Chefica Ana Grgić Tomić iz zagrebačkog hotela Esplanade prije nekoliko godina sa svojim je rižotom sa šparogama i rikolom uvrštena u Guida Gallo, prestižni vodič kroz najbolje rižote na svijetu. Tada nam je otkrila i svoj recept, a s nama je podijelila i nekoliko korisnih savjeta kako baš uvijek rižoto skuhati savršeno.
Osim što nam je rekla kak je bijela riža kratkog zrna uvijek najbolji odabir, s obzirom na to da otpušta više škroba i rižoto čini kremoznijim, rekla je i kako je uvijek najbolje raditi domaći temeljac, a rižu je važno prepržiti zajedno s lukom i češnjakom dok se lagano ne počne hvatati za posudu.
"Prvo podlijevanje neka bude vinom, a svako sljedeće temeljcem. Tako ćete dobiti savršen omjer arome vina i povrća te riže", rekla nam je i dodala kako maslac koji se dodaje u rižoto mora biti potpuno hladan.
U nastavku ostavljamo recept.
Trebat će vam:
250 g riže
25 g luka
2 g češnjaka
30 ml bijelog vina
400 ml temeljca
maslinovo ulje
150 g parmezana
45 g maslaca
150 g šparoga
100 g rikole
Priprema:
Na maslinovu ulju prepržite sitno sjeckani luk i češnjak, dodajte rižu i miješajte dok se ne zagrije. Zalijte bijelim vinom i pustite da vino ispari, a zatim zalijte temeljcem i lagano kuhajte uz povremeno miješanje. Kad je riža pri kraju, dodajte sitno sjeckane šparoge, lagano prokuhajte i maknite s peći. Dodajte kockice maslaca i ribani parmezan. Miješajte dok rižoto ne postane kremast. Na maslinovu ulju prepržite vrhove šparoga i začinite. Servirajte rižoto, na vrh stavite pržene šparoge i ukrasite listićima rikole.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....