Ostalo

Hrvatska ima drugu medalju u Parizu! Fantastična Barbara Matić izborila je finale olimpijskog turnira u judu!

Barbara Matić

 JACK GUEZ Afp
Hrvatica je dominantnom predstavom stigla do finala, a za zlato će se boriti s Njemicom Miriam Bukereit

Nakon što je u prva dva meča slavila protiv talijanske predstavnice Kim Polling i Španjolke Ai Tsunode Roustant, Barbara Matić u polufinalu olimpijskog turnira u judu (do 70 kilograma) pobijedila je i Nizozemku Sanne van Dijke te se tako plasirala u finale. Hrvatska, dakle, ima sigurnu (drugu) medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, ujedno i prvu u nacionalnoj povijesti što se tiče juda, a Barbaru samo jedna borba dijeli od zlata.

Odlično je Barbara otvorila borbu s dva uzastopna napada, a onda prilikom trećeg napada stajala malo predaleko od Van Dijke, što je suparnica pokušala iskoristiti pokušajem gušenja u parteru, no hrvatska se borkinja uspješno obranila. Uslijedila je opomena zbog neaktivnosti za Nizozemku, a onda je Barbara izvela "uchi mata" bacanje, nakon kojeg je izvela vrhunsku tranziciju u parter, odnosno u zahvat držanja, kojim je suparnicu zadržala u podređenom položaju narednih deset sekundi i tako zaradila "ippon", odnosno upisala vrijednu pobjedu nad Van Dijke.

Matić i Sanne u seniorskoj su se konkurenciji do ovog meča na Olimpijskim igrama u Parizu susrele tri puta, od čega samo jednom u posljednjih pet godina. Bilo je to ovog proljeća, kada je Barbara u Taškentu pobijedila prekidom, odnosno "ipponom". Prethodna dva obračuna datiraju iz 2019. godine, a tada je istom metodom slavila Nizozemka. Sada je, pak, pobjeda otišla na Barbarinu stranu, i to u borbi koja nosi finale olimpijskog turnira u judu. U borbi za zlato Barbara će odmjeriti snage s Njemicom Miriam Bukereit koja je svojoj polufinalnoj borbi svladala Austrijanku Michaelu Polleres. Ukupno su se Matić i Butkereit sretale pet puta, tri je puta slavila naša borkinja, a ovogodišnji omjer je 1-1.

Linker
20. rujan 2024 15:22