VELIKO PREUZIMANJE

Agrokor drži 80,57 posto Mercatora: 'Završena je najveća transkacija u povijesti regije'

 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Ponudu Agrokora za kupnju preostalih dionica Mercatora prihvatili su dioničari koji su vlasnici 27,63 posto dionica, čime je Agrokor, s ranijim preuzimanjem većinskog udjela, postao 80,75 postotnim vlasnikom Mercatora, objavljeno je danas iz tog hrvatskog koncerna.

Na taj je način uspješno završena druga faza spajanja dviju kompanija kojom je Agrokor, kao novi većinski vlasnik slovenskog trgovačkog lanca Mercator, potvrdio dominantnu tržišnu poziciju u maloprodaji ne samo u Hrvatskoj i Sloveniji, nego i u regiji, kao i ambiciju za daljnje širenje na europskom planu, navodi se u priopćenju.

Agrokor je ponudu za preostale dionice, nakon što je prije toga u dogovoru s članovima konzorcija otkupio većinski udio od 53,12 posto dionica, objavio 31. srpnja, a zakonski rok za prihvaćanje ponude je istekao 1. rujna u 12 sati.

Cijena je, u skladu sa Zakonom o preuzimanju, bila ista kao i kod kupnje dionica iz prvog, većinskog paketa koji je Agrokor platio članovima konzorcija, 86 eura po dionici.

Predsjednik Agrokor koncerna Ivica Todorić, nakon zaključenja ponude o preuzimanju većeg dijela raspoloživih dionica, ističe da je tom operacijom "završena najveća transakcija u povijesti regije".

"Ovom povijesnom transakcijom počinjemo stvarati novu vrijednost za sve potrošače, veću sigurnost za zaposlenike i inicirati daljnji razvoj ekonomije u regiji, osnaživati tržišta za naše dobavljače, čime ćemo u konačnici znatno povećati razinu zaposlenosti", kazao je.

Završetkom javne ponude, vlasnici i uprave članica društva, njihov menadžment i zaposlenici idu u odlučnu provedbu strategije i vizije stvaranja liderskih i ekonomski najuspješnijih maloprodajnih kompanija u regiji. Ova transakcija čin je uspjeha, koji će dovesti do novih vrijednosti, istaknuo je Todorić.

Agrokor će malim dioničarima isplatiti kupovnu cijenu u roku od osam dana nakon što se Agencija za vrijednosne papire i tržište kapitala uvjeri u uspješnost ponude.

Krajem srpnja Agrokor je prodajnom konzorciju banaka i korporacije Pivovarne Laško uplatio dogovorenih 172 milijuna eura za 53,12 posto dionica Mercatora, podsjeća se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:47