Chefovi Melkior Bašić, Damir Tomljanović i Stjepan Vukadin svojim osobnostima osvojili su gledatelje, zahvaljujući showu postali su prijatelji, a sudjelovanje u ‘MasterChefu‘ smatraju iskustvom koje im je oplemenilo život.
Četvrta sezona zabavnog kulinarskog showa ''MasterChef'' je došla svom kraju, a natjecateljima je donijela puno uzbuđenja, novih znanja, nekima i razočarenja no sigurno je to svim bilo iskustvo za pamćenje. Još malo brojimo do večerašnje finalne epizode i kulinarskog dvoboja između Gorane Milaković i Ivana Temšića od kojih će samo jedno od njih dvoje postati novi hrvatski MasterChef. Show će pamtiti i članovi žirija - Melkior Bašić, Damir Tomljanović i Stjepan Vukadin, koji su se također prvi put zajedno našli pred kamerama Nove TV, a kakvo im je to bilo iskustvo i što će najviše pamtiti otkrili su u razgovoru za portal Gloria.hr. No progovorili su i o svojim kulinarskim greškama, što nisu voljeli jesti kao mali, od koga su najviše naučili o kuhanju i zašto su uopće odabrali kuhanje kao životno zanimanje.
Jeste li nakon svega sretni što ste bili dio tv showa ''MasterChef''?
Damir Tomljanović: Super iskustvo koje ću pamtiti cijeli život.
Stjepan Vukadin: Naravno, jedno predivno životno iskustvo! Zahvalan sam što sam bio dio projekta.
Melkior Bašić: Jesam, bilo je to za mene potpuno novo iskustvo i drago mi je što samo imao priliku biti dio žirija.
Je li na snimanju bilo više zabave ili nervoze?
Damir Tomljanović: To prijateljstvo koje se razvilo s ljudima s Nove TV pomoglo mi je da se početna nervoza pretvori u odličnu zabavu.
Stjepan Vukadin: Zabave definitivno, cijela ekipa je za deset i ne govorim ovo tek tako, već stvarno je.
Melkior Bašić: Iza kamera definitivno više zabave, znali smo čak plakati od smijeha. Nas trojica smo brzo kliknuli, pa je od samog početka bila opuštena atmosfera. A ispred kamera je to ovisilo o situacijama i izazovima koji su bili pred nama. Kada su nominacije ili eliminacijski izazovi i emocije su intenzivnije, drugačija je atmosfera kada netko mora ispasti ili kad vidite da je nekoga obuzela nervoza i neće stići skuhati što je želio, a vidite da mu je stalo i da izgara od želje da ostane.
Čitajte i: Chef Stjepan Vukadin otvorio restoran: ‘Trogir zaslužuje da dignemo gastro scenu na veći nivo‘
U čemu su vas kandidati najviše oduševili?
Damir Tomljanović: Dali su sve od sebe, pogotovo desetoro najboljih. Povezali smo se i kao kandidati i kao ljudi. Vidjeti koliko je Masterchef utjecao na njihova razmišljanja i živote, jedna je od najljepših uspomena koje mi ostaju na ovaj show.
Stjepan Vukadin: Oduševili su me koliku želju imaju za napretkom i kuhanjem, što je jako dobro. Jer kad živiš za to uspjeh je zagarantiran.
Melkior Bašić: Potencijalom, razmišljanjima i snalaženjem s novim namirnicama ili tehnikama. Primjenom savjeta i kritika, znanjem koje je dolazilo s iskustvom, napretkom koji je kod nekih bio očigledan.
Da li uvijek pobjeđuje najbolji?
Damir Tomljanović: Mislim da uvijek pobjedi osoba koja je ukupno najspremnija. Ali mora biti i malo sreće jer jedan loš dan pokvari sve.
Stjepan Vukadin: Smatram da se sve treba poklopiti, kako u životu tako i u samom natjecanju. Ali da, najbolji odnosi pobjedu, zato i je najbolji.
Melkior Bašić: Volim vjerovati da da.
Najbolji menu za novogodišnju noć?
Damir Tomljanović: Mali krug velikih ljudi, sve drugo je samo bonus do savršenstva.
Stjepan Vukadin: Neka lipa platica narezaka i svakako dobro vino.
Melkior Bašić: Ovisi s kim i gdje je slavite.
Omiljena zimska namirnica?
Damir Tomljanović: Panceta što se i na meni vidi.
Stjepan Vukadin: Kiseli kupus i dimljene kobasice.
Melkior Bašić: Kiseli kupus.
Što uvijek mora biti u vašem hladnjaku?
Damir Tomljanović: Hrane.
Stjepan Vukadin: Maslaca.
Melkior Bašić: Jaja, maslaca i povrća.
Slano ili slatko?
Damir Tomljanović: Oboje.
Stjepan Vukadin: Kad kuham onda slano, inače slatko.
Melkior Bašić: I jedno i drugo, ali više vučem na slanu stranu.
Najdraži začin?
Damir Tomljanović: Sol.
Stjepan Vukadin: Sol.
Melkior Bašić: Imam ih više, u zadnje vrijeme suha dimljena paprika.
Jelo koje ste kušali i o njemu razmišljali danima?
Damir Tomljanović: Kobe beef u Londonu.
Stjepan Vukadin: Janjetina s bižima.
Melkior Bašić: Jelo iz jednog inozemnog restorana s Michelinovom zvjezdicom. Možda sam zbog nje i zbog dobrih kritika imao prevelika očekivanja, ali baš me razočaralo - i izgledom i okusom i načinom prezentacije. Dugo ću ga pamtiti, nažalost ne po dobru.
Koje jelo od vas najčešće traže vaši ukućani?
Damir Tomljanović: Da se pojavim na ručku. (odgovor moje supruge)
Stjepan Vukadin: Domaće burgere.
Melkior Bašić: Svejedno im je, ali uvijek traže mali „twist“ u jelu koje im spremam.
Najkorisnije kuhinjsko pomagalo?
Damir Tomljanović: Ovisi što se kuha.
Stjepan Vukadin: Nož.
Melkior Bašić: Uvijek i bez konkurencije dobar, oštar nož.
Omiljeni junk food?
Damir Tomljanović: Pizza.
Stjepan Vukadin: Pašteta.
Melkior Bašić: Nakon noćnog izlaska, bilo što.
Vino ili pjenušac?
Damir Tomljanović: Ne pijem ih jer mi teško padaju na želudac, ali ako baš moram izabrati onda bi to bilo neko slatko vino.
Stjepan Vukadin: Uvijek vino.
Melkior Bašić: Vino.
Čitajte i: Chef Melkior Bašić predlaže tri slasna riblja specijaliteta, koja nam je i otkrio
Meso, riba ili povrće?
Damir Tomljanović: Sve navedeno.
Stjepan Vukadin: Meso.
Melkior Bašić: Sve, a u zadnje vrijeme povrće.
Najveća kulinarska greška?
Damir Tomljanović: Mislim da ju još nisam napravio, ali jedna situacija u Dubrovniku mogla bi biti u toj kategoriji.
Stjepan Vukadin: Što nisam izdvojio još više vremena na edukacije. Znanja nikad dosta.
Melkior Bašić: Bilo ih je više na početku, uglavnom vezano za krive procjene. Vremena, količina, omjera… Nastojao sam izvući pouku iz svake. Sa znanjem i iskustvom koje dolazi iz prakse i greške su se smanjivale.
Što niste voljeli jesti kao mali?
Damir Tomljanović: Blitvu i špinat.
Stjepan Vukadin: Varivo od mahuna.
Melkior Bašić: Varivo od poriluka i prokulice. Danas volim poriluk, ali ne u varivu.
Od koga ste najviše naučili o kuhanju?
Damir Tomljanović: Cijeli život se uči i učiš od ljudi s kojima radiš.
Stjepan Vukadin: Osnove od svog prvog mentora, a dalje je samo nadogradnja znanja i vještina.
Melkior Bašić: Od familije. Bake, mame, a najviše od tate koji je isto bio kuhar. Dao mi je neprocjenjive savjete ne samo o kuhanju, nego i svemu ostalom što ide u opis našeg posla.
Zašto - kuhar?
Damir Tomljanović: Nemam pametan odgovor na to pitanje. Svatko tko je proveo dio svog životnog vijeka u raznim kuhinjama, zna da je to točan odgovor.
Stjepan Vukadin: Nema ljepšeg osjećaja nego kada radiš ono što voliš. Volim umjetnost, a kulinarstvo smatram jednim vidom umjetnosti. Volim vidjeti kad su gosti zadovoljni i to me ispunjava. Biti kuhar nije samo znati pripremiti jelo, ima tu puno drugih stvari. Kuhinja te jednostavno formira kao čovjeka.
Melkior Bašić: Zašto ne. Meni je to bio logičan smjer jer sam odrastao u ugostiteljskoj obitelji, od malih nogu sam se muvao po kuhinji. Neki žele biti kuhari već u srednjoj školi, nekima to postane profesija nakon hobija, a neki sudjelovanjem u emisijama kao što je MasterChef shvate da je to ono čime se žele baviti u životu. Nije to lak posao, ali ako ga volite može biti jako kreativan, uzbudljiv i zanimljiv. Bez ljubavi se ne može ni u životu ni u kuhinji.
Ne propustite! Večeras je finalna emisija u 21:15 sati.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....