UŠTEDITE NOVAC I VRIJEME

Nove pločice možete prelijepiti preko starih; evo kako to napraviti bez greške (i bez majstora)

Razmislite kako riješiti i povišeni prag zbog debljine novih pločica 

 VALENTYN SEMENOV/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Kronični nedostatak majstora posljednjih godina sve više ljudi tjera na ‘uradi sam‘ projekte. Ako želite zamijeniti pločice u kuhinji, kupaonici, predsoblju ili hodnicima, možete potražiti iskusnog keramičara i držati fige da će u poslu koji mu nudite pronaći računicu. U suprotnom, osuđeni ste na dugo čekanje da dođete na red, a i upitno je kakvog ćete majstora dočekati.

Alternativa je da se tog posla prihvatite sami, ali ako nemate iskustva (a vjerojatno nemate), pred vama je zahtjevni posao koji će vam oduzeti puno više vremena nego što bi to trebalo iskusnom profesionalcu. Pločice možete promijeniti i sami, ali postoji jednostavnije rješenje: zašto jednostavno ne biste nove pločice prelijepili preko starih?

Tako ćete izbjeći one ‘najprljavije‘ poslove poput skidanja starih pločica i mukotrpnog ravnanja zidnih i podnih ploha, a kupaonica ili kuhinja bit će puno prije spremna za korištenje. Da ne govorimo o novcu koji ćete uštedjeti... Odlučite li se za takvu vrstu adaptacije, samo slijedite ova četiri koraka i vaše će nove pločice zablistati punim sjajem u najkraćem roku.

image

Odabir novih pločica nije najlakši posao na svijetu - izbor je uistinu velik

ZERO CREATIVES/IMAGESOURCE/PROFIMEDIA

Osigurajte idealnu podlogu za nove pločice

Prvo pravilo pri postavljanju novih pločica jest da površina na koju polažete pločice mora biti savršeno ravna i čista. Ista stvar vrijedi i za postavljanje novih pločica na stare: želite kreirati ravnu, hrapavu i statički stabilnu površinu. Što to konkretno znači?

Kad postavljate zidne pločice na pločice, morate utvrditi je li zid dovoljno čvrst da nosi dva sloja pločica. Iako s tim ne biste trebali imati problema, svejedno je dobro da se uvjerite da je s tim sve u redu. Osim toga, stare pločice moraju također biti u dobrom stanju, čvrsto zalijepljene za zid - u suprotnom, moglo bi se dogoditi da ih nove pločice ‘odignu‘ od zida.

Isto je i s podnim pločicama - pod mora biti ravan, a pločice cijele. Svaka pukotina na starim pločicama mogla bi predstavljati problem, a svaka neravnina novim slojem pločica bit će još istaknutija. Morate znati i da će novi sloj podnih pločica značiti i malu ‘stepenicu‘ na ulazu u prostoriju, koju također morate odlučiti kako ćete riješiti.

image

Prije nego prelijepite nove pločice preko starih na zid, provjerite statiku zida

MACANA/ALAMY/PROFIMEDIA

Uklonite stare pločice koje su problematične

Ako na starim pločicama primijetite tanke crte koje odaju da su pločice pukle, prije postavljanja novih pločica svakako sanirajte taj problem. Konkretno, to znači da svaku puknutu pločicu morate zamijeniti novom kako bi podloga za novi sloj pločica bila savršena. Ako to ne napravite, podloga neće biti stabilna, pa bi pločice koje su u kontaktu s donjom, napuklom pločicom i same mogle puknuti. Također, u takvom slučaju postoji opasnost od prodora vode i vlage u podlogu, što nikad nije dobra vijest.

image

Površina za polaganje mora biti savršeno ravna, u suprotnom ćete dobiti valoviti sloj pločica

YULIA GAPEENKO/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Prije početka lijepljenja novog, pripremite stari sloj

Ljepilo će najbolje primiti ako je donji sloj pločica hrapav, stoga se bacite na obradu starog sloja pločica. Kad se - uz pomoć libele, a ne ‘odokativno‘ - uvjerite da je sloj starih pločica savršeno ravan, obradite ga s pomoću električne brusilice. Tako možete ukloniti eventualne neravnine, ali i dobiti hrapavu površinu, idealnu za lijepljenje novog sloja pločica.

Ako ste se uvjerili da neravnina nema, svejedno brusnim papirom obradite stari sloj pločica i tako ga pripremite za polaganje novog sloja. Kad ste to napravili, usisavačem dobro očistite svu prašinu u prostoriji, na svim površinama koje želite prelijepiti novim pločicama. Nakon toga, još jednom dobro prebrišite sve površine mokrom krpom.

image

Pri postavljanju novih pločica, križići i klinovi su vam najbolji prijatelji

ADRIAN SHERRATT/ALAMY/PROFIMEDIA

Krenite s lijepljenjem novih pločica

Na dobro obrađene površine možete početi postavljati nove pločice. Imajte na umu da prije postavljanja novog sloja pločica morate nanijeti i impregnaciju za neupijajuću podlogu, koju možete nabaviti u specijaliziranim trgovačkim centrima. Također, trebat će vam i ljepilo koje odgovara ovom postupku - svakako pri kupnji napomenite da trebate ljepilo kojim ćete lijepiti pločice na stari sloj pločica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. listopad 2024 06:47