BERISLAVA PICEK CROPIX
Dijele i kuhinju i dom

Bivšoj stjuardesi i nesuđenom nogometašu kulinarski show umjesto pobjede donio je ljubav: "Najvažnije je da smo zajedno"

Puljanka Sanja Cukon i Sarajlija Sead Bojić iz ‘MasterChefa‘ su izašli sa svojevrsnom nagradom - postali su par i sada zajedno rade kreirajući ukusna i originalna jela, a čak tri recepta podijelili su i s čitateljima Glorije.

Puljanka Sanja Cukon i Sarajlija Sead Bojić iz ‘MasterChefa‘ su izašli sa svojevrsnom nagradom - postali su par i sada zajedno rade kreirajući ukusna i originalna jela, a čak tri recepta podijelili su i s čitateljima Glorije.

Ona je bila drugoplasirana, on je ispao u ranijoj fazi natjecanja, no Puljanka Sanja Cukon (40) i Sarajlija Sead Bojić (28) iz "MasterChefa" su izašli kao svojevrsni pobjednici: u sedmoj sezoni showa Nove TV osvojili su jedno drugo. Sada žive u Istri i rade u restoranu Amfiteatar, u sklopu istoimenog hotela čiji je vlasnik chef Deniz Zembo, a u jelima sljubljuju lokalne i egzotične namirnice. Pritom njihovi specijaliteti imaju i maštovite nazive - gremo na more, sve još miriše na bundevu, šatro ćevap... Jelovnik će se mijenjati sezonski, jer bitno im je da sastojci budu svježi, a ono što rade moglo bi se opisati kao priuštivi fine dining.

"Cilj nam je kreativna i lijepo servirana jela približiti široj publici te pokazati da ne moraju biti skupa. Imamo klasični a la carte jelovnik, a uz to planiramo i različita događanja: tematske ručkove, after work partyje, degustacijske večere... Svaki mjesec ćemo pokušati prezentirati nešto drugo pa će tu, primjerice, biti i azijske i bosanske kuhinje", objašnjava Sanja, dodajući kako su i ona i Sead tvrdoglavi pa tijekom kreiranja recepata dođe do razmimoilaženja. No, na kraju pronađu kompromis te osmisle ukusno i zanimljivo jelo, neovisno o tome bazira li se na ribi, što preferira Sanja, ili na mesu, koje je draže Seadu.

image
BERISLAVA PICEK CROPIX

"S ovosezonskog jelovnika bih izdvojio MVP, dekonstrukciju bifteka wellington. To mi je i inače najdraže jelo, još otkako sam ga davnih dana prvi put pro­­bao u Sarajevu. No, imamo za svakoga po­­nešto, pa i vegansko hladno i toplo predjelo, glavno jelo i desert", govori Sead, pokazujući nam na jelovniku bezmesne specijalitete kao što su pink floyd, motovunska šuma, balans i deep purple. Kažu da im je chef Deniz Zembo podrška i mentor te da imaju otvorene ruke u stvaranju novog koncepta na pulskoj gastro sceni. Zanimljivo je da je Sanja prije deset go­­dina radila na recepciji hotela Amfiteatar, što je bio jedan od poslova na njenom profesi­­o­­­­nalnom putu. Tijekom rata se iz rodnog Pa­­kraca preselila u njemački grad Schwäbisch Gmünd i tu se prvi put susrela s ugostiteljstvom. Njena mama Branka je, naime, kuhala u restoranu, a Sanja je tijekom školskih praznika ondje zarađivala džeparac radeći razne poslove. U Njemačkoj je živjela od šeste do dvanaeste godine, a potom se preselila u Pulu, gdje je završila gimnaziju i diplomirala ekonomiju. Osam godina je imala turističku agenciju, a paralelno je radila kao stjuardesa na brodu.

image

Jelovnike mijenjaju sezonski jer im je važno da sastojci budu svježi, a ono što rade moglo bi se opisati kao priuštivi fine dining

BERISLAVA PICEK CROPIX

"Četiri godine sam plovila po Hrvatskoj, a onda tri godine po Italiji, Francuskoj i Španjolskoj. Dok su se drugima večernji izlasci svodili na tulumarenje, ja sam posjećivala restorane i išla na večere u sljedovima. Satima bih sjedila sama i uživala u hrani", prisjeća se Sanja, dodajući kako ju je u svijet vrhunske gastronomije uveo brodski kuhar pa bi tijekom pristajanja uz pomoć TripAdvisora pronalazili mjesta gdje se dobro jede. Upijala je ono što bi vidjela, a kako je imala i kreativnu crtu, kuhanje je doživljavala kao umjetnost. Sead, koji je u Sarajevu završio srednju školu za prehrambenog tehničara, također je bio samouk, a u kulinarstvo je ušao silom prilika. Odmalena se bavio raznim sportovima (njegov tata je profesor tjelesnog odgoja) pa je tako i pet godina igrao nogomet u Željezničaru. S osamnaest godina se, međutim, ozlijedio na utakmici i time zapečatio sportsku karijeru. Okrenuo se ugostiteljstvu te je kao student sporta i tjelesnog odgoja odlučio odraditi sezonu u jednom sarajevskom restoranu. Zanimljivo je da mu je taj posao pronašla baka.

"Na razgovor za posao pomoćnog radnika došao sam u odijelu, a kad su me pitali što bih volio raditi, rekao sam - biti šef kuhinje. Iako je moja jedina veza s tim poslom bilo gledanje kanala 24Kitchen", smije se Sead, koji se s vremenom toliko zaljubio u kuhanje da je naučio pripremati mnogo kompleksnija jela od špageta i hrenovki. Gastronomiju uspoređuje s nogometom, jer oboje podrazumijeva i individualni i timski sad, samo što je teren zamijenjen kuhinjom. Radio je u još nekim sarajevskim restoranima, kao i u jednom splitskom, a onda se prijavio u "MasterChef", čiju je australsku verziju gledao na YouTubeu. Nije ga zaustavilo ni to što je imao strah od kamera, jer cilj mu je bio samo da prođe audiciju i da njegovi roditelji Alma i Mirsad te šest godina mlađa sestra Amela budu ponosni. Sanja se pak prijavila jer joj je posao na brodu postao naporan pa se odlučila "usidriti".

image

Sanja i Sead u društvu Deniza Zembe, chefa i vlasnika restorana Amfiteatar u Istri kojem oboje rade

BERISLAVA PICEK CROPIX

"Razmišljala sam o tome što bih voljela raditi, što bi mi bio najveći gušt, jer kad u nečemu uživaš, onda to ne doživljavaš kao posao. Shvatila sam da je to kuhanje te sam mu se odlučila potpuno posvetiti. Mama mi je skrenula pozornost na "MasterChef", koji dotad nisam gledala, pa sam na YouTubeu pogledala prijašnje sezone", govori Sanja, koja se na kraju i prijavila smatrajući da će steći nova znanja te da će joj to pomoći u daljnjoj karijeri. Seada je upoznala neposredno prije ulaska u MasterChef vilu, a tijekom boravka u njoj među njima je i zaiskrilo. Nisu željeli brzati i stvarati si dodatni pritisak, već su čekali da oboje izađu iz showa. U vezi su od kraja rujna, no zbog udaljenosti (ona se vratila u Pulu, a on u Sarajevo) neko su vrijeme komunicirali putem mobitela. "Nakon "MasterChefa" sam otišla u Dubai proslaviti rođendan jedne prijateljice, a čim sam sletjela u Zagreb sjela sam u automobil i krenula za Sarajevo da vidimo što ćemo", otkriva Sanja Cukon, dodajući da ju je Sead osvojio bosanskim šarmom, a ona njega odlučnošću i ljepotom. "Željeli smo dobro promisliti pa smo u Sarajevu ostali dvadeset dana, pet dulje od planiranog. Na kraju sam se odlučio preseliti u Hrvatsku u kojoj sam zahvaljujući rodbini iz Dubrovnika odmalena provodio ljeta. No, najvažnije nam je bilo da smo zajedno, gdje god to bilo", zaključuje Sead Bojić.

image
BERISLAVA PICEK CROPIX

RIŽOTO AMORE

SASTOJCI

  • 200 g riže carnaroli,
  • 150 g ljutike,
  • 200 ml bijelog vina,
  • 1 l ribljeg temeljca,
  • 300 g cikle,
  • 120 g feta sira,
  • 100 ml soka limuna,
  • 100 ml vode,
  • prepečeni lješnjaci,
  • maline,
  • 200 g maslaca,
  • 150 g parmezana,
  • sol i papar po želji,
  • 1 čajna žličica sojinog lecitina,
  • mikro bilje

PRIPREMA

Zagrijati ulje na tavi te kratko prepržiti ljutiku. Dodati rižu, promiješati, propirjati, podliti vinom te pustiti dok alkohol ne ispari. Podlijevati temeljcem uz stalno miješanje. Pred kraj kuhanja dodati pire od cikle skuhane u vodi i izblendane štapnim mikserom. Kad riža postane al dente, skinuti sa štednjaka i mantekirati. To jest, postupno dodavati parmezan i kockice hladnog maslaca uz konstantno miješanje kako bi rižoto bio kremast. Staviti u duboki tanjur te dodati razmrvljeni feta sir, sitno nasjeckanu ciklu i usitnjene pečene lješnjake. U sredinu staviti malinu te dodati nekoliko žlica pjenice od limuna.

PRIPREMA PJENICE OD LIMUNA

Pomiješati sok od limuna, vodu i sojin lecitin te blendati štapnim mikserom nakrenutim u stranu da se stvori pjenica, koja ostaje stabilna dvadesetak minuta. Na kraju ukrasiti mikro biljem po želji.

image

Rižoto Amore

BERISLAVA PICEK CROPIX

ŠATRO ĆEVAP

SASTOJCI ZA SMJESU

  • 90 g junećeg bifteka,
  • 70 g teletine,
  • 40 g teleće masnoće,
  • 3 g soli,
  • 1 g papra

PRIPRAVA

Sve sastojke dvaput samljeti u stroju za mljevenje mesa. Oblikovati ćevape od 50 grama.

SASTOJCI ZA ULJE OD PORILUKA

  • 100 g zelenog dijela poriluka,
  • 100 ml suncokretovog ulja

PRIPRAVA

Sastojke izblendati i preliti u malu posudu. Postupno zagrijavati na srednje jakoj vatri i konstantno miješati dok se ne razvije klorofil, to jest dok ulje ne dobije tamnozelenu boju. Procijediti kroz fino sito i staviti u bočicu.

SASTOJCI ZA ESPUMU OD PARMEZANA

  • 100 g kajmaka,
  • 200 g vrhnja,
  • 5 g soli,
  • 5 g timijana

PRIPREMA

Kajmak rastopiti s vrhnjem. Dodati ostale sastojke i kuhati još dvije minute uz povremeno miješanje. Procijediti kroz fino sito da ne ostanu komadići te smjesu preliti u sifon. Pustiti da se malo ohladi. Sifon napuniti jednom "bombicom", a ako struktura espume nije čvrsta, dodati još jednu.


SASTOJCI ZA KADAIF

  • 110 g brašna,
  • 55 g gustina,
  • 200 ml vode,
  • 30 ml ulja,
  • 5 g soli,
  • 1 žumanjak

PRIPREMA

Pomiješati sve suhe sastojke. Dodati tekuće sastojke i sve sjediniti. Preliti u skvizer. Na nauljenu i zagrijanu tavu brzo u smjeru kazaljke na satu nanijeti tanki sloj smjese. Kad se smjesa počne odvajati od tave, prebaciti je na lim za pečenje. Staviti u zagrijanu pećnicu na 160 stupnjeva pet minuta. Izvaditi, dobro promiješati i vratiti u pećnicu još deset minuta.

SASTOJCI ZA UKISELJENI LJUBIČASTI LUK

  • 1 žlica šećera,
  • 100 ml octa,
  • 200 ml vode,
  • 2 lista lovora,
  • 5 zrna papra

PRIPREMA
Sve sastojke pomiješati te prokuhati. Toplom otopinom preliti ljubičasti luk nasjeckan na željenu debljinu te pustiti da se ohladi. Ćevap servirati na espumu s uljem od poriluka, posuti kadaifom te dodati ljubičasti luk.

image

Šatro Ćevap

BERISLAVA PICEK CROPIX

VEGANSKI KOLAČ DEEP PURPLE

SASTOJCI ZA BAZU

  • Četvrtasti kalup od 20 cm,
  • 30 g badema,
  • 40 g zobenih pahuljica,
  • 30 g ulja,
  • 30 g datulja

SASTOJCI ZA NADJEV

  • 150 g indijskih oraščića,
  • 100 g borovnica,
  • 130 g zaslađivača,
  • 200 g kokosovog mlijeka,
  • 200 g vode,
  • 1-1/2 žličice praha agar agar,
  • 200 g borovnica

PRIPREMA

Sastojke za bazu dobro izblendati. Smjesu ravnomjerno rasporediti žlicom u kalup te peći na 180 stupnjeva 15 minuta. Pomiješati sastojke za nadjev i izmiksati blenderom na najvećoj brzini. Preliti smjesu u mali lonac za kuhanje. Postupno zagrijavati na laganoj do srednjoj vatri i miješati dok se ne zgusne. Na ohlađenu bazu staviti 200 g borovnica, dodati nadjev te ostaviti u hladnjaku nekoliko sati da se sve stisne.

image

Veganski kolač Deep Purple

BERISLAVA PICEK CROPIX
22. siječanj 2025 08:02