AGROKOR KUPIO MERCATOR

POSAO TEŽAK POLA MILIJARDE EURA Todorić: 'Najveći smo u regiji! Sada imamo 64.000 zaposlenih'

 Damir Krajač/CROPIX

ZAGREB - Koncern Agrokor danas je uspješno zaključio proces kupnje većinskog udjela Poslovnog sistema Mercator u transakciji vrijednoj ukupno 544 milijuna eura, izvjestio je Agrokor.

Iz Agrokora ističu da se od tog ukupnog iznosa 324 milijuna eura odnosi na stjecanje stopostotnog vlasništva, 200 milijuna eura za smanjenje financijskih obaveza Mercatora, a 20 milijuna za operativno financiranje tekućeg poslovanja Mercatora.

Na osnovi ugovora, kojeg je Agrokor 14. lipnja 2013. potpisao s vlasničkim konzorcijem od 12 prodavatelja o kupnji 53,12 posto dionica Poslovnog sistema Mercator, te na osnovi kasnijih aranžmana s bankama - vlasnicama Mercatora, Agrokor je u cilju preuzimanja većinskog vlasništva platio većinski paket dionica.

Završnom preuzimanju prethodio je i Ugovorom predviđeni sporazum s bankama o reprogramiranju duga Mercatora u visini od 1 milijarde eura, kao i suglasnost regulatornih tijela u državama u kojima djeluju Mercator i Agrokor.

Dvije će kompanije zajedno ostvarivati gotovo 7 milijardi eura godišnjeg prihoda, zapošljavati više od 64.000 ljudi, te biti vodeća tvrtka u sektoru maloprodaje i proizvodnje hrane u regiji i šire.

"Kupnjom većinskog udjela Poslovnog sistema Mercator od strane Agrokora stvoren je najveći poslovni sustav u tranzicijskim zemljama. Ovo je zajednička pobjeda poslovnih ljudi, izraz odlučnosti da na temeljima promišljene vizije stalno podižemo razinu uspješnosti i konkurentnosti. Počinjemo i ovim stvarati novu vrijednost za sve potrošače, veću sigurnost za sve zaposlenike, inicirati daljnji razvoj industrije u regiji, te otvarati nova tržišta za proizvođače", naglasio je predsjednik Agrokora Ivica Todorić povodom završetka transakcije.

Uspjeh je utoliko značajniji i ohrabrujuć, kazao je, kada se zna u kakvim smo gospodarskim uvjetima i okruženju poslovali posljednjih nekoliko godina, što daje nove nade, ističe, da se zajednički ostvare još značajniji razvoj i rast te još bolji poslovni rezultati.

"Mi smo kao kompanija, svojim poslovnim pristupom i poduzetničkim reformatorskim elanom, doprinijeli razvoju i prosperitetu samog Agrokora, ali i skladnijem razvoju država i čitave regije u kojoj djelujemo", rekao je Todorić.

Istaknuo je kako će se povezivanjem Agrokora i Mercatora ostvariti viša razina zaposlenosti, otvoriti velike mogućnosti za još kvalitetniju regionalnu dobavljačku strukturu, te prilike za rast prehrambene i ostalih industrija.

Integracija će, kaže, omogućiti svim proizvođačima u regiji daljnje povećanje volumena prodaje i otvaranje novih tržišta, kao i ozbiljnih perspektiva za nazočnost na trećim tržištima.

Krajnji cilj cijelog procesa usmjeren je, poručio je Todorić, na stvaranje novih vrijednosti za potrošače, koji će dobiti bolju uslugu, kvalitetniju širinu ponude, stabilnije i jeftinije cijene.

"Kupnjom većinskog udjela Poslovnog sistema Mercator Agrokor iskazuje poštovanje za postignute uspjehe i tradiciju koju je Mercator gradio u svojem dugogodišnjem poslovnom razvoju. Uvjereni smo da ćemo ovim korakom zajednički izgraditi globalno konkurentnu i prosperitetnu kompaniju na najveće zadovoljstvo naših potrošača, poslovnih partnera i svih naših djelatnika", zaključio je Todorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 12:06