SLIJEDI RAST KAMATA?

Sve za očuvanje stabilnosti: HNB u dva dana iz bankovnog sustava povukao 4,5 milijardi kuna

Intervencijama na tržištu HNB je uspjela stabilizirati tečaj
 CROPIX

Intervencijama na tržištu HNB je uspjela stabilizirati tečaj pa se euro i drugi dan za redom zadržao na razini od 7,5 kuna. Na izvanredno sazvanoj sjednici Savjet središnje banke je odlučio povećati stopu obvezne pričuve banaka s 13 na 14 posto, čime se iz bankovnog sustava povlači oko 3,1 milijarda kuna.

- Povlačenje viška likvidnosti iz sustava poduzima se radi stabiliziranja tečaja kune prema euru, odnosno ublažavanja deprecijacijskih pritisaka, stoji u priopćenju središnje banke.

Zbog povećane potražnje za eurima HNB je dan ranije prodao bankama 180,5 milijuna eura i ujedno kupio 1,35 milijardi kuna. Tako je u dva dana iz bankarskog sustava povučeno gotovo 4,5 milijardi kuna.

Očekivanje da bi povećana likvidnost u sustavu mogla ubrzati rast kredita i oporavak ekonomije pokazala su se preoptimistična, a višak kuna počeo se pretvarati u eure. Na pitanje kako će se povlačenje kuna odraziti na cijenu novca, Zdeslav Šantić, analitičar Splitske banke kaže da ne očekuje značajniji rast kamatnih stopa na tržištu novca jer je likvidnost bila velika, a kamatne stope po kojoj su banke međusobno posuđivale novac vrlo niske.

-Međutim, mnogo više brine razvoj situacije u eurozoni i rast premije rizika za Hrvatsku koja se je vratila na razinu iz 2009. godine, kaže Šantić.

Rast kamatnih stopa i skuplje zaduživanje, kako za državu, tako i za ostale korisnike, čini se da će biti teško izbjeći. S obzirom na pogoršanje stanja u eurozoni, manji priljev kapitala i značajne otplate vanjskog duga, za očekivati je da će pritisci na slabljenje kune biti i dalje prisutni. Stoga bi HNB u narednom razdobolju mogao biti mnogo prisutniji na tržištu.

Iako nikad nije definirala granicu tečaja koju će braniti, analitičari vjeruju da HNB ima dovoljno instrumenata za interveniranje i da će se tečaj kretati oko razine od oko 7,5 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:41