IZLAZAK NA BURZU

Ključ plana za IPO bit će očuvanje Todorićeva udjela

Agrokor je sada bliže tome da na burzu izađe s objedinjenom proizvodnjom hrane i trgovinom nego samo s Adria Retailom
 Boris Kovačev / CROPIX

Agrokor traži mogućnost da već iduće godine u inicijalnoj javnoj ponudi svojih dionica dobije i do 4 milijarde eura, objavio je Reuters pozivajući se na nekoliko anonimnih izvora upoznatih s planovima Agrokora. Reuters je prenio da je Agrokor za savjetnika angažirao banku Rothschild te da je navjerojatnije da bi išao u IPO na burzi u Londonu.

Iz Agrokora Jutarnjem jučer nisu htjeli komentirati vijest koja je i dalje službeno nepotvrđena, kao što bez odgovora ostaje i pitanje zašto se IPO planira već za 2015.

Prerano za izlazak

Razmatrajući poslovne okolnosti Agrokora koje obilježavaju izuzetno veliki krediti, javna ponuda dionica već iduće godine bila bi poslovni potez na koji bi se Agrokor odlučio samo ako to mora.

Agrokor je ove godine uspio kupiti slovenski Mercator, u što je uložio oko pola milijarde eura, i konsolidacija Mercatora u poslovanje Agrokora tek je počela. Da bi se ocijenio uspjeh cijelog procesa, potrebne su barem dvije godine, što znači da još nije spreman za izlazak na burzu.

Neslužbeno, Agrokor je bliže opciji da u IPO-u ponudi dionicu vertikalno integrirane kompanije, u kojoj su proizvodnja hrane i trgovina objedinjene, nego da izlista samo trgovački dio, odnosno dionicu Adria Retaila. Dionica objedinjenog Agrokora više bi vrijedila jer vertikalna integracija uz veličinu koncerna najviše diže vrijednost.

Glavna tržišta na kojima Agrokor posluje - Hrvatska, Srbija i Slovenija - trenutno imaju skromne ili negativne prognoze za 2015., pri čemu se mali rast očekuje samo u Sloveniji. To bi, pak, moglo spustiti vrijednost dionice u potencijalnom IPO-u. Naime, zbog Agrokorove veličine stanje nacionalnih ekonomija i kupovne moći ljudi na njegovim glavnim tržištima te procjene budućih kretanja tih varijabli snažno utječu na moguću vrijednost Agrokorove dionice. To sve ukazuje na činjenicu da iduća godina nije najbolji trenutak za javnu ponudu dionica.

Inicijalna javna ponuda dionica na burzi jedan je od načina za Agrokor da isplati skup PIK Toggle kredit podignut u svibnju ove godine, no druga je opcija njegovo refinanciranje novim jeftinijim zaduženjem.

Jedan način isplate

Agrokor, prema informacijama iz izvora bliskog kompaniji, traži način da taj kredit refinancira kako bi odgodio izlazak na burzu i organizirao ga u kada kompaniji i njezinom većinskom vlasniku Ivici Todoriću bude više odgovarao. U IPO većinski vlasnici kompanija, ako samostalno o tome odlučuju, idu kad tržišta na kojima posluju rastu. Prema dosad dostupnim informacijama, Ivica Todorić nakon IPO-a želi zadržati većinsko vlasništvo nad kompanijom u obitelji, stoga mora maksimizirati cijenu za dionicu Agrokora, za što su mu u 2015. šanse manje nego kasnije ako računa i vjeruje da će konsolidacija Mercatora i Konzuma donijeti značajne pozitivne učinke na poslovanje.

Motiv za što raniji IPO dionica Agrokora svodi se na potrebu za isplatu kreditora. U svibnju je Agrokor podigao visokorizičan kredit, PIK Toggle zajam, u iznosu od 485 milijuna eura s rokom dospijeća u lipnju 2018. Bloomberg je tada objavio da je kredit podignut s fiksnom kamatnom stopom od 9,5 posto te da se isplaćuje u gotovini, a u slučaju da gotovine nema, kamata se povećava za 1 posto.

Pedesetak ulagača

Kredit je dalo 50-ak investitora, a vlasnička struktura Agrokora uređena je tako da Adria Group Holding B.V. iz Nizozemske drži 95,2 posto Agrokora, Europska banka za obnovu i razvoj preko skrbničkog računa Zagrebačke banke 2,07 posto, potom nepoznati dioničar putem skrbničkog računa Zabe sa 1,64 posto i Ivica Todorić osobno sa 0,76 posto. Nizozemska tvrtka u vlasništvu je Ivice Todorića koji je za PIK zajam založio gotovo cijelu kompaniju, što znači da, ne bude li ga Agrokor mogao isplatiti, vjerovnici preuzimaju dionice.

Jeftinije zaduženje

Agencija Moody’s u zadnjem ocjenjivanju kreditnog rejtinga Agrokora nije uračunala rizičnost tog kredita jer mu jamac nije sam Agrokor, no istaknula je da će ga on otplaćivati, što će ga stajati 46 milijuna eura godišnje. Ne bude li to mogao, vjerovnici tog kredita postaju Agrokorovi dioničari.

Zaduženje putem vrijednosnog papira PIK (payment in kind) omogućuje dužniku plaćanje kamata ulagačima novim dugom, a opcija “Toggle” podrazumijeva da Agrokor može birati hoće li kamate plaćati u kešu ili novim dugom. Agrokor ima i opciju isplate cijelog kredita prije roka, a za to mu treba novo, jeftinije zaduženje.

Novac dobiven PIK kreditom Agrokor je, prema objavi Bloomberga iz svibnja, namijenio isplati manjinskih dioničara Agrokora te isplati do 200 milijuna eura dividende Ivici Todoriću, dok je konstrukcija za kupnju Mercatora zatvorena ranijim kreditom Sberbanka od 600 milijuna eura i kamatom od 5,5 posto. Za razliku od Sberbankova, relativno povoljnog kredita, PIK zajam bio je iznimno skup jer je podignut u trenutku kada je novac na međunarodnim tržištima iznimno jeftin, pa se trenutačno i posrnula hrvatska država zadužuje s kamatama nižim od 4 posto.

Frey i Daimler novi partneri Agrokora

Švicarska grupacija Emil Frey, generalni zastupnik Mercedes-Benza, i njemački koncern Daimler AG, vodeći igrači u europskoj automobilskoj industriji, ulaze u suradnju s Agrokorom koju će novinarima danas uz vlasnika Agrokora Ivicu Todorića predstaviti i Walter Frey, predsjednik Emil Frey grupe, te Peter Alexander Trettin, predsjednik Daimlera za regiju srednje i istočne Europe, Afrike i Azije. Kako doznajemo, riječ je o suradnji i zajedničkoj investiciji u razvoj dosadašnjeg Agrokrova servisa za vozila u kojem se servisiraju kamioni i ostala vozila Agrokorova sustava. ( D. R.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 11:29