UFC

Komentar: Pripazi što želiš, možda ti se ostvari na nešto drugačiji način

Conor McGregor
 Stacy Revere/Getty Images/AFP
Postoji li granica u ‘trash talku‘ čiji prelazak nekad jednostavno mora biti kažnjen?

Otkako se Conor McGregor pojavio u UFC-u, ali zapravo već ranije, tj. otkako je postao zvijezda Cage Warriors promocije, ono kako se ponaša i što govori izvan borilišta bitan je dio njegovog imidža. Nećemo lagati ako kažemo da je upravo Irac odveo "trash talk" na jednu drugu razinu. Ono što je po pitanju istog, ali na podosta civiliziraniji način, bio u svoje vrijeme Muhammad Ali, to je u novo vrijeme Conor McGregor. Ne moramo gledati daleko da dobijemo dokaze toga, samo ono koliko se boraca pokušava ugledati na njega. A koliko to isto pali? Dovoljno je pogledati podatke o njegovom financijskom i imovinskom stanju.

Za razliku od navedenog Alija, McGregor u svojim izjavama odlazi puno dalje. Kroz karijeru je zapravo igrao razne likove, prilagođavao se protivnicima i pokazivao jako dobro snalaženje u trenutku. Sve to možemo svakako zahvaliti njegovoj inteligenciji i elokventnosti. Ipak, često je znao pretjerati. Kao prvi takav primjer možemo nazvati ranu fazu njegove karijere i nazivanje Dennisa Svira nacistom. Protivnika kojeg si je zapravo sam odabrao. Nije bio ništa nježniji prema Joseu Aldu, svašta je rekao i Nateu Diazu, a posebno je par puta pretjerao u slučaju Khabiba Nurmagomedova. Posljednji kojem je po mnogima rekao previše je Dustin Poirier, vjerojatno bijesan na samog sebe što za siječanjsku borbu nije bio onakav kakav je inače bio, ono što je zapravo tema ovog teksta.

Dio kazne za sve što je govorio po mnogima mu je naplaćen porazom od Nurmagomedova. Sama scena tapkanja ušla je u anale i mnogim njegovim "hejterima" jedan je od najdražih prizora u MMA povijesti. Bespomoćna poza uz rub borilišta nakon siječanjskog poraza od Poiriera isto pripada toj grupi. Također, sve što se dogodilo nakon borbe protiv Khabiba također je ostavilo neku posebnu sliku. No, McGregor je to sve pregrizao. Shvatio je da ima vjerne fanove koji ga nakon neuspjeha nisu napustili i nastavio je karijeru. Ali, odjednom kao "good guy". Kad je shvatio da ima i dalje te spomenute fanove uz sebe, pokušao je pridobiti one druge. Pokušao je biti simpatični Irac, potekao iz malog kvarta, s ulice. Čovjek koji je odlučio vratiti zajednici ono što mu je dala, dobrotvor i mecena. I radilo je to, pune dvije borbe, sve do UFC 257 priredbe i poraza u Abu Dhabiju.

image
Stacy Revere/Getty Images/AFP

Nakon toga je Conor ponovno odlučio igrati ulogu koja mu, voljeli mi to ili ne, vraški dobro pristaje. Postao je onaj zločesti Conor, postao je "Notorious". To je najavio, to je ostvario. Kako se borba bližila tako su napadi bili sve žešći. Nisu se birala sredstva. Prizivala je Dustinova smrt, a tek nešto prije toga, u razgovoru za svoj portal, Conor je dao izjavu koja sad zvuči proročanski.

"Tako je. Truplo! On je za mene truplo. Mrtvo tijelo, blijedo lice. Iznijet će ga na nosilima kad završim s njim", izjavio je tim putem Conor.

Vidjeli smo tko je na kraju iznesen na nosilima, nakon što je u očaju, još jednom sjedeći uz ogradu na podu Octagona, bijesnim glasom prozivao Poiriera i još jednom se namjerio na njegovu obitelj. Ali, ovog puta to više nije bila uloga, to je bilo iskreno ponašanje čovjeka u fizičkoj, ali i mentalnoj boli. Čovjeka koji je u tom trenutku izgubio nešto, ali je isto tako bio svjestan da mu se događa nešto što je najavio svom protivniku.

I tu je negdje ta granica koju možda nije trebao priječi. Ne znamo je li razmišljao o tome dok je upravo on na nosilima napuštao dvoranu. Vjerujete li u karmu? Vama je onda odgovor jasan. Ako ne vjerujete onda možda samo vjerujete u ono da će većini njihovi postupci rezultirati nekim odgovorima. A ovo bi trebao biti jedan od odgovora Conoru McGregoru.

Hoće li idući puta razmisliti što govori i kome što želi? Vjerojatno ne, jer je već pokazao da ga rijetko što može ozbiljnije poljuljati ili da će zbog bilo kakvog razloga u javnosti pokazati svoju slabu stranu. Ali, moglo bi biti jako dobra pouka nekima koji su se na njega ugledali, a možda nisu sposobnosti u potpunosti sve to provesti na njegov način. Takvi bi vjerojatno trebali razmisliti što pričaju. Kad im se to vrati na način kao Conoru, možda se više nikad neće znati vratiti na staro.

Linker
20. rujan 2024 02:02