K1 i Boks

Oleksandr Usyk nerješiva je enigma za Joshuu! Ukrajinac je uspješno obranio svoje titule svjetskog prvaka

Anthony Joshua i Oleksandr Usyk

 Nick Potts/PA Images/Profimedia
Neporaženi ukrajinski teškaš ostao je neporažen i u svom 20. profesionalnom nastupu

Nadao se Anthony Joshua osveti za poraz od Oleksandra Usyka u devetom mjesecu prošle godine. Promijenio je britanski teškaš svoj tim, dobro je izgledao, bolje nego u prvom meču, ali Oleksandr Usyk nerješiva je enigma za Anthonyja Joshuu. Ponovno je Ukrajinac slavio na bodove, ali ovaj put podijeljenom sudačkom odlukom (115-113,116-112,113-115). Obranio je Usyk WBA (Super), IBF, IBO i WBO titule svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. Kolekciji je pridodao i The Ringov pojas koji je ostao upražnjen povlačenjem Tysona Furyja. Pomalo je nejasno kako je jedan sudac bodovao meč u korist Joshue.

Puno je onih koji su smatrali kako Joshua griješi time što se upušta u instantni revanš nakon što ga je Usyk deklasirao u prvom meču. Britanac nije mario za takve komentare i htio je dokazati kako je pravi borac koji vjeruje u sebe. Mora se priznati kako je Joshua dobro izgledao, puno bolje nego u prvom meču i napravio je određene preinake.

AJ se bolje kretao nego u prvoj borbi, Usyk mu nije tako lako ulazio s njegove lijeve strane i naročito kroz prvu polovicu meča, Joshua je bio ravnopravan protivnik ukrajinskom teškašu. Kako je meč ušao u drugu polovicu, Usyk je počeo raditi prevagu svojim neumornim kretnjama i sve frekventnijim udarcima. Joshua je najviše uspjeha imao preko udaraca u tijelo, ali Usyk je djelovao ipak nešto bolje.

Taman kad se činilo da Joshua definitivno usporava, nastupila je deveta runda u kojoj je AJ napravio niz problema Usyku. Niti u jednoj rundi tijekom ovog meča, Joshua nije bio agresivan kao u toj devetoj, a Usyk je dobar dio te dionice proveo krećući se unatrag, zatvoren u blok.

Kao da je sve to samo dodatno naljutilo Usyka koji je u desnu rundu ušao poput terijera i pokušao je Joshui s kamatama naplatiti sve iz devete runde. Posljednje dvije runde Usyk je također dominirao i meč je ponovno dočekao kraj i sudačke kartice. Dok su svi čekali proglašenje Usyka kao pobjednika i novu pobjedu jednoglasnom odlukom, uslijedilo je iznenađenje. Prva sudačka kartica otišla je u korist Joshue i pojavila se zabrinutost da bi Usyk mogao nezasluženo ostati bez pobjede.

Srećom po 35-godišnjeg Ukrajinca, druga dva suca ipak su ispravno bodovali ovaj meč i Usyk je došao do 20. pobjede u 20. profesionalnom nastupu. Najavljivao je Usyk kako će ovu pobjedu posvetiti svojim državljanima koji se bore s ruskom invazijom, a nema sumnje kako će im ovakvim nastupom izmamiti osmijeh na lice i usrećiti ih u ovim za njih teškim vremenima.

Što se Anthonya Joshue tiče, on nema za čime žaliti. Usyk je jednostavno bolji boksač, a 32-godišnji Joshua zasigurno ima još uvijek puno toga za pružiti. Jedan sudac ovdje mu je pokušao navući pobjedu, a osim toga, Joshua je dobio privilegiju prvi govoriti za mikrofonom, unatoč porazu. Međutim, Joshua je nakon podosta čudne sekvence prilikom koje je bacio i pojaseve van ringa, na kraju ipak odao počast svom protivniku.

Usyk se nada obračunu s Tysonom Furyjem i izjavio je kako ne vjeruje da se ‘‘Gypsy King‘‘ umirovio. To ćemo tek vidjeti, a bit će uzbudljivo vidjeti i što je sljedeće za Anthonyja Joshuu.

Kako se meč odvijao po rundama možete pročitati ispod ovog teksta.

Runda 1:

Hitrim kretnjama, zapravo svojim karakterističnim kretnjama Usyk je otvorio meč, ali Joshua je zauzeo sredinu ringa. Ipak, konkretnije akcije nakon prvih pola runde nije bilo i radilo se o klasičnom ispitivanju snaga. Usyk je imao uspjeha nekoliko puta s direktom, a Joshua je prvu rundu proveo u čitanju Usyka i bez prevelike akcije. Nismo gledali previše akcije, ali Usyk je bio nešto konkretniji i bolji.

Runda 2:

Joshuino kretanje djeluje fluidnije i ljepše nego u prvom meču, ali Usykov rad nogu ipak je nešto posebno. Međutim, još uvijek čekamo konkretniju akciju. Joshua pokušava Usyka ugroziti udarcima u tijelo, a na udarce u tijelo uspio je dobro nadovezati desni ‘‘overhand‘‘. Usyk nije puno pokazao prvom polovicom druge runde. Joshua je i dalje kontrolirao sredinu ringa, ali Usyka to nije previše zabrinjavalo i on je igrao sovju igru. Jako lijepo Ukrajinac je eskivirao prednje direkte Joshue, ali AJ je lijepo pogađao desnicom i dojam je kako je u drugoj rundi blago bio bolji od Usyka.

Runda 3:

Joshua i u trećoj rundi nastavlja pronalaziti metu desnicom, gađao u tijelo ili glavu. Dobro djeluje Britanac početkom ovog meča i Usyk ga ne pogađa tako lako kao u prvom obračunu. Minutu prije kraja runde, borci su završili nakratko u klinču, a Joshua je desnicom pokušao ugroziti Usyka, ali pogodio je u blok. Usyk 40 sekundi prije kraja sjajno pogađa ljevicom i dojam je kao da je podigao tempo. Ukrajinac je majstor prilagodbe tijekom borbe, a čini se da se počeo prilagođavati ovakvom pristupu svog protivnika.

Runda 4:

Usyk je počeo sve češće bacati prednji direkt, a često bi taj udarac služio kao ‘‘setup‘‘ za bacanje stražnjeg direkta lijevom rukom. Joshua svojim prednjim direktom nije imao naročitog uspjeha, ali desnicom je i dalje uspijevao dobro pogađati prvaka. 50-ak sekundi prije kraja, Usyk je preuzeo inicijativu i nanizao je nekoliko kombinacija kojima je ispogađao Joshuu. AJ je pokušavao pronaći metu desnim aperkatom, ali neuspješno. Usyk je precizan bio lijevim krošeima. Kraj runde završio je otvorenom razmjenom, ali zvono je brzo spriječilo nešto konkretnije.

Runda 5:

Stadionom se počelo čuti sve glasnije navijanje za Usyka, ali Joshua je djelovao mirno, staloženo i ravnopravno se držao u ovom meču. Sredinom runde Joshua desnicom gađa u tijelo Usyka, Usyk reagira s bolnom grimasom, ali bio je to udarac ispod pojasa i došlo je do kraće pauze. Usyk se brzo oporavio i meč se nastavio. Usyk je kao i u prvom meču forsirao kretnje u svoju desnu stranu gdje bi tražio kut iz kojeg bi plasirao udarac lijevom rukom, ali Joshua se puno bolje lateralno kretao nego u prvom meču i dobro je zatvarao taj kut. Da ne bude zabune, od samog početka gledamo vrlo tijesan i izjednačen meč, a nakon pet rundi, teško je reći sa sigurnošću tko je bolji i tko vodi na sudačkim karticama.

Runda 6:

Pritisnuo je Joshua prvaka početkom šeste runde i tražio je metu udarcima u tijelo, ali Usyk se dobro branio i ubrzo je zauzeo sredinu ringa. Joshuin kut tražio je od svog boksača da frekventnije baca prednji direkt i Joshua je poslušao. Usyk nije bio naročito konkretan prvom polovicom šeste runde i Joshua mu je pružao puno više problema ovaj put. Britanski teškaš uistinu se lijepo pripremio za revanš. Krajem runde, Usyk je lijepo kombinirao prednji direkt s desnim krošeom, a dojam je kako Joshua krajem runde ipak pomalo uspori.

Runda 7:

Ne može se osporiti da Usykove kretnje izgledaju ljepše i tečnije, ali Joshua niti jednom nije bio ozbiljnije ugrožen u dosadašnjem tijeku borbe. Niti jedan borac nije u potpunosti ‘‘pustio kočnicu‘‘ i pokušao uzdrmati svog protivnika. Radi se o tehnički profinjenom i odmjerenom pristupu od strane obojice boksača. Nismo gledali ‘‘klasični rat‘‘ kroz prvih sedam rundi, ali radi se o boksu na jako visokoj razini. Joshua je ipak sve teže pronalazio metu i Usyk je ponovno počeo djelovati kao nerješiva enigma.

Runda 8:

Usyk je u ovom trenutku vjerojatno bio u određenoj prednosti. Kao što je navedeno kroz dosadašnje runde, nije tu bilo neke konkretnije štete i akcije, ali Usyk je frekventniji, nešto konkretniji i zasad ide prema novoj pobjedi. Joshui se mora priznati da je napravio neke adaptacije u odnosu na prvi meč, ali Usyk zasad jednostavno odrađuje posao onoliko koliko mu je potrebno. Joshua se vratio udarcima u tijelo koji su mu donosili najviše uspjeha ranije u ovom meču, ali Usykov prednji direkt sve je učestalije odsjedao na glavi britanskog teškaša. Minutu prije kraja runde, Joshua lijepo pogađa desnim aperkatom u tijelo Usyka, a ubrzo je nadovezao još nekoliko dobrih udaraca. Bila je to dobra sekvenca za AJ-a, ali Usyk se uspješno izvukao i nastavio je konstantno bacati prednji direkt, a na svakih nekoliko prednjih direkata, Usyk bi plasirao jedan udarac ljevicom. Runda je završilo smiješkom Anthonyja Joshue, ali dojam je da ipak gubi u ovom meču.

Runda 9:

Usykova raznovrsnost kretnji jednostavno ne dopušta Joshui da nametne svoj tempo i da uspostavi nekakvu dominaciju. Udarci u tijelo zapravo su najblistavija točka Joshuine ofenzive. Drugom polovicom ove runde, Joshua je pokazao možda i najveću agresivnost u dosadašnjem tijeku meča i sjajno je pritisnuo Usyka koji se konstantno kretao unatrag, zatvoren u blok. Bila je to jako, jako dobra sekvenca Britanca, ali Usyk je pokazao kako je majstor i pod pritiskom te je primio minimalno štete. Međutim, bila je ovo ponajbolja Joshuina runda u ovom meču.

Runda 10:

Ukrajinac je desetu rundu otvorio pojačanim tempom i dobro je pogodio prednjim direktom u glavu Joshue. Sjajno je Usyk eskivirao udarce Joshue, a kontra desnim krošeom bila je prekrasna. Kao da se Ukrajinac naljutio na sve što se dogodilo u devetoj rundi i sada je on bio taj koji je žario i palio. Joshua nije imao rješenje, a Usyk je pogađao na sve moguće načine. Sredinom runde, Joshua iz ničeg kontrira desnicom i dojam je da je blago uzdrmao Usyka koji je nakratko usporio tempo. Brzo se ipak Usyk vratio svoj standardni ‘‘modus operandi‘‘ i nastavio je dominirati ovom rundom. Joshua kao da je usporio nakon jako dobre devete runde i dobar dio runde bio je pokretna meta za prvaka. Usyk je eksplozivno i završio rundu sa serijom udaraca kojima je ispogađao Joshuu. Koliko je Joshua bio dominantan prošlu rundu, toliko je Usyk bio dominantan u ovoj rundi, ako ne i više.

Runda 11:

Lijepo je Usyk kratkim desnim krošeom pogodio ravno u bradu Joshue, ali Britanac je nastavio s kretnjama prema naprijed i pokušavao je dovesti Ukrajinca u otvorenu razmjenu. Usyk se i dalje sjajno kretao, a dojam je kako Ukrajinac u takvom tempu može boksati puno više od 12 rundi. Isto se ne može reći za Joshuu koji je vidno usporio u odnosu na neke ranije runde, ali i dalje je bio unutra, nije se predavao i pokušavao je ugroziti prvaka. Brzina Oleksandra Usyka sve je više dolazila do izražaja, kao i frekvencija udaraca kojima je pogađao izazivača.

Runda 12:

Joshui je ovdje gotovo sigurno samo prekid mogao donijeti pobjedu i morao je krenuti na sve ili ništa. Nije lako krenuti po prekid nakon 11 iscrpljujućih rundi, a to se i vidjelo na Joshui. Usyk je i dalje dominirao, ali sredinom runde uspijeva i Joshua pogoditi desnim krošeom. Usykove kretnje ipak su ga vidljivo frustrirale i koliko god se Joshua pojavio u dobrom izdanju, dojam je kako za ovu zagonetku ipak ne može pronaći rješenje. Usyk je vodio, ali i dalje je inicirao akciju te je kročio ka 20. pobjedi u jednako toliko profesionalnih nastupa. Mogao je Usyk sigurnije odrađivati ovu rundu, ali Ukrajinac je rekao da se došao ovdje boriti za sve Ukrajince i one koji na prvoj crti bojišnice brane Ukrajinu od ruske invazije. Nema sumnje kako ih je učinio ponosnim, a preostaje sačekati proglašenje pobjednika. Pravo iznenađenje mora se dogoditi da sudac podigne Joshuinu ruku.

Linker
20. rujan 2024 17:47