Kuhinjske radne ploče glavni su i najkorišteniji element svake kuhinje. Na njih odlažemo prljave čaše i vruće posude, na njima pripremamo namirnice za kuhanje... Zbog svega toga one moraju biti otporne na mrlje, ogrebotine, toplinu... ali se svojim dizajnom moraju uskladiti s ostatkom prostora. Kakav, dakle, materijal odabrati za kuhinjske radne ploče? Prije svega izdržljiv i dugotrajan, ali i privlačan. I, naravno, cjenovno pristupačan.
H&G je proveo malu anketu među stručnajcima koji su podijelili svoja iskustva vezana za materijale za kuhinjske radne ploče. Evo što su preporučili...
Pločice
Kuhinjske radne površine od pločica posljednjih godina doživljavaju preporod, a jedan od razloga je taj što mogu biti iznimno izdržljive. Samo prilikom kupnje treba odabrati one prikladne za radne površine, primjerice porculanske pločice koje su iznimne tvrdoće, neporozne površine i otpornosti. Na takve površine možete odložiti vrući lonac ili tavu bez straha od ružnih izgorenih mrlja. Ukoliko su kvalitetno postavljene, odnosno ukoliko su pločice i fuge pravilno zabrtvljene, 100 posto su vodootporne. Jedna od prednosti je i ta što se mogu zamijeniti ukoliko napuknu, jedino što o tome treba razmišljati na vrijeme: uvijek naručite dodatne pločice.
Dekton
Za ovaj ultra kompaktni sintetski kameni materijal kaže se da je najbolja opcija za izradu radnih kuhinjskih ploča. Otporan je na visoke temperature, grebanje i habanje, mrlje, zaleđivanje... Opisuje se kao materijal koji ima veću abrazivnu otpornost čak i u odnosu na granit, a može se koristiti i na visokofrekventnim pozicijama kao što su podovi.
"Obećava otpornost na toplinu i ogrebotine. Njegova neporoznost znači malo održavanja. Jednostavno obrišite neutralnim sredstvom za čišćenje kako biste zadržali sjaj", rekao je dizajner interijetra Artem Kropovinsky.
Puno drvo
Ako više volite prirodne materijale, puno drvo će dati dobre rezultate u pogledu trajnosti. Javor, bagrem, crni orah, bijeli hrast... samo su neke od opcija. No, treba znati da drvo zahtijeva više održavanja i njege.
"Morat ćete neprestano nanositi ulje na drvo kako biste zaštitili površinu", napomenula je Docia Boylen, vlasnica tvrtke Handyman Connection of Golden, CO. Naime, drvo ne voli puno vlage, a postoji mogućnost i njegova savijanja ukoliko se posuši. S druge strane, drvena kuhinjska ploča neće puknuti ako vam nešto padne na njih. Ukoliko pak dođe do površinskih oštećenja, puno drvo može se izbrusiti. Osim toga, drveni elementi u kuhinje mogu unijeti toplinu i karakter.
Neolit
Materijali koji nisu prirodni mogu ponuditi izvrsnu izdržljivost jer je zasigurno to i bio jedan od prioritetnih kriterija u njihovom razvoju i proizvodnju. Za neolit, sintetske kamene ploče sastavljene od prirodnih materijala uključujući granit, staklo i prirodne okside, kaže se da je otporan i maksimalno izdržljiv. Izgledom više podsjeća na mramor u odnosu na kvarc, ali se lakše održava. Ipak, treba imati na umu da se može izgrebati.
"Odličan je izbor za preživljavanje svakodnevnih životnih situacija poput prolijevanja soka od limuna, crnog vina i kave. Otporan je i na toplinu, što omogućuje postavljanje lonaca i tava izravno na njega", rekla je Denise Morrison iz tvrtke Morrison Interiors.
Je li kvarc bolji od granita?
I kvarc i granit vrlo su izdržljivi materijali za kuhinjske radne ploče.
"Granit se ističe svojom otpornošću na ogrebotine i toplinu, dok kvarc nije zahtjevan kad je u pitanju njegovo održavanje", rekla je Elizabeth Vergara, osnivačica i glavna dizajnerica u Vergara Homes.
Granitne ploče izrađene od prirodnog materijala vrlo su izdržljive, ali mogu izgubiti sjaj ili dobiti mrlje ukoliko nisu ispravno zaštićene prije prvog korištenja. Kvarcne ploče, koje se dobivaju od kvarcnih kristala međusobno povezanih smolom, također su otporne na ogrebotine, ali su skuplje od granitnih.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....