Ostalo

NA DANAŠNJI DAN: 16 godina prošlo je od Cro Copovog najbolnijeg meča u karijeri: ‘Gadno me ozlijedio‘

Overeem vs. Cro Cop

 Screenshot (dailymotion)
Veliko rivalstvo tada ponajboljih svjetskih teškaša završilo je na neslavan način, a krivac je isključivo legendarni Nizozemac

Rubrikom "Na današnji dan" nerijetko se prisjećamo velikih trenutaka iz povijesti borilačkih sportova, a danas ćemo se vratiti 16 godina unatrag. Saitama Super Arena mjesto je radnje, a razlog povratka u povijest je šesti po redu event nekoć perspektivne borilačke organizacije pod nazivom Dream. Nekadašnji operativci ugašenog Pridea u suradnji s pojedinim promotorima iz K-1 organizacije udružili su se i pokrenuli Dream.

Gašenje Pridea bio je jedan od razloga za pokretanje nove organizacije, a čelnici Dreama vjerovali su kako mogu preuzeti japansko tržište i dosegnuti slavu nekadašnjeg Pridea. Dream je dobro započeo s radom, eventi su bili vrlo zanimljivi i krcati atraktivnim imenima, ali priča je potrajala do kraja 2012. godine i okončana je nakon ukupno 24 eventa. No, vratimo se na 23. rujna (deveti mjesec) 2008. godine i Dream 6 event.

Bio je to event na kojem se borio legendarni Mirko "Cro Cop" Filipović. Najveći hrvatski MMA borac u povijesti bio je spreman upisati svoj drugi nastup u Dreamu. Prvi Mirkov nastup pod okriljem Dreama dogodio se 15. ožujka (treći mjesec) kada je Mirko lakoćom nokautirao Tatsuyu Mizuna na prvom Dreamovom eventu. Šest mjeseci kasnije, Mirko je ukrstio rukavice s Alistairom Overeemom.

Vižljasti dečko izrastao je u "Demolition Mana"

Uvertira u sam meč bila je vrlo zanimljiva. Tada 28-godišnji Alistair Overeem iza sebe imao je bogato iskustvo nastupanja u MMA-u, ali i u kickboksu. Čak 39 mečeva odradio je "Reem" već u toj fazi karijere, a upisao je 28 pobjeda i 11 poraza. Šest godina stariji Mirko u meč je ušao sa "scoreom" 23-6-2.

Ono što je meču davalo posebnu zanimljivost bio je "hype" koji je tada pratio Alistaira Overeema. Dugi niz godina Overeem je bio na glasu kao blago iznadprosječni borac srednje i poluteške kategorije. Imao je "Reem" neke značajne pobjede nad velikim imenima poput Vitora Belforta, Igora Vovchanchyna, Sergeija Kharitonova itd., ali često je i gubio od onih najelitnijih boraca kao što su "Shogun" Rua, Fabricio Werdum, Chuck Liddell itd.

Nakon što je početkom 2007. godine brutalno nokautiran u prvoj rundi od strane Mauricija "Shoguna" Rue, Overeem je napustio srednju kategoriju (današnju polutešku kategoriju, -93 kg) i odlučio je napraviti tranziciju među teškaše.

U jako kratkom roku Overeem je prošao kroz drastičnu transformaciju svog tijela i postao je fizički zastrašujuća pojava. Veliku pažnju Overeem je privlačio svojom novom građom, jer nekoć vižljasti Nizozemac "preko noći" izrastao je u pravog "Demolition Mana". Mnoštvo fanova optuživalo ga je za uporabu nedozvoljenih supstanci, ali Overeem je govorio kako je jednostavno izmijenio prehranu. Smanjio je povrće, a u svoju prehranu dodao je konjsko meso. Rijetki su povjerovali u te navode, ali Overeem nije mario i uslijedio je vrhunac njegove karijere. Zagriženiji i nešto stariji fanovi MMA-a dobro pamte kultni video u kojem Overeem detaljno opisuje svoju prehranu.

U svom prvom meču nakon prelaska među teškaše, Overeem je "submissionom" u prvoj rundi svladao Michaela Knaapa, ali samo dva mjeseca kasnije "Reema" je nokautirao Sergei Kharitonov. Borci ondašnjeg vremena nisu imali dugačke pauze između mečeva. Iako je sredinom devetog mjeseca 2007. godine nokautiran u prvoj rundi, Overeem se borbama vratio samo dva mjeseca kasnije. U meču za inauguralnog prvaka Strikeforce organizacije, Overeem je nokautirao Paula Buentella u drugoj rundi i došao je do pojasa.

Alistair je "trash talkom" isprovocirao Mirka

Miksao je Overeem nastupe u raznoraznim organizacijama i ušao je u niz od tri uzastopne pobjede. Najimpresivnija bila je pobjeda koju je upisao u sedmom mjesecu 2008. godine. Alistair je tada "submissionom" u prvoj rundi svladao Marka Hunta i ekspresno se bacio u akciju prozivanja Mirka "Cro Copa".

Iskoristio je Overeem sav taj "hype" koji ga je počeo pratiti, kako zbog strašnih fizikalija, tako i zbog pobjeda koje je zaredao. Nizozemac je forsirao "trash talk" više nego ikad prije, nadajući se kako će na taj način nagovoriti Mirka da stupi s njim u ring. Overeem je na kraju uspio ishoditi ono što je naumio, a čak je naveo i Mirka da se posluži "trash talkom".

"U ovom sportu uobičajeno je malo provocirati protivnika, ali on je prešao sve granice. Nije moj stil odgovarati na takve stvari. Znam da su svi željni promidžbe, ali po mišljenju, to je krivi način. On svojim najavama gradi optimizam uoči borbe, ali ja sam potpuno spreman i bit ću malo poput njega. Ako me on zaista deklasira kao što je najavio, ja ću otići u Amsterdam, na Dam Square. Ubacit ću se u bačvu katrana i nakon toga ću se posuti perjem. Zatim ću takav trčati Dam Squareom dok me policija ne uhvati. Vjerojatno će uslijediti prisilna hospitalizacija i deportacija u Hrvatsku.", rekao je Mirko u jednom od ondašnjih intervjua.

Velik interes javnosti privukli su Overeem i Mirko uoči međusobnog okršaja, a na tribinama Saitama Super Arene našla su se brojna poznata lica poput Badra Harija i Fedora Emelianenka koji je uoči meča ušao u ring i uručio bukete cvijeća Overeemu i "Cro Copu". Kultne scene kakve ne viđamo u modernom MMA-u.

image

Badr Hari na tribinama Saitama Super Arene

Screenshot (dailymotion)

image

Cro Cop i Fedor Emelianenko

Screenshot (dailymotion)

Grafike koje su prikazivale uoči mečeva u Dreamu također su nešto nepojmljivo za današnja vremena. Kao u videoigrama, Cro Copovi i Overeemovi "atributi" podijeljeni su na više kategorija i ocjenjivani ocjenama od jedan do pet. Obojica su dobili visoke ocjene za svoju snagu i kondicijsku spremu, kao i za udaračke vještine.

image

Grafika koja opisuje Cro Copove vještine

Screenshot (dailymotion)

image

Grafika koja opisuje Overeemove vještine

Screenshot (dailymotion)

Ono gdje je napravljena značajna razlika svakako je "grappling", "submissioni" i rušenja. Overeem je u tim segmentima dobio više ocjene i upravo u tim segmentima uspostavljao je dominaciju. Treba istaknuti kako je Nizozemac bio i značajno teži od Mirka. Overeemu je vaga pokazala 109,7 kilograma, dok je Mirko težio 101,15 kg.

image

"Tale of the tape"

Screenshot (dailymotion)

Najbolniji meč u Mirkovoj karijeri

Mirko "Cro Cop" Filipović ne pamti meč s Overeemom po dobrom. Nije to bio Mirkov dan i Overeem je većim dijelom borbe dominirao. Nizozemac je uspješno skraćivao distancu, inicirao je klinč, a zatim bi rušio Mirka. Vrlo komforno osjećao se Overeem u zatvorenom gardu Mirka Filipovića i radio je veliku štetu udarcima iz gornje pozicije. Vrlo brzo Mirko je zadobio posjekotinu iznad lijevog oka i meč je u nekoliko navrata nakratko prekinut kako bi se barem donekle sanirala posjekotina i zaustavilo kvarenje.

Kao u nekadašnjem Prideu, prva runda trajala je 10 minuta, a meč je završio nakon nešto više od šest minuta, dakle u prvoj rundi. No, pobjednika nismo dobili. Alistair Overeem svoju dominaciju prokockao je nedozvoljenim udarcima u međunožje. Naime, nakon što su borci podignuti iz partera i nakon što je borba nastavljena na nogama, Overeem je tri puta u kratkom razmaku plasirao snažne udarce koljenom u Mirkove genitalije.

Udarac u genitalije uvijek je posebno bolan, a kada dođe od strane fizičkog "čudovišta" koje te udarce plasira koljenom, sasvim je očekivana Mirkova reakcija. "Cro Cop" je proživljavao pravu agoniju nakon trećeg udarca, bio je na koljenima i bilo je vidljivo da će Mirko teško nastaviti s borbom. Kasnije je otkriveno kako je Mirko čak htio nastaviti meč protiv Overeema, ali liječnici mu nisu dopustili iz preventivnih razloga. Mirkov desni testis završio je u tjelesnom kanalu nakon višestrukih udaraca ispod pojasa, ali liječnici su pravovremeno intervenirali i spriječili teže posljedice za Mirka. "No contest" službeni je ishod borbe, dakle bez pobjednika.

"Nakon tri udarca u genitalije zaista me gadno ozlijedio i borba je zato prekinuta. Očekujem da će se meč ponoviti za Novu godinu", rekao je Mirko gostujući na Novoj TV, a neposredno nakon meča iskazao je žal zbog načina na koji je borba okončana.

"Alistair je imao prednost, bježao je s distance i tražio klinč. Ali borba je trajala 15 minuta i vjerujem da bih i ja dočekao svoju priliku. Ljut sam jer je ispalo ovako. Siguran sam da bih se vratio u meč.", rekao je Mirko.

Alistair Overeem također je bio nezadovoljan ishodom borbe i govorio je kako nije namjerno plasirao niske udarce.

"Htio sam ga pobijediti polugom ili nokautom, a ne ovako. Žao mi je jer želim postati prvak, a Cro Cop mi je bio prvi na listi.", riječi su Overeema nakon meča koji je za Cro Copa zasigurno bio jedan od najbolnijih u cijeloj karijeri, ali i protivnik je bio jedan od "najprljavijih" s kojima se susreo.

Revanš koji se nikada nije dogodio

Nitko nije bio zadovoljan načinom na koji je završeno rivalstvo između Alistaira Overeema i Mirka Filipovića. Oba borca javno su zazivali revanš, fanovi su željno iščekivali novi dvoboj i "šuškalo se" kako će nova borba uslijediti 31. prosinca, na Staru godinu. Vrijeme je prolazilo, ali potvrda revanša nije dolazila.

Overeem je učestalo isticao da je "psihički slomio" Mirka i da legendarni Hrvat više ne želi ukrstiti rukavice s njim, dok je Mirko isticao da Overeem laže i govorio je kako itekako želi odraditi revanš. Jedan drugog javno su optuživali za laži, a informacije koje su iznosili o razlozima neodržavanja revanša bile su dijametralno suprotne.

Nažalost, do revanša nikad nije došlo, ali čak i nakon gašenja Dreama, tenzije između Mirka i Overeema nisu se ugasile. Alistair Overeem početkom 2013. godine nokautiran je od strane Antonija Silve na UFC 156 eventu, a Mirko je isticao kako je do poraza došlo jer se Overeem "skinuo s dopinga" i nije bio tako moćan kao prethodnih godina. Inače, Overeem je prije poraza od Silve bio neporažen gotovo pet i pol godina, a u tom periodu upisao je 11 pobjeda i "no contest" u meču s Mirkom. Otprilike pola godine prije meča sa Silvom, Overeem je pao na doping testu, a "Bigfoot" je bio njegov prvi protivnik nakon što mu je istekla suspenzija. Na tome je Mirko temeljio svoje navode kako se Overeem skinuo s dopinga i više nije bio isti borac kao prethodnih godina.

Nije ni Overeem ostajao dužan Mirku. 2015. godine, ususret meču između Stipe Miočića i Marka Hunta, Alistair Overeem sudjelovao je na UFC-ovom "Q&A" događaju gdje je odgovarao na pitanja fanova i medijskih predstavnika. Jedno od pitanja doticalo se potencijalnog revanša s Mirkom, a Overeem je i dalje gurao istu priču.

"Mislim da Mirko neće tražiti revanš jer ja mu budim loša sjećanja. Ako ćemo biti iskreni, ja sam ga prebio u tom meču i mentalno sam ga slomio. Kad se sretnemo, sve je dobro između nas, ali on je tip koji ne pušta tenzije tako lako i mislim da je to još uvijek u njemu. Ja predstavljam glavobolju za njega i on to zna."; rekao je Overeem.

"Mirko je jedan od najvećih u povijesti"

Danas, točno 16 godina nakon tog neslavnog meča, Overeem i Cro Cop uživaju u zasluženim mirovinama, a vjerujemo kako su i tenzije ostale iza njih. Overeem je prije nešto više od pet godina gostovao u Podcast Inkubatoru kod Marka Petraka, a Overeem je u hvalospjevima pričao o Mirku.

"Jedan od najvećih. Imao je odličnu karijeru i njegovo ime značajno je diljem cijelog svijeta.", rekao je "Demolition Man".

Donekle ostaje žal jer nikada nismo gledali revanš, ali činjenica je da se Mirkov vrhunac karijere dogodio ipak nešto prije Alistairovog. Njihov meč došao je u Alistairovom "primeu", a da su susreli nekoliko godina ranije, vjerujemo kako se Overeem ne bi dobro proveo.

Najbolje trenutke Mirkovog i Overeemovog meča možete pogledati u videu ispod ovog teksta, dok kompletan meč možete pogledati klikovima na LINK 1 i LINK 2.

Linker
23. rujan 2024 11:09