EKSKLUZIVNO

Talijanske banke: Hrvati, bez brige, nećemo povlačiti ni kapital ni dobit

ZAGREB - Hrvatski ulagači u hrvatske banke kojima su vlasnici talijanske bankarske korporacije nemaju se čega bojati, jer neće osjetiti posljedice talijanske krize na svojim ulozima - jednodušno odgovaraju UniCredit (vlasnik Zagrebačke banke) i IntesaSanpaolo (vlasnica Privredne banke).

Specifične informacije

UniCredit će u ponedjeljak 14. studenoga objaviti rezultate svog poslovanja u trećem tromjesečju 2011., te svoj poslovni plan za sljedeće, rekli su nam u UniCreditovu sjedištu u Milanu, dodavši da je uvriježena praksa za poduzeća kotirana na Burzi, ne samo njihova, ne davati nikakve specifične informacije u kratkom razdoblju prije objavljivanja službene izvijesti.

Ipak, u neformalnom razgovoru, rečeno nam je da je stalna politika UniCredita imati na terenu u drugim državama jake i solidne banke, i u pogledu imutka i u pogledu poslovanja. Po istom izvoru, Zagrebačka banka je prva u Hrvatskoj, poštovana i solidna, i takva treba ostati.

IntesaSanpaolo je svoj odgovor ograničila na lakonsku tvrdnju: “Privredna banka Zagreb posluje veoma dobro, a IntesaSanpaolo se smatra veoma obavezanom da pridonese daljem rastu Hrvatske. Rezultat je toga da ne vidimo nikakve potrebe povlačiti ni kapital ni tekuća sredstva iz naše filijale”, rekla nam je Francesca Angela Palermo Patera iz milanskog sjedišta te korporacije.

U skladu sa zakonom

Uostalom, potpuno je neumjesno uzrujavanje u Hrvatskoj oko toga što će biti s dobiti u hrvatskim bankama koje su u vlasništvu talijanskih bankarskih korporacija. One ostvaruju dobit u skladu sa zakonima koje je donio Sabor. Njihovi vlasnici su vlasni s tom dobiti učiniti što im je drago, ukoliko ne krše zakon. Te banke su nekada bile u vlasništvu hrvatske privrede, u početku 90-ih ih je prisvojila hrvatska država, pa ih je prodala i s novcem koji je za njih dobila učinila je što ju je bila volja, nije o tome polagala računa ni onima od kojih je banke otela, ni ulagačima.

Primjer HPB-a

Sada su te banke u tuđem vlasništvu, i država nema o tome što govoriti, osim eventualnom izmjenom zakona, sa svim posljedicama koje to nosi. Uostalom, Hrvatska poštanska banka nije prodana, nego je ostala u hrvatskome državnom vlasništvu - pa smo vidjeli u kakve je malverzacije bila upletena i kakva joj je šteta nanesena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:46