Juha od buče s gljivama

 BISTRO BEšTIJA
Kulinarske kreacije

Bistro Beštija ima novi sezonski meni: Senzacija bogatih okusa i raskošnih aroma jesenskih namirnica čeka vas u srcu grada

U bistro okrunjen s tri Michelinove preporuke i dva Bib Gourmand priznanja, stigao je dugočekivani jesenski meni.

U bistro okrunjen s tri Michelinove preporuke i dva Bib Gourmand priznanja, stigao je dugočekivani jesenski meni.

Gurmanska oaza u samom središtu Zagreba svojim je gostima predstavila kompilaciju jela koja slave najbolje sezonske namirnice i autentične okuse koji osvajaju na prvu. U fokusu novog menija nalaze se bogate jesenske namirnice poput šumskih gljiva, buča, cikle, svježe tune i sočnih steakova, vješto spojenih u kulinarske kreacije za koje je zaslužan glavni chef Mateo Davidović i sous chef Antonio Boras.

Predjela

Beštija je već nekoliko godina poznata po svojem tatarskom bifteku, za kojeg mnogi tvrde da je najbolji u gradu. Stoga, ovaj klasik uvijek nađe svoje mjesto među predjelima, a na svakom meniju dolazi u nešto drugačijoj izvedbi. Ovog puta s prepeličjim jajem i čipsom od kelja. U sličnom, sirovom tonu ostaje i drugo predjelo, gdje caruje sirova jadranska tuna. Radi se o tuni crudo s laganom kremom od lješnjaka, vinegretasom od šljive i daikonom. Novost među predjelima je i marinirana cikla kuhana u vinu, služena s kozjim sirom, radičem, confitom od češnjaka i kremom od dimljene cikle. Zadnja novost u predjelima su neodoljive pil pil kozice koje se služe s češnjakom i chilijem na tostiranom kruhu od kiselog tijesta.

image

Tatarski biftek s prepeličjim jajem i čipsom od kelja

BISTRO BEšTIJA
image

Tatarski biftek s prepeličjim jajem i čipsom od kelja

BISTRO BEšTIJA
image

Marinirana cikla kuhana u vinu

BISTRO BEšTIJA
image

Tuna crudo s laganom kremom od lješnjaka, vinegretasom od šljive i daikonom

BISTRO BEšTIJA
image

Marinirana cikla kuhana u vinu

BISTRO BEšTIJA
image

Tuna crudo s laganom kremom od lješnjaka, vinegretasom od šljive i daikonom

BISTRO BEšTIJA
image

Pil pil kozice

BISTRO BEšTIJA
image

Pil pil kozice

BISTRO BEšTIJA

Glavna jela

Kakav bi to jesenski meni bio bez juhe od bundeve? Pravi je to comfort food kojeg Beštija služi s gljivama. U novom meniju našao se i ragu od gljiva koji je već nakon prvih dana izlaska jesenskog menija našao mnoštvo pobornika. Ekstra fini domaći njoki koji se doslovno tope u ustima plivaju u bogatom raguu od vrganja i smeđih šampinjona, a poseban touch ovom jelu daje crni češnjak i pecorino romano. Jadransko plavo perajna tuna dolazi u kombinaciji s endujom, talijanskom pikantnom kobasicom posebno mazive teksture s kojom se posebno dobro slaže, a služi se uz dodatak blanširanog kelja.

image

Jadransko plavo perajna tuna u kombinaciji s endujom, talijanskom pikantnom kobasicom

BISTRO BEšTIJA
image

Domaći njoki u bogatom raguu od vrganja i smeđih šampinjona

BISTRO BEšTIJA

Jesenski meni nudi i pileća prsa, klasično bistro francusko jelo. Piletina na tanjure gostiju dolazi u vin jaune sosu, u kombinaciji s kremastom palentom i gljivama. Vegetarijansko jelo na novom meniju je pečeni celer s pireom od pastrnjaka, pirom i lisičarkama. Ono što je razveselilo mnoge goste jest činjenica da se na novi meni vratio orzoto; ovog puta pariran s patkom i gljivama. U izboru je i sipa, koja na tanjure dolazi s confitiranim lukom, krumpirom, soubise umakom i vinegretasom od crnila od sipe. I šećer za kraj; steakovi. Rib eye i filet mignon steak, služeni su uz domaći čips te pepper ili chimichurri sos.

image

Sipa s confitiranim lukom, krumpirom, soubise umakom i vinegretasom od crnila od sipe

BISTRO BEšTIJA
image

Pileća prsa u vin jaune sosu, u kombinaciji s kremastom palentom i gljivama

BISTRO BEšTIJA
image

Pečeni celer s pireom od pastrnjaka, pirom i lisičarkama

BISTRO BEšTIJA
image

Filet mignon steak

BISTRO BEšTIJA

Deserti

Dva su nova deserta u Beštijinoj jesenskoj ponudi - francuska izvedenica šnenokli, koja se poslužuje s creme englese, na podlozi od pečenih i karameliziranih kruški, posutih s tostiranim bademima. Svoje mjesto među desertima ima i jedan klasik; čokoladni tart s podlogom od amaretti keksa, čokoladnim ganacheom s narančom, a služi se s kakaom i tučenim vrhnjem.

image

Čokoladni tart

BISTRO BEšTIJA
image

Šnenokle s creme englese, na podlozi od pečenih i karameliziranih kruški, posute s tostiranim bademima

BISTRO BEšTIJA
Linker
10. studeni 2024 16:10