K1 i Boks

Bivši svjetski prvak otkrio tko udara jače, Hrgović ili Joshua: ‘Ako Dubois dopusti ovo, crno mu se piše...‘

Hrgović vs. Dubois

 Aa/abaca/abaca Press/profimedia
Mnogi se neće do kraja složiti s njegovim tvrdnjama

David Haye vjeruje da Daniela Duboisa čeka težak izazov ove subote, te je izjavio kako bi trenutna verzija Anthonyja Joshue nokautirala onu staru u samo jednoj rundi.

Joshua će se suočiti s Duboisom u "svebritanskoj" IBF borbi za teškaški naslov ove subote na kultnom Wembley stadionu. Ovo će biti Joshuina prva borba za titulu otkako je izgubio revanš protiv Oleksandra Usyka 2022. godine, nakon što je godinu dana ranije izgubio svoje pojaseve u prvoj borbi protiv Ukrajinca.

Joshua je bio podvrgnut velikoj kritici nakon tih poraza, a ta kritika se nastavila i nakon dvije slabije izvedbe protiv Jermainea Franklina i Roberta Heleniusa. Te ga je izvedbe potaknule na promjenu trenera, prelaskom k bivšem treneru Tysona Furyja -Benu Davisonu, uoči njegove borbe protiv Otta Wallina. Davison je također bio u njegovom kutu tijekom borbe protiv Francisa Ngannoua. Bivši prvak je dobio brojne pohvale za svoje izvedbe pod Davisonovim vodstvom, završivši oba protivnika unutar predviđenih rundi – nešto što njegov ljuti rival Fury nije uspio učiniti.

Haye, bivši teškaški prvak, također se borio u "svebritanskoj" borbi kada je branio svoj WBA teškaški naslov protiv Audleyja Harrisona 2013. godine, završivši borbu u trećoj rundi. Haye vjeruje da su Joshuini porazi od Usyka i njegov kasniji prelazak k Davisonu pomogli da se razvije kao borac te da je trenutna verzija Joshue najbolja do sada.

"Nikad nisam mislio da je Anthony Joshua ostao nedorečen," rekao je Haye za William Hill. "Neki ljudi jednostavno trebaju naučiti iz svojih pogrešaka – nije svatko kao Oleksandr Usyk, koji uvijek sve radi kako treba."

"AJ je sada puno bolji borac nakon što je izgubio te dvije borbe nego što bi bio da je pobijedio – naučio je iz svojih grešaka. Nova verzija Anthonyja Joshue bi u jednoj rundi uništila staru verziju, jednostavno i jasno. Sve je sada ‘strategizirano‘ i slijedi unaprijed određeni plan, a to je Davisonov efekt. Počinje razumijevati svoje snage i primjenjivati ih."

"Stilistički i tehnički, Joshua je superiorniji, ali do početka suradnje s Benom Davisonom, nije prilagodio svoj stil prema svojim snagama," nastavio je Haye. "Sada ima unaprijed određene serije udaraca koje su apsolutno razorne. Samo čeka pravi trenutak kada treba povući okidač – tada njegovi protivnici odlaze na spavanje."

Dubois je ostvario najveću pobjedu svoje karijere u posljednjoj borbi protiv našega Filipa Hrgovića, pobjedom koja ga je kasnije dovela do titule IBF prvaka nakon što ju je Usyk napustio. Dubois je primio teške udarce od Hrgovića u ranim rundama, ali se izborio i pobijedio Hrvata u osmoj rundi.

Haye vjeruje da će Dubois imati "Sizifov posao" ako se u subotu pojavi s istim pristupom i primi teške udarce od Joshue u ranoj fazi borbe.

"Ako se verzija Daniela Duboisa koja je boksala protiv Filipa Hrgovića pojavi protiv AJ-a ove subote i opet bude primala desnice cijelu večer, mislim da će se loše provesti," rekao je Haye. "Ipak, ima sjajnu bradu, to mu nitko ne može osporiti." Haye, dakako, implicira da Joshua udara puno jače od Hrgovića. To je polariziralo svjetske boksačke analitičare, a što je prava istina - doznat ćemo već sutra.

Linker
20. rujan 2024 18:21