to relativno dobro kontrolirati.

Osim toga, imam široki krug komunikacija. Moj kompanjon i ja imali smo oko 5000 klijenata. Tu mislim na svoj bivši odvjetnički posao.

Bitno je i da ne nasjednete na podilaženja koja su svakom čovjeku primjerena.

BORIS KOVACEV

Za Globus je prošle godine prognozirao rezultate predsjedničkih izbora i pogodio gotovo savršeno: “Rekao sam da će Kolinda Grabar-Kitarović pobijediti s 2 do 3 posto razlike, a na kraju je bilo 2,2 posto”

Novi Globus ekskluzivno donosi detaljni nacrt spektakularnog proširenja zagrebačkog Krematorija: urne će se polagati u zidove, groblje će dobiti tisuću takvih niša.

Pišemo o tvorcima Wall of Tweeta, o premijeru s kojim Kanada više neće biti dosadna zemlja sobova, a Josip Vaništa pričao nam je o mladosti, starosti, smislu umjetnosti i plemenitosti neuspjeha.

Donosimo izvještaj iz Domoljubne koalicije, pišemo o ekonomskim obećanjima ljevice i desnice i donosimo briefing s Davorkom Vidovićem, HGK-ovim čovjekom na čelu projekta “Zaposlimo Hrvatsku”. Saznali smo sve o aplikaciji e-Policija te otkrivamo Pupovčev uvjet Karamarku.

Tema ovotjednog Globusovog okruglog stola bila je: Treće političke opcije svojom slabošću jačaju HDZ i SDP.

Razgovarali smo s Ivanom Paladinom, vođom projekta Kupari od 100 milijuna eura, te donosimo ekskluzivni intervju s Markom Blythom, autorom ekonomskog bestselera “Austerity”. Pišemo o Jurici Šinku, najmlađem hrvatskom internet milijunašu.

Ekskluzivno donosimo politički report vodećeg crnogorskog pisca, a uoči parlamentarnih izbora u Turskoj ugledni turski intelektualci govore za Globus.

Donosimo ispovijest mame koja je postala bodibilderica da se spasi od tuge, doznajemo da stižu lutke superheroji, a Ivan Đikić nam poručuje da smijemo jesti crveno meso.

Donosimo portert Lane Barić, filmske i kazališne antizvijezde te otkrivamo zašto političari kradu pjesme. Bili smo na otvaranju senzacionalne izložbe u Budimpešti.

Razgovarali smo sa Stevom Wynnom, fanom bejzbola s gitarom te pišemo o novoj domaćoj seriji za tinejdžere.

DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Globus_naslovna_1291

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:30