NA TRAGU RJEŠENJA?

BOHAČEK 'Banke rade na modelu konverzije kredita u eure; LALOVAC 'Najvažnije je da Udruga Franak to prihvati'

 Cropix

ZAGREB - Banke rade na modelu konverzije kredita vezanih uz švicarski franak u eure i uskoro će ga predložiti Vladi i ministarstvima, izjavio je u četvrtak za Hinu direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zoran Bohaček.

No ističe kako je nužno poštivanje tri načela, predložena i od Hrvatske narodne banke (HNB) te posebno naglašena i od Europske komisije - rješenje mora biti dobrovoljno, socijalno osjetljivo, a trošak mora biti podijeljen.

"U okviru toga banke će uskoro nešto ponuditi Vladi i ministarstvima", kazao je Bohaček.

Ponovio je kako se od samog nastanka problema, kojega je uzrokovala trenutna aprecijacija švicarskog franka, HUB zalaže za pronalaženje trajnog rješenja.

Kako bi ono bilo pravno održivo i socijalno prihvatljivo, mora se temeljiti na tri načela - dobrovoljnosti, jasnih kriterija koji bi nekim socijalnim kategorijama dužnika ponudili moguće beneficije, podjela troška za neke od modela rješenja.

Vezano uz jučerašnju presudu Općinskog suda u Osijeku koji je jedan kredit u francima proglasio ništetnim i naložio banci da korisniku kredita vrati cjelokupno uplaćeni iznos rata uz zatezne kamate, Bohaček je kazao kako treba vidjeti presudu, ali da ako je neki ugovor proglašen ništetnim, banka će vratiti dužniku novac, ali i dužnik mora vratiti novac koji je dobio od banke.

Kaže da ga iznenađuje da se izgleda spominje i valutna klauzula čiju je upotrebu presuda Visokog trgovačkog suda potvrdila kao legalnu.

Bohačekove izjave komentirao je ministar financija Boris Lalovac u razgovoru za N1.

- Ja se nadam da je ovo početak pravih pregovora. Ovo je sada napokon ozbiljak korak u rješavanju dugoročnog pitanja. Ja se samo nadam da je i Udruzi Franak ovo, recimo, druga opcija, jer znamo da je njihova prva opcija bila konverzija u kune. Ukoliko je to slučaj, onda treba razgovarati o modelima unutar te konverzije, kazao je ministar Lalovac za N1.

Na upit koliko vremena planira dati bankama za postizanje tog dugoročnog rješenja, Lalovac je rekao:

- Nadam se da će kroz mjesec dana na stolu biti nekakvi izračuni, ali mi je prvo najvažnije da i Udruga Franak to prihvati. Nadam se da će se i oni vratiti za stol i da ćemo krenuti u konstruktivne razgovore, zaključio je ministar financija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:35