IMAMO I RECEPTE

Znate li što su germtajg, bažul i fanjki? Ova purgerska jela obožavamo, a tako ih se rijetko sjetimo

Zašto ovaj tjedan ne biste kuhali kao što su to nekad radile naše bake, mame i tate? Mali purgerski rječnik i recepti u tome vam mogu pomoći

Danas nam se baš jedu krautflekice, a neki dan smo se zaželjeli i dobrog prezvuršta, možda čak uz fanjke. Nakon toga može i kajzeršmarn s cvebama ili taškrle s domaćim džemom. A da i ne spominjemo da smo nedavno u malom zagrebačkom lokalu kupili pa isprobali i prigorsku pericu, o čemu smo vam i pisali.

Možda vam ovi nazivi jela i zvuče poznato, ali ne možete se sjetiti o čemu je točno riječ? Ne brinite, jer u nastavku vam donosimo mali zagrebački gastro rječnik koji će vam pomoći da lakše i jednostavnije naručujete u tradicionalnim zagrebačkim restoranima, da lakše nađete recept za neko zaboravljeno jelo ili da svoje roditelje iznenadite klasikom iz njihovih mladih dana. Uz rječnik, tu je i nekoliko recepata koji će vam u tome zasigurno pomoći.

KRAUTFLEKICE - njem. krautfleckerl; krpice sa zeljem

VODIČ KROZ PRIPREMU: KRPICE SA ZELJEM

image
Julia Nagy/Getty Images/istockphoto

GRENADIR MARŠ - domaće tijesto s kuhanim krumpirom i pirjanim lukom

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
Streetkitchenhu Instagram

TELEĆI RAJŽLEC - završni dio telećeg želuca i početak crijeva; naziv jušnog jela

*Rajžlec je sirište, zadnji od četiri teleća želuca i dio crijeva. Talijani ga zovu lampredotto.

image
Biljana Blivajs/Cropix

CUŠPAJZ - njem. zuspeise; prilog uz jelo; naziv jušnog jela od povrća
FAŠIRANCI - njem. faschiertes; mljeveno; odresci od mljevenog mesa i kruha

PRIJEDLOG ZA RUČAK: NAJBOLJE SE SLAŽU UZ VARIVO

image
Berislava Picek/Cropix

GERMTAJG - njem. germ teig; tijesto s kvascem; različiti kolači od dizanog tijesta
KAJZERŠMARN - njem. kaiser schmarrn; org. carsko smeće; hrv. carski drobljenac

RECEPT: AKO VOLITE PALAČINKE, VOLJET ĆETE I OVO JELO

image
Neja Markicevic/Cropix

VAJNŠATO - vjerojatno od franc. chaudeau; vrućina; pjenušavi preljev od vina
AJNGEMAHTEC - njem. eingemachtes; konzervirano voće; pileći ujušak

RECEPT: AJNGEMAHTEC KAKO GA RADI SUZY JOSIPOVIĆ REDŽEPAGIĆ​

image
Marko Miscevic/Cropix

CVEČNKNEDLE - njem. zwetschgenknödel; okruglice sa šljivama

RECEPT: KNEDLE KAO BAKINE

image
Biljana Blivajs/Cropix

CVEBE - grožđice, rezine
PREZVURŠT - njem. preseewurst
BAŽUL - grah, fažol

PET JELA S GRAHOM, A NISU KLASIČNO VARIVO

image
Tom Dubravec/ Cropix

FANJKI - poderane gače, langoši, langošice, lepinjice, pogače, trešće

RECEPT KOJI VAM DANAS TREBA: PODERANE GAČE

image
Berislava Picek/Cropix

RAHMŠTRUDL - njem. milchrahmstrudel; štrudla od vrhnja

KRAMPOGAČICE - vjerojatno od njem. kram; krama, stvari, roba; čvarkuše

MALO DRUGAČIJI RECEPT: POGAČICE S ČVARCIMA I MLADIM LUKOM

image
Marko Miscevic/Cropix

NOKLECI - njem. nockerl; žličnjaci; njoki od brašna i vode, s jajima ili bez njih
GRINCAJG - njem. grünzeug; zelenje, povrće za juhu
ŠUFNUDLE - njem. schupfnudeln; prstoliko krumpirovo tijesto; valjušci
TAŠKRLE - njem. tatschkerln; jastučići od krumpirova tijesta s različitim nadjevom

RECEPT: OMILJENI DESERT NAKON RUČKA

image
Neja Markicevic/Cropix

AJNPREN - njem. einbrennsuppe; juha od tamne zaprške

RECEPT: KAKO JE RADI CHEF MELKIOR BAŠIĆ?

image
Berislava Picek/Cropix

PERA - ili perica, negdje tenka gibanica, slano-slatka pita najčešće sa sirom

IDEJA: GDJE PROBATI PERU?

image
Lidija Lončarić

GREBLICA - rudarska ili samoborska; slana pita sa sirom i vrhnjem - evo kako se priprema u Rudama!

GDJE U ZAGREBU POJESTI FINA TRADICIONALNA JELA?

Jedno od popularnijih mjesta svakako je restoran Ficlek, na adresi Pod Zidom 5, a u samom centru, u Petrinjskoj ulici, nalazi se i Purger, restoran koji već desetljećima nudi domaća purgerska jela. Dobre klasike jedemo i bistrou Točkica, na adresi Maceljska 21, a volimo i maksimirsku Ježevu kućicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. ožujak 2025 09:02