Legenda kaže da jednom kada pronađeš savršeno mjesto za gablec, držiš ga se i ne tražiš drugo. Mi smo ih, na sreću, pronašli čak devet, u svakom dijelu Zagreba, pa im se vraćamo ovisno o prilici. No, valja dodati kako ovo nisu obična mjesta za gablec koja se olako zaboravljaju, ovo su adrese koje se pamte, kako zbog hrane i ambijenta, tako i zbog dobre atmosfere koja nas tjera da im se neprestano vraćamo. Izdvojili smo ona mjesta na kojima smo isprobali fantastična jela na žlicu, pečenja, ribu, ćevape, bogata mesna jela u umacima i punjene paprike i baš svako od ovih preporučili bismo i najboljim prijateljima. Stoga, ovaj popis spremite na sigurno, vjerujemo kako će vam još zatrebati.
BISTRO RADNIĆ
Adresa: Trnjanska cesta 5C
Obavezno isprobati: bakalar na žlicu
Kul faktor: oldschool vibra kakva se ne doživljava često
Smješten iza dvorane Vatroslava Lisinskog, bistro Radnić je mjesto po koje se dolazi po dozu nostalgije. Ovdje se uglavnom uživa u pravom radničkom gablecu pa su porcije poveće i zasitne, a cijene pristupačne. Kada smo prije nekoliko dana posjetili Radnić u pauzi od posla, gotovo svi stolovi bili su popunjeni, no uspjeli smo pronaći mjesto u kutu i isprobali odličan bakalar na žlicu. Nedavno smo ovdje uživali i u sjajnim jetricama i, najvažnije, zaključili kako bismo se svakako vratili po još.
KOD VINKA
Adresa: Slovenska ulica 22
Obavezno isprobati: štrudle i jetrica
Kul faktor: blizu Trga dr. Franje Tuđmana gdje možete pojesti štrudlu koju ste ponijeli za van
Smješten u blizini Trga dr. Franje Tuđmana, restoran Kod Vinka obavezna je stanica ako se u ovom dijelu grada nađete gladni. Zimi nude odličnu sarmu, ljeti punjenu papriku, ovdje volimo i jetrica, ali ono što nas svakog puta iznova osvoji jest njihova štrudla. Ovdje se, naime, na dobru štrudlu čeka u redu, a jednom kada do nje dođete, niti jedna druga više nema toliko dobar okus. Dodatan plus je što štrudlu možete ponijeti i za van pa u njoj uživati u obližnjem parku. Ponudu gableca Kod Vinka možete provjeriti ovdje.
BICKO
Adresa: Karlovačka cesta 24
Obavezno isprobati: punjene paprike i fileki
Kul faktor: začudna jela od iznutrica i from nose to tail filozofija
Restoran Bicko kod zagrebačke Arene provjereno je mjesto za gablece posljednjih nekoliko godina. Bez obzira na to tražite li dobar komad mesa ili ribe, ovdje nećete ostati gladni. Poznati su po maštovitim jelima od iznutrica pa tako obavezno isprobajte njihove fileke, a ponose se i specijalitetima kao što su mliječni praščići (crne slavonske svinje) i kozlić. Nedavno smo saznali i kako rade fantastičnu punjenu papriku u kojoj kombiniraju juneći vrat te vrat i plećku vepra. Ako pitate nas, već je i ovaj ljetni klasik dovoljno dobar razlog da se zaputite do Bicka. Njihovu dnevnu ponudu provjerite ovdje.
VALLIS AUREA
Adresa: Tomićeva ulica 4
Obavezno isprobati: jetrica, sarma
Kul faktor: pravi domaći gablec po dobrim cijenama u centru grada
Nađete li se pak u centru i zaželite pravog domaćeg gableca, svratite u Tomićevu ulicu u Vallis Aureu. Možda zvuči pomalo nerealno, ali ovdje smo svojevremeno pojeli sjajna jetrica i sarmu po itekako pristupačnim cijenama s obzirom na lokaciju, a kada smo danas zavirili na njihov meni, zaključili smo kako, što god ovdje naručite, povrtno varivo ili pohane kotlete, stvarno ne možete pogriješiti. Njihovu dnevnu ponudu možete provjeriti ovdje.
KOD ŠIME
Adresa: Martićeva ulica 62
Obavezno isprobati: punjena paprika i grah
Kul faktor: preko puta je tržnica Kvatrić pa možete odmah obaviti tjedni shopping
Iako se nedavno promijenio vlasnik, u Kod Šime se još uvijek dobro kuha i još bolje jede. Za njihovu punjenu papriku ovih smo dana čuli puno pohvala, a na meniju su i grah s kobasicama, svinjska pečenja i riblja jela. Ono zbog čega posebno volimo ovo mjesto jest činjenica da se nalazi nasuprot tržnice Kvatrić pa je ručak u Kod Šime uvijek dobra ideja nakon obavljenog tjednog shoppinga. Dnevni meni povremeno objave i na svojoj Facebook stranici pa ih svakako zapratite.
PIVNICA I PIVOVARA MLINARICA
Adresa: Ulica Matije Jandrića 36
Obavezno isprobati: pečenja
Kul faktor: imaju svoje pivo
Zaželite li se domaće hrane u blizini okretišta Mihaljevac, postoji adresa s kojom ne možete pogriješiti. Krije se iza imena Mlinarica, a riječ je zapravo o pivnici i pivovari s ponudom dobrih gableca. Ovdje se dolazi na sočna pečenja, grah ili ričet, pohane bukovače i punjenu papriku. Cijene su više nego pristupačne pa ćete tako za tanjur juhe izdvojiti do 20 kuna, a za zasitan gablec oko 50-ak kuna. Uz to, možete popiti i njihovo pivo i, odgovorno tvrdimo, koji god stil odabrali, ne možete previše pogriješiti. Više informacija potražite ovdje.
PLEŠIVIČKA VINSKA KLET KURTALJ
Adresa: Nova Ves 8
Obavezno isprobati: pohance i faširance
Kul faktor: imaju svoja vina i pjenušce
Kada smo nedavno otkrili Plešivičku vinsku klet Kurtalj smještenu u zagrebačkoj Novoj Vesi, našoj sreći nije bilo kraja. Dugo nismo pojeli tako dobre pohance, a iznenadili su nas i faširanci na njihov način. Ovo skriveno mjesto idealno je za gablec, a posebno će se svidjeti ljubiteljima dobrih vina i pjenušaca. Za ručak nude i juhe, ali i nareske i, iako popis jela ovdje nije dugačak, sve što smo isprobali bilo je domaće i vrlo ukusno. Detalje o ovom skrivenom biseru usred grada potražite ovdje.
BISTRO VRAPČAK
Adresa: Aleja grada Bolonje 2
Obavezno isprobati: jela na žlicu i ćevapi
Kul faktor: parking i oldschool kockasti stolnjaci
Za ćevape u Vrapčaku svojevremeno smo dobili toliko preporuka da nismo odoljeti i zaputili smo se u mali bistro smješten s južne strane igrališta zagrebačkog trećeligaša NK Vrapče. Bez agresivnih začina, samo posoljeni, ćevapi dolaze na stol s hrskavim lukom srebrencem i toplom lepinjom sa strane i stvarno su vrijedni preporuke. Nude ovdje i dobra jela na žlicu, ali vjerujte, isplati se do njih i samo radi ćevapa. Više o ponudi potražite na njihovoj Facebook stranici.
KOD VUKUŠIĆA
Adresa: Slavonska avenija 22D
Obavezno isprobati: teletinu i riblja jela
Kul faktor: za radničku klasu i direktore
Kultno mjesto na zagrebačkom Žitnjaku jedno je od onih na koje se ciljano uputimo s vremena na vrijeme. Ovdje se svakodnevno gozbi radnička klasa i direktori, a ako se dovoljno puta pojavite na ručku u Vukušiću, upamtit će vas i simpatični konobari pa nakratko stati, s vama razmijeniti koju riječ i preporučiti vam ono najbolje toga dana. Poznati su po odličnim mesnim i ribljim jelima koja dolaze u povećim porcijama, a moramo dodati i kako smo pri nedavnom posjetu ovdje isprobali sjajnu teletinu s graškom, juneću koljenicu s njokima i srdele. Ako vam ostane mjesta, svakako isprobajte i njihovu štrudlu. Iako na društvenim mrežama nisu pretjerano aktivni, na njihovoj Facebook stranici može se pronaći poneka objava s više informacija.